Nieuws

78 miljoen naar verduurzaming Amsterdam

15.06.2021 | Nieuws

Amsterdam wil 78 miljoen euro uit het Klimaatfonds gebruiken voor het verduurzamen van de stad. Onderdeel van de plannen is om extra zonnepanelen op corporatiecomplexen te plaatsen, wijken sneller aardgasvrij te maken en woningen sneller te isoleren, dat meldt Binnenlands Bestuur.

Laten we de energietransitie in hapklare brokken aanbieden

15.06.2021 | Column

De doelstelling van het Klimaatakkoord is duidelijk: in 2050 mag de warmtevoorziening van de BV Nederland geen gebruik meer maken van fossiele brandstoffen en dat betekent voor ons vooral dat we afscheid moet gaan nemen van het door ons zo gekoesterde aardgas.

Hoe verduurzaam je een eeuwenoud monument?

15.06.2021 | Actueel

Hoe ouder een woning, hoe lastiger het is om het gebouw te verduurzamen. Toch moeten alle gebouwen uiteindelijk de verduurzamingsslag maken, ook in de erfgoedsector.

Hitte zorgt voor wachtlijst airco’s

14.06.2021 | Nieuws

Nu de eerste hittegolf van het jaar mogelijk voor de deur staat, is er hoogstwaarschijnlijk een wachtrij op komst voor mensen die een airco bestellen. Dat schrijft persvoorlichter Dick Reijman van Techniek Nederland.

G2 Energy vervangt chemicaliën bij zonthermie door water

14.06.2021 | Actueel

Zonnepanelen, warmtepompen en zonthermie zijn dé uitkomsten voor wie duurzaam wilt wonen. Maar nóg efficiënter is het combineren van natuurlijke krachten.

Meer investeringen in energiezuinige maatregelen

11.06.2021 | Nieuws

In 2020 hebben Nederlandse bedrijven meer dan 1,7 miljard euro geïnvesteerd in energiezuinige maatregelen. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Hittevraagstuk vraagt om afstemming tussen omgeving, gebouw en bewoner

11.06.2021 | Analyse

Wanneer het meer dan vier dagen meer dan 27 graden is in Nederland, dan wordt het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Door klimaatverandering is dit de afgelopen jaren steeds vaker nodig gebleken en de effecten werken steeds meer door in woningen.

Uitblijven subsidie geothermie funest voor klimaatdoelen

10.06.2021 | Nieuws

Van de 5 miljard euro uit de SDE++-pot is er geen geld beschikbaar gesteld voor geothermie. Stichting Geothermie Nederland verzoekt het ministerie daarom het budget te verhogen.

De warme band tussen de Hortus en de Hermitage

10.06.2021 | Innovatie

Onlangs beschreven wij dat er veel te doen valt bij de warmtetransitie bij bedrijfspanden. Warmte- en koude op bedrijventerreinen is een ingewikkeld thema. Ja: er is vraag naar warmte en koude en ja: er is ook aanbod, maar hoe breng je deze partijen bij elkaar en hoe laat je het werken?  Hoe kom je tot concrete acties zonder dat de subsidiepot weer wat leger wordt door een zoveelste adviesbureau? De samenwerking tussen de Hermitage en Hortus Botanicus is een schoolvoorbeeld van duurzaamheid.

Jasper de Vries van Technea: De Thuisklusser

10.06.2021 | 't Hoekje

Vaak hoor je dat het huis van de schilder niet altijd goed in de lak staat en de aannemer zijn eigen woning laat versloffen. Deze vooroordelen zijn zeker niet van toepassing op de hoofdpersoon uit de rubriek ‘de thuisklusser’.

Tijdelijk geen nieuwe subsidie voor biomassa

09.06.2021 | Nieuws

Net zoals de Tweede Kamer vindt het kabinet dat we zo snel mogelijk moeten stoppen met houtige biomassa voor lage temperatuurwarmte. Omdat er een keerzijde aan het gebruik van biomassa zit, heeft het kabinet besloten de afgifte van nieuwe subsidies van houtige biogrondstoffen voor lagetemperatuurwarmte te stoppen.

Ventileren tegen CO2 als de vogel tjilpt

09.06.2021 | Nieuws

Vroeger namen mijnwerkers een kanarie mee naar hun werk. Als het beestje van zijn stokje viel was er stront aan de knikker en betekende het dat er zich gevaarlijke gassen aan het opstapelen waren.

"Laat lage inkomens ook meedoen aan transitie"

09.06.2021 | Nieuws

Een brede coalitie van milieuorganisaties, werkgeversverenigingen, jongerenorganisaties, hoogleraren en de FNV maakt zich hard om mensen met lagere inkomens meer te betrekken bij de verduurzaming van Nederland, schrijft NU.

‘Met onze methodes willen we huizen binnen twee dagen gaan isoleren’

09.06.2021 | Analyse

“In 2050 moet Nederland van het aardgas af zijn”, memoreert Bram Tankink, business developer duurzaamheid van Brightlands Chemelot Campus en projectleider van BRIMM.

Openstelling SDE++ naar achter geschoven

08.06.2021 | Nieuws

De openstelling van de SDE in het begin van het jaar is positief verlopen. Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Yesilgöz-Zegerius heeft in een kamerbrief bericht over het verloop en een nieuwe datum gepubliceerd.

Biomassacentrale legaal

08.06.2021 | Nieuws

De omgevings- en natuurvergunning die het College van Gedeputeerde Staten in Noord-Holland op 9 september 2019 en 10 april 2020 verleend heeft aan Vattenfall, wordt als terecht beschouwd.

Gebundelde krachten voor circulariteit

08.06.2021 | Actueel

De recyclingsverplichting was tot begin dit jaar nog op verschillende manieren in te vullen. Dit maakte het proces niet alleen behoorlijk onduidelijk, ook bemoeilijkte dit het behalen van de wettelijke doelstellingen rondom recycling.

In memoriam: Jacques (Sjaak) van Hove

08.06.2021 | Actueel

In memoriam Jacques (Sjaak) van Hove 3 februari 1940 – 19 mei 2021 Onlangs is Jacques (Sjaak) van Hove ons ontvallen. Een vakbroeder is niet meer. Sjaak was de uitvinder van de wko en hierdoor de oervader van het succes van bodemenergie.

Een golf van renovaties: Brussel wil fiks investeren in het verduurzamen van woningen

08.06.2021 | Column

Afgelopen maand mocht ik voor een EU-bijeenkomst Diederik Samsom, hoofd van het Kabinet van EU Commissaris Frans Timmermans, interviewen. Onderwerp was het ‘Groene Marshall-plan’ wat de commissie nu uitrolt over Europa en de enorme veranderingen die deze Green Deal met zich mee brengt.

‘Geef huiseigenaren vooraf subsidie bij isoleren’

07.06.2021 | Nieuws

Als de kosten niet zo hoog waren geweest, zouden veel meer eigenaren hun huis isoleren. Dat concludeert Vereniging Eigen Huis (VEH) na een onderzoek. Ze stelt daarom voor om vooraf subsidie te geven in plaats van achteraf.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu