Nieuws

Ministerie van EZ: ‘Stimuleer omscholing naar technische beroepen’

21.01.2021 | Nieuws

“We moeten veel meer aandacht besteden aan de verduurzamingsopgave om de Nederlandse economie en het verdienvermogen toekomstbestendig te maken. We staan hierbij voor de uitdaging om de doelen op de korte en de lange termijn beter bij elkaar te brengen”, schrijft secretaris-generaal Lidewijde Ongering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in haar nieuwjaarsartikel.

Warmte Powervrouw: Amber Harms (Monarch)

21.01.2021 | 't Hoekje

Op 5 januari spreek ik met Amber Harms, tijdens haar eerste werkdag bij Monarch. Het is voor haar geen onbekende omgeving. Het bedrijf is in handen van haar ouders.

Groene waterstof over 10 jaar nog flink duurder dan aardgas

20.01.2021 | Nieuws

Groene waterstof is een veelbelovende oplossing om de uitstoot van CO2 fors te verminderen. Maar de verwachte prijs in de toekomst laat minder mooie beloftes zien, zo blijkt uit een rapport uitgebracht door ABN AMRO.

Tips van een Deense warmtenet-expert

20.01.2021 | Analyse

Daar waar bijna heel Nederland zit aangesloten op het gas, is het voor Denemarken de normaalste zaak van de wereld om aangesloten te zijn op een warmtenet. Meer dan 80% van de bevolking gebruikt hier geen gas om hun huis te verwarmen.

19.01.2021 | Nieuws

De doelstelling om minstens dertigduizend bestaande woningen gasloos te maken voor de verkiezingen gaan we bij lange na niet halen. Ondanks nieuwe programma’s van het ministerie blijft de teller vlak voor de verkiezingen op een schamele achtduizend woningen steken.

Van ePC naar BENG; maar hoe zit het met een gezond binnenklimaat?

19.01.2021 | Column

Een nieuw jaar, een nieuw platform en een andere wereld. Onze vurige wens voor 2021: snel door zonder de ellende en belemmeringen van Covid 19. Laten we ons hier maar richten op de nieuwe wereld van de normering en ons daar in 2021 groen en geel aan gaan ergeren.

35% meer aanvragen particuliere subsidie warmtepompen

19.01.2021 | Actueel

Er is in 2020 aanzienlijk minder budget aangevraagd voor het zakelijk subsidiëren van duurzame warmtesystemen. Van de 100 miljoen euro die beschikbaar werd gesteld is er 70,2 miljoen euro aangevraagd.

Kritiek op trage ontwikkeling aardgasvrije huizen

18.01.2021 | Nieuws

In de Volkskrant wordt de functionaliteit van de proeftuinen op de hak genomen. Een stuk, waarvan de titel “Na twee jaar experimenteren in ‘aardgasvrije wijken’ zijn slechts 206 huizen van het gas af” luidt, levert kritiek op het uitblijven van aardgasvrije woningen.

Van gas naar warmtepomp, Intergas beweegt soepel mee

18.01.2021 | Interview

De verwarmingsmarkt is de afgelopen jaren ongekend veranderd. Daar waar eerst nog drie grote bedrijven over waren gebleven die onze HR-ketels leverden, zijn er nu alleen al honderden leveranciers van warmtepompen.

Utrechters pleiten voor wering houtkachels

15.01.2021 | Nieuws

Al 40 jaar wonen Maarten en Tiny van Schaik in het Utrechtse plaatsje Woerden. Hoewel het woonplezier hen niet op kan, onder meer door het prachtige uitzicht, zit er een keerzijde aan het geluk.

Veel werk aan ventilatie op scholen

15.01.2021 | Actueel

De coronapandemie heeft de aandacht voor goede ventilatie flink aangewakkerd. Met name op scholen, waar grote groepen leerlingen in een kleine ruimte bij elkaar zitten, is ventileren een ‘zorgenkindje’.

Ollongren kan zich vinden in hybride warmtepomp als tussenstap

14.01.2021 | Nieuws

In een brief naar de Tweede Kamer reageert Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken op het rapport ‘Een laagdrempelige energietransitie: Hoe kan de haalbaarheid van de energietransitie in de gebouwde omgeving worden vergroot’.

Geothermie valt buiten de SDE-boot

14.01.2021 | Actueel

Tijdens de eerste openstelling van de Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++) is er voor € 6,4 miljard aan subsidieaanvragen ingediend, meer dan het beschikbare budget van € 5 miljard.

14.01.2021 | 't Hoekje

Vaak hoor je dat het huis van de schilder niet altijd goed in de lak staat en de aannemer zijn eigen woning laat versloffen. Deze vooroordelen zijn zeker niet van toepassing op de hoofdpersoon uit de rubriek ‘de thuisklusser’.

4 miljoen voor aardgasvrije Groningse wijken

13.01.2021 | Nieuws

De provincie Groningen stelt 4 miljoen euro beschikbaar om wijken en dorpen te stimuleren van het aardgas af te gaan. Met de subsidie wil de provincie stimuleren dat er vernieuwende projecten worden ontwikkeld, waarbij huishoudens overstappen op een duurzame manier van koken en verwarmen.

Materiaal dat zonne-energie bewaart en omzet in warmte

12.01.2021 | Nieuws

Aan de Universiteit van Lancaster hebben onderzoekers een materiaal ontwikkelt dat zonne-energie omzet in warmte. Maak Industrie schrijft dat het materiaal daarnaast vier maanden energie kan bewaren, wat uiterst langs is voor zonne-energie.

Beetje water in nanoschuim zorgt voor superisolatie

11.01.2021 | Nieuws

Het is eigenlijk erg logisch als je erover nadenkt. Als papier nat wordt, zwelt het op. Dat werkt ook zo bij nano-isolatieschuim op basis van houtvezels, valt te lezen op innovationorigins.

Hybride warmtepomp aantrekkelijke stap richting gasloos-bestaan

08.01.2021 | Nieuws

Hybrides zijn niet alleen in trek op de snelweg, maar ook binnenshuis. De hybride warmtepomp wint vlot terrein dankzij nieuwe subsidieregels die de aanschaf aantrekkelijker maken voor huiseigenaren.

Ramen open, verwarming aan om besmetting te voorkomen op school

08.01.2021 | Nieuws

Verwarming Belgische school draait overuren Leerlingen zitten met hun jas aan in de klas en de verwarming staat open. Allemaal zodat de ramen open kunnen. Want goed ventileren is van groot belang om het virus te kunnen ontwijken.

China zet kachel uit om klimaatdoelen te halen

07.01.2021 | Nieuws

Dat de Chinese overheid regelmatig drastische besluiten neemt is niets nieuws. Zo zaten net voor het nieuwe jaar een miljoen inwoners van Yiwu, een stad in de Oost-Chinese provincie Zhejiang, zonder straatverlichting en verwarming om voor het einde van het jaar toch nog hun klimaatdoelen te halen, valt te lezen in het NRC.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu