Nieuws

Minister Jetten presenteert Actieplan hybride warmtepompen: ‘Onmisbare oplossing’

15.06.2022 | Nieuws

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, heeft zijn Actieplan hybride warmtepompen naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin legt hij uit hoe hij de uitrol van de hybride warmtepomp in de gebouwde omgeving denkt te kunnen versnellen.

Minder aardgasverbruik zorgt voor 11 procent lagere uitstoot broeikasgassen

15.06.2022 | Nieuws

In het eerste kwartaal van 2022 was de uitstoot van broeikasgassen 11 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2021, dat melden het CBS en het RIVM op basis van de voorlopige kwartaalcijfers over de broeikasgassenuitstoot conform de richtlijnen van het IPCC.

Hoe ontwikkelen de wachttijden voor warmtepompen zich?

15.06.2022 | Analyse

Warmte365 sprak met diverse aanbieders van warmtepompen. Welke wachttijden communiceren zij naar klanten en installateurs, wat zijn de knelpunten en welke oplossingen zijn er? Eerder was groothandel Navetto aan het woord.

Europees Parlement maakt bezwaar tegen opnemen aardgas in EU-taxonomie

14.06.2022 | Nieuws

Leden van het Europees Parlement hebben bezwaar gemaakt tegen het opnemen van kernenergie en aardgas in de Europese taxonomie. Tijdens de plenaire vergadering van 4 tot en met 7 juli zal het gehele Parlement haar definitieve oordeel vellen over de lijst van ecologisch duurzame economische activiteiten.

Bewonerscoöperatie MeerEnergie hoopt warmtenet zelf op te zetten

14.06.2022 | Nieuws

MeerEnergie, de bewonerscoöperatie die zich inzet voor het warmtenet in de wijk Middenmeer in Amsterdam, is nu bezig zijn eigen warmtebedrijf op te zetten.

Groothandel Navetto over wachttijden en paradepaardjes

14.06.2022 | Interview

Eerder deelde Solar365 al het eerste deel van het interview met Eddy van Dijk, commercieel directeur van Navetto. In dit vervolg wordt onder andere gesproken over de wachttijden voor warmtepompen, inzicht in ontwikkelingen in omgeving van de klant, persoonlijke paradepaardjes en de toegenomen interesse in opslag.

We moeten de deur dichthouden

14.06.2022 | Column

Krapte op de arbeidsmarkt is een onderwerp dat we elke keer terug zien in de media. Inmiddels zien we dat er te veel vacatures zijn voor te weinig mensen. En dat merken we ook in de techniek.

Globale markt voor warmtepompen bijna 2,5 miljard dollar in 2021

13.06.2022 | Nieuws

Volgens een rapport van Global Market Insights bedroeg de wereldwijde markt voor warmtepompen bijna 2,5 miljard dollar in 2021. Van 2022 tot 2030 wordt een jaarlijkse groei verwacht van 7 procent.

De lessen die Nederlandse geothermie kan leren van de buren

13.06.2022 | Analyse

Nederland heeft rond de 24 doubletten die aardwarmte produceren, meestal op 2.000 tot 3.000 meter diepte. Momenteel wordt geothermie in Nederland vooral gebruikt voor glastuinbouw, maar om geothermie te gebruiken voor het verwarmen van woonwijken moet er nog een stap worden gezet.

TNO: ‘Er is genoeg ruimte om het aandeel Russisch gas te compenseren’

10.06.2022 | Nieuws

Naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne stelde TNO voor de commissie van Economische Zaken en Klimaat van de Tweede Kamer een whitepaper op. Nederland onafhankelijk van Russisch gas | Opties voor korte en lange termijn gaat in op de verschillende opties waarmee Nederland versneld afscheid kan nemen van Russisch aardgas.

Hoe kunnen gemeenten hun maatschappelijk vastgoed verduurzamen?

10.06.2022 | Actueel

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten organiseerde op 19 mei 2022 de webinar verduurzaming maatschappelijk vastgoed. Namens drie gemeenten deelden sprekers hun ervaringen en werkwijze aan de hand van de 'portefeuille routekaart'.

Europees Parlement frustreert uitbreiding Europese emissiehandelssysteem

09.06.2022 | Nieuws

De sociaaldemocraten en groenen stemden uiteindelijk tegen omdat zij liever geen voorstel instemden dan een voorstel waarin zij zich niet konden vinden, dat meldt NRC.

Hybride of all-electric, maar hoe dan?

09.06.2022 | Innovatie

De warmtepomp breekt door, toch valt of staat de techniek met gedegen advies en een juiste klantaanpak. Hoe kan de eindgebruiker wegwijs worden? Om de klant te helpen de voor hem juiste beslissing te maken opende Remeha zijn Experience Center in Haarlem.

Team van Universiteit van Oklahoma wint studenten competitie geothermie

09.06.2022 | 't Hoekje

Een team van de Universiteit van Oklahoma heeft de Geothermal Collegiate Competition 2022 gewonnen, dat meldt Think GeoEnergy. Met de winst van het jaarlijkse evenement ter promotie van de ontwikkeling van geothermie won het team een beurs van 10.

Intentieovereenkomst getekend voor leveren boorinstallatie Geothermie Delft

08.06.2022 | Nieuws

Het project Geothermie heeft deze week momentum gevonden. Na het verkrijgen van de SDE++-subsidie is een intentieovereenkomst getekend tussen GTD en Huisman voor het leveren van de boorinstallatie.

PAW: ‘Betaalbaarheid van de transitie blijft een aandachtspunt’

08.06.2022 | Actueel

Binnen het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) zijn 56 gemeenten aan de slag met 64 proeftuinen om te leren hoe de wijkgerichte aanpak kan worden ingericht en opgeschaald.

Techniek Nederland aan De Jonge:

07.06.2022 | Nieuws

Zeven jaar geleden werd een een alarmerend rapport uitgebracht over de koolmonoxiderisico's van cv-ketels. Ondanks inspanningen van Techniek Nederland geldt er nog steeds geen verplichting tot het inschakelen van een gecertificeerd bedrijf voor werk aan een cv-ketel.

Meer steenkool of Gronings aardgas? Bespaar eerst 5 miljard kuub aardgas

07.06.2022 | Analyse

GasTerra ontvangt geen Russisch aardgas meer, waardoor er 2 miljard kubieke meter aardgas minder Nederland binnenkomt. Volgens Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, zal dit geen gevolgen hebben “voor de fysieke levering van gas aan Nederlandse huishoudens” of “aan het Nederlandse bedrijfsleven”.

Waarom meedoen aan een collectief CO-certificaat?

07.06.2022 | Column

Inmiddels is bij de gehele sector bekend dat vanaf 1 januari 2023 een CO-certificering verplicht is. Een verplichting waar veel ondernemers en organisaties behoorlijk tegenop zien.

Finland wil snel klimaatneutraal zijn, maakt klimaatdoelen wettelijk bindend

06.06.2022 | Nieuws

Het Finse parlement heeft voor de Wet Klimaatverandering gestemd. Hierin committeert het land zich aan klimaatneutraliteit in 2035, dat meldt Change Inc. In 2040 wil het al meer CO2 uit de atmosfeer halen dan het uitstoot.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu