Nieuws

De thuisklusser

11.02.2021 | 't Hoekje

Vaak hoor je dat het huis van de schilder niet altijd goed in de lak staat en de aannemer zijn eigen woning laat versloffen. Deze vooroordelen zijn zeker niet van toepassing op de hoofdpersoon uit de rubriek ‘de thuisklusser’.

Consument moet zelf verzoeken om gasaansluiting te laten verwijderen

10.02.2021 | Nieuws

Minister Van 't Wout van Economische Zaken en Klimaat heeft bevestigd dat consumenten die van het aardgas af willen niet zelf het verwijderen van hun aardgasaansluiting hoeven te betalen.

Grote drukte bij onderhoudsbedrijven

10.02.2021 | Nieuws

Al zitten de meeste bezitters van warmtepompen er tijdens de huidige koudegolf warmpjes bij, er zijn natuurlijk ook toestellen met uitgesteld onderhoud die het juist nu begeven.

De bioketelbranche stort in, hoe erg is dat?

10.02.2021 | Actueel

Het gaat slecht met de bioketelindustrie. Volgens de Nederlandse Vereniging van Bioketel Leveranciers (NBKL) komt dit met name door het verdwijnen van subsidies.

Breekt de warmtepomp deze winterweek definitief door?

10.02.2021 | Actueel

Voor het eerst sinds er grote aantallen warmtepompen in Nederland zijn geïnstalleerd is er in Nederland een koudegolf begonnen. Tegenstanders verkneukelden zich al vroeg over de bibberweek die voor early adopters in het verschiet zou liggen.

Provinciehuis Groningen verwarmt zich met water uit de gracht

09.02.2021 | Nieuws

Na een tweejarig traject is het provinciehuis in Groningen nu eindelijk volledig van het gas af, zo laat de Vereniging Warmtepompen weten. Verschillende duurzame verwarmingstechnieken zorgen samen dat aardgas overbodig is in het gebouw.

Heeft de nieuwe Energiewet invloed op warmte?

09.02.2021 | Analyse

De Energiewet is in aantocht. Deze wet moet korte metten maken met alle onduidelijkheid rondom regelgeving en energie. De Energiewet vervangt onder meer de Warmtewet.

Versnellen via de startmotoraanpak

09.02.2021 | Column

De opgave uit het Klimaatakkoord is absoluut uitdagend te noemen. We zitten nog volop in de implementatie van de bijna 100 maatregelen uit dit akkoord. Toch kunnen we nu al in de praktijk zien welke regelingen het verschil maken.

Zwolle zet in op geothermie

08.02.2021 | Nieuws

De kansrijke locatie voor aardwarmte in het noorden van Zwolle (Dijklanden) is uitgekozen om deel te nemen aan een Europees onderzoeksproject, valt te lezen op Stadszaken.

Behaal de doelen van 2030 met de hybride warmtepomp

08.02.2021 | Interview

De focus van Den Haag zou niet moeten liggen op warmtenetten, volledig elektrische warmtepompen en het afsluiten van gas.  Voor een soepele, betaalbare en haalbare warmtetransitie moeten we ons eerst richten op het installeren van hybride warmtepompen bij bestaande bouw, meent Peter Cool, CTO bij Intergas.

Overijssels bedrijf bouwt woningen van stro

05.02.2021 | Nieuws

Een bedrijf uit Deventer blaast een oeroud concept in een nieuw jasje. Strobox bouwt goed geïsoleerde en duurzame woningen van stro. Met behulp van het gedroogde graan gaan die heren achter het bedrijf, Roelof Vossebeld en Daan Molkenboer, de hoogte in.

5 februari: Warmtetruiendag

05.02.2021 | Nieuws

Een hartverwarmend nieuwtje: Vandaag, vrijdag 5 februari, is het in Nederland Warmetruiendag! Op deze frisse vrijdag wanen honderdduizenden Nederlanders zich in een dikke trui om zo de verwarming verder dicht te kunnen draaien.

Infographic: Wat is geothermie?

05.02.2021 | Analyse

Geothermie is warm water onttrokken uit de diepe ondergrond vanaf 500 meter. Hoe dieper de boring, hoe hoger de temperatuur van het water: per 1 kilometer stijgt de temperatuur met 30°C in Nederland.

Samen sterk: impact energiecoöperaties stijgt

04.02.2021 | Actueel

De impact van Nederlandse energiecoöperaties stijgt, blijkt uit de Lokale Energie Monitor van klimaatstichting HIER. De 623 Nederlandse energiecoöperaties hebben een dikke vinger in de pap bij de energietransitie, valt te lezen bij Hier Opgewekt.

Stagnatie groei bioketelbranche

04.02.2021 | Nieuws

In 2020 kwam de groei van het aantal bioketels tot een abrupte stop, zegt de brancheorganisatie voor leveranciers van bioketels NBKL. De afzet van bioketels was zeer beperkt en volgens de brancheorganisatie heeft dit vooral te maken met de beëindiging van subsidies.

Maya van der Steenhoven: Pionier in duurzame warmte

04.02.2021 | 't Hoekje

De pionier: zelfst.naamw. (m.) Uitspraak: [pijoˈnir]: Iemand die als een van de eersten een bepaald gebied betreedt en zijn/haar weg moet vinden zonder gebruik te kunnen maken van de ervaring van anderen.

Je huis bouwen van goed isolerende paddenstoel

03.02.2021 | Nieuws

Je huis gebouwd van paddenstoelen. Het klinkt misschien als een sprookje over kabouters, maar de eerste bakstenen gemaakt van paddenstoelen zijn een feit. Zo is te zien op techwebsite The Verge.

Werkt de Deense warmtewet in Nederland?

03.02.2021 | Analyse

Denemarken loopt ver voorop ten opzichte van Nederland als het gaat om warmtenetten. Duidelijke regelgeving heeft daar een grote rol in gespeeld. Morten Duedahl waarschuwde eerder al dat het noodzaak is voor Nederland om ook hier met spoed een goede warmtewet te creëren.

G40: “Zonder extra geld niet van het gas”

02.02.2021 | Nieuws

Veertig middelgrote gemeenten zoals Eindhoven, Alkmaar, Amersfoort, Tilburg en Maastricht, verenigt in stedennetwerk G40, geven aan dat het ze zonder extra geld en bevoegdheden niet lukt om tot 2030 genoeg wijken van het aardgas af te halen en met een duurzamere bron te verwarmen, schrijft het Reformatorisch Dagblad.

 Aardgasvrij komt dichterbij

02.02.2021 | Column

Nederland gaat van het aardgas af. Inmiddels heeft iedereen het gehoord en we hebben er allemaal een mening over. De noodzaak, de alternatieven, de termijn, de betaalbaarheid: over alles hebben we verschillende ideeën, en dat is ook goed.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu