Nieuws

Hoe kunnen burgerfora het draagvlak voor de energietransitie versterken?

19.10.2022 | Analyse

In steeds meer landen wordt met burgerfora geëxperimenteerd. De gedachte is dat ze kunnen helpen om de kloof tussen burger en overheid te verkleinen en in het geval van de energietransitie hopelijk ook het draagvlak kunnen versterken.

Buiten de Randstad ligt het gemiddelde verbruik vrijwel altijd boven het plafond

18.10.2022 | Nieuws

In zes op de tien Nederlandse gemeenten ligt het gemiddelde gas- en stroomverbruik boven het aankomende verbruiksplafond, dat blijkt uit onderzoek van Zonneplan, op basis van de regionale verbruiksdata van het CBS van 2021.

62 miljoen euro meer naar isolatie- en warmtesubsidies

18.10.2022 | Nieuws

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft het budget van de ISDE-regeling met 62 miljoen euro opgehoogd. Hiermee komt het subsidiebedrag voor isolatiemaatregelen, warmtepompen, zonneboilers en warmtenetaansluitingen voor 2022 in totaal op 290 miljoen.

Vertrouwenskwesties blijven olifant in de kamer bij aanbestedingen

18.10.2022 | Actueel

Algemeen wordt aangenomen dat aanbestedingsprocedures onontbeerlijk zijn bij grote infrastructurele hervormingen in een markteconomie. De warmtetransitie is hier een goed voorbeeld van.

Dierenarts? Influencer? Nee juf, ik word installateur

18.10.2022 | Column

We hebben een tekort. Een tekort aan tijd, materialen, chips, maar vooral aan mensen. En dan heb ik het niet over lifecoaches, maar over technische vakmensen die met hun voeten in de klei de warmtetransitie kunnen realiseren.

‘Zet ook de knop om’-campagne weer van start gegaan

17.10.2022 | Nieuws

De ‘Zet ook de knop om’-campagne heeft een herstart gemaakt met nieuwe energiebesparingstips. De energieprijzen zijn nog steeds hoog, en hoewel het prijsplafond veel mensen en ondernemingen flink helpt de kosten te verlagen, is het voor velen nog steeds belangrijk om de energiekosten te drukken.

Steunpakket voor mkb in de maak

17.10.2022 | Nieuws

Eindelijk is er meer duidelijkheid voor mkb’ers met een torenhoge energierekening. De Telegraaf meldt dat het kabinet de laatste hand legt aan een steunpakket dat kan oplopen tot 3,1 miljard euro.

VvE’s frustreren energiebesparing koopappartementen

17.10.2022 | Nieuws

Zo'n 1 op de 3 Verenigingen van Eigenaars (VvE's) lukt het niet om met de bewoners overeenstemming te bereiken over het verduurzamen van hun gebouw, dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Energienet heeft warmteopslag nodig

17.10.2022 | Analyse

De potentie van zonnewarmte groeit in bekendheid. TNO onderzocht verschillende casussen waarin zonnewarmte en zonne-energie een rol spelen. TNO-onderzoeker Corry de Keizer presenteert de onderzoeksresultaten van de studie naar de businesscase voor zonnewarmte.

In 60 procent bestaande woningen is verwarming met lage temperatuur reeds mogelijk

14.10.2022 | Nieuws

Uit onderzoek van Innovatieplan WarmingUP – een collectief van verschillende bedrijven in de warmtesector – blijkt dat bij 60 procent van de bestaande woningen nu al inpassing van lagetemperatuurverwarming mogelijk is.

Milieuvriendelijk je waren koud houden met een CO2-condensing-unit

14.10.2022 | Innovatie

Een warmtepompoplossing die ook zeer geschikt is voor koeling in koelopslag en supermarkten, maar ook bakkerijen, slagerijen, hotels en benzinestations. Eigenlijk voor koeling op alle plekken waar koeltoonbanken of andere koelingen gebruikt worden.

Flink deel bedrijven verduurzaamde dit jaar

13.10.2022 | Nieuws

Een ruime meerderheid (79 procent) van de Nederlandse firma’s heeft dit jaar maatregelen genomen om de bedrijfsvoering te verduurzamen. Dit blijkt uit een enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hittebestendig (en droog) wonen? The Green Village test het

13.10.2022 | 't Hoekje

We krijgen te maken met steeds extremer weer. Maar liefst twee hittegolven deden zich deze zomer voor in Nederland. Langere periodes van droogte worden afgewisseld met grote hoeveelheden regen in korte tijd.

Waarom weten consumenten niet wat een hybride warmtepomp is?

13.10.2022 | Analyse

Milieu Centraal kwam tot een zinvolle conclusie. Na onderzoek onder 1.028 woningeigenaren werd duidelijk dat de helft van de woningeigenaren geen flauw idee heeft wat een hybride warmtepomp is.

Nationaal Warmte Congres 2022, diep graven naar de juiste aanpak

12.10.2022 | Actueel

De warmtetransitie: iedereen wil het, maar hoe verder? Op 3 oktober vormde het congrescentrum op de Floriade het toneel van het Nationaal Warmte Congres 2022. Imponerende technologieën en grootscheepse plannen passeerden de revue, maar hoe kunnen ze daadwerkelijk en op een eerlijke manier worden geïmplementeerd? Vertegenwoordigers van representatieve sectoren van de samenleving namen hierover het woord tijdens de Digging Deep Talkshow.

VVD en CDA willen stresstesten voor energieleveranciers

11.10.2022 | Nieuws

Tweede Kamerleden Silvio Erkens (VVD) en Henri Bontenbal (CDA) roepen in De Telegraaf het kabinet op om de energiemarkt meer aan banden te leggen. Het voorstel van Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, om energiemaatschappijen te verplichten om contracten van minstens één jaar met vaste tarieven aan te bieden, omarmen zij.

Eerste Kamer neemt aangepaste Mijnbouwwet aan

11.10.2022 | Nieuws

De Eerste Kamer heeft een wijziging van de Mijnbouwwet voor aardwarmte aangenomen. De wetswijziging biedt een beter passende regelgeving voor geothermie, zo stelt Geothermie Nederland.

Warmtebatterij kan sturen op warmteprijzen

11.10.2022 | Nieuws

Wie ruimte heeft in de tuin, kan de hoge warmteprijzen mogelijk de baas zijn, aldus de bedenkers van de Borg Energy Storage, ook wel BORG genoemd. Door warmte op te wekken als de tarieven laag zijn, deze warmte op te slaan in een warmtebatterij en te gebruiken wanneer de prijzen hoog zijn, kan de consument hoge prijzen omzeilen.

Is de weg gebaand voor publieke warmtenetten?

11.10.2022 | Column

Er wordt door menig warmteprofessional reikhalzend naar uitgekeken: eindelijk duidelijkheid over de nieuwe warmtewet. In Den Haag lijkt men er maar niet goed uit te komen: wel of geen koppeling met gas, wel of geen privaat eigenaarschap, wel of geen warmtekavels.

EAASY neemt verduurzaming uit handen en laat organisaties focussen op kerntaken

11.10.2022 | Interview

Terwijl de hoge energieprijzen en verduurzaming inmiddels hoog op de agenda staan van gebouweigenaren, biedt INNAX de helpende hand met energy as a service made easy, ofwel EAASY.

« 3456715»  van 66

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu