Nieuws

Eerst vaccineren, dan isoleren?

01.02.2021 | Actueel

Een onverwachts gevolg van de coronacrisis: isolatiemateriaal is veel duurder dan een jaar geleden. Hoe kan dat? En is de prijsstijging dusdanig hoog dat men misschien maar beter kan wachten met het verduurzamen van een woning? We zochten het uit.

Monitor concept-RES:

01.02.2021 | Nieuws

Een Monitor concept-RES is ontwikkeld op verzoek van het Nationaal Programma Regionale Energie Strategieën . Hierin wordt in beeld gebracht in hoeverre de doelstellingen van 2030 haalbaar zijn op basis van alle dertig concept-RES’en.

Het plan van aanpak van de Nederlandse Verwarmingsindustrie

01.02.2021 | Interview

Aan het roer van de Nederlandse Verwarmingsindustrie staat een nieuwe kapitein; Anne-Jaap Deinum is sinds 1 januari 2021 de nieuwe branchedirecteur. Hij vertelt over het belang van isoleren, hybride verwarmingstoestellen en de inzet van ons huidige gasnet.

Flexibele warmtepompen en -netten bevorderen duurzaam elektriciteitssysteem

29.01.2021 | Nieuws

Het slimmer inzetten van warmtepompen en warmtenetten kan in theorie veel flexibele elektriciteitsvraag opleveren: in uren met weinig duurzame elektriciteit kan een deel van de warmtesystemen tijdelijk pauzeren, en in uren met veel elektriciteit uit zon en wind kunnen de warmtesystemen juist extra verwarmen.

Coronacrisis voor grote bedrijven uitgelezen kans om te verduurzamen

29.01.2021 | Nieuws

Een onderzoek, uitgevoerd door de ING bank, heeft aangetoond dat grotere MKB-bedrijven dit jaar ondanks de crisis verduurzaming hoog op de agenda hebben staan. Dat meldt de NOS.

87 procent van de nieuwbouwwoningen in 2020 aardgasvrij opgeleverd

29.01.2021 | Nieuws

De Nederlandse overheid wil afstappen van het gebruik van aardgas. Daarom is per 1 juli 2018 de plicht voor netbeheerders om nieuwe huizen en kleine bedrijfspanden aan te sluiten op het aardgasnet, vervallen.

Apeldoornse wijk in één generatie energieneutraal

29.01.2021 | Actueel

De Rijksoverheid investeert een bedrag van bijna 100 miljoen euro in proeftuinen die 19 gemeenten moeten helpen aardgasvrij te worden. Warmte365 profileert al deze projecten om te zien wat er van geleerd wordt.

Waterstof, een cruciale schakel

28.01.2021 | Actueel

De interesse voor waterstof neemt toe, zowel in Nederland als in het buitenland. Maar hoe belangrijk gaat klimaatneutrale waterstof worden als grondstof, brandstof en energiedrager in een duurzame Nederlandse economie? De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur schreef een advies dat onlangs werd aangeboden aan het Ministerie van Economische Zaken.

Battolyser: de batterij die alles kan, zelfs waterstof maken

28.01.2021 | Nieuws

Battolyser, de spin-off van de Technische Universiteit Delft (TU Delft), bereidt zich voor op de installatie van een grootschalig energieopslagsysteem van batterijen dat ook waterstof gaat produceren.

Investeerders stoppen nu al met gas

28.01.2021 | Nieuws

Heeft aardgas nog toekomst? Experts zeggen dat we er niet zomaar mee kunnen stoppen en bedrijven als Shell en gasproducerende landen als Rusland willen er juist extra in investeren, schrijft NU.

Dagboek van een installateur

28.01.2021 | 't Hoekje

Wie geen fouten maakt leert niks Toen ik jonger was werkte ik als loodgieter voor een Alkmaars loodgietersbedrijf. Alles wat ik kan heb ik daar geleerd van oudere collega’s.

Aandeel

27.01.2021 | Nieuws

Nederland is in 2020 fors meer gebruik gaan maken van zogenaamd groen gas, zo meldt Netbeheer Nederland. Het aandeel van deze duurzame variant van aardgas bedroeg vorig jaar 196 miljoen kubieke meter (gelijk aan 1.

Warmtepomp krijgt universele, digitale tweeling

27.01.2021 | Innovatie

Over een jaar of drie moet ‘ie klaar zijn voor gebruik: een universele digitale tweeling voor de grootschalige warmtepomp. Hiermee kan je de werking van je pomp volgen, defecten vroegtijdig opsporen én aanpassingen testen voordat je die op de daadwerkelijke pomp doorvoert.

Sociale huur in Amsterdam voorzien van blauwgroene daken

26.01.2021 | Nieuws

In Amsterdam worden sociale huurwoningen in verschillende wijken voorzien van een blauwgroen dak. Dit houdt in dat de daken voorzien worden van planten met daaronder water, om de huizen te kunnen koelen tijdens warme zomerdagen.

Warmtebatterijen: is de grote doorbraak nu echt begonnen?

26.01.2021 | Column

Blokje hout erbij. Even oppoken. De vlammen stijgen weer op en de warmte komt me tegemoet. Daar gaan we! Warmtebatterijen! Een ‘hot topic’, zogezegd.

De kritiek op de kritiek op de proeftuinen

26.01.2021 | Actueel

Deze week verschenen er in de media verschillende stukken waarin kritiek werd geuit op het tempo waarop huizen in Nederland van het aardgas worden gehaald. Ironisch genoeg verscheen er vervolgens kritiek op de kritiek.

Personeelstekort installatiebranche verdubbelt

25.01.2021 | Nieuws

Een tekort aan 40.000 vakmensen in de installatiebranche, daarvoor waarschuwt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland. Het tekort in de branche zal de komende drie tot vijf jaar verdubbelen als er niets gebeurt, valt te lezen in De Telegraaf.

“Docent installatietechniek is de leukste baan ter wereld”

25.01.2021 | Interview

Dik 32 jaar ervaring én de leukste baan ter wereld heeft hij. Erik Vellema ademt installatietechniek en heeft de gave dit goed over te brengen op anderen.

Bodemenergie tot op de bodem uitgezocht

22.01.2021 | Analyse

De komende weken brengen we in samenwerking met Dutch New Energy Research uiteenlopende soorten warmtebronnen voor warmtenetten in kaart. We behandelen de opwekking en de voor- en nadelen die hiermee gepaard gaan.

Tienduizenden corporatiewoningen duurzaam verwarmd

21.01.2021 | Nieuws

Ook de woningcorporaties dragen hun steen bij in de verduurzaming van hun sociale huurwoningen. In 2020 werden bij veel huurders zonnepanelen, een hoogrendementsketel of warmtepomp aangesloten en  werden veel huizen beter geïsoleerd.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu