Nieuws

Gaat biomassacentrale in Meppel over de kop?

26.05.2021 | Nieuws

Voortschrijdend inzicht, maar dan wel een hele dure: tien jaar geleden leek de biomassacentrale voor de verwarming van 400 woningen middels een warmtenet nog een goed idee.

Aardgasvrij wonen in Haarlemse kerk

26.05.2021 | Actueel

Verduurzaming van de bestaande bouw is een uitdaging, met name als we kijken naar zeer oude woningen. Maar ook monumentale gebouwen moeten op een punt de verduurzamingsslag maken.

Scholieren zetten een raampje open

25.05.2021 | Nieuws

Volgens het kabinet kan het voortgezet onderwijs worden heropend. Ondertussen hecht het RIVM steeds meer belang aan ventilatie. Een artikel op de website van Trouw vraagt zich af of het ventilatievraagstuk al is opgelost.

Samen werken aan de warmtetransitie

25.05.2021 | Column

Van de warmtesector wordt er de komende jaren het nodige verwacht. We nemen als sector een prominente rol in de plannen van het Klimaatakkoord in. Dat is natuurlijk een heel mooi perspectief, maar het verplicht ons ook om daar invulling aan te geven.

Airco-doorbraak zonder F-gassen komt uit Nederland

24.05.2021 | Innovatie

De grote ironie van de opwarming van de aarde is dat de manier waarop we koelen juist de opwarming bespoedigt. Airconditioning levert wereldwijd de grootste bijdrage aan klimaatverandering door het enorme energiegebruik en het gebruik van super-broeikasgassen.

ISDE nu te combineren met lokale subsidies

21.05.2021 | Nieuws

Tot voor kort was het voor huizenbezitters niet mogelijk om ISDE-subsidie aan te vragen als zij ook al een subsidie van hun lokale gemeente of provincie hadden ontvangen.

Waterstof: het ei van Columbus?

21.05.2021 | Actueel

Ze staan bekend om het transporteren van aardgas, maar gezien de publieke rol die ze vervullen en de ophanden zijnde energietransitie richt Gasunie de blik naar de toekomst en verdiepen ze zich momenteel in het transport van waterstof, vertelt René Schutte, programmamanager waterstof van Gasunie, tijdens een kennissessie van Smart Energy Nederland.

Steeds minder leerlingen kiezen voor technisch onderwijs

20.05.2021 | Nieuws

Ondanks de steeds grotere vraag naar installateurs die de energietransitie kunnen verwezenlijken, neemt het aantal leerlingen dat kiest voor een technische richting nog steeds af.

“Onze luchtbehandelingskasten zorgen voor een zo optimaal mogelijk binnenklimaat”

20.05.2021 | Innovatie

STULZ is een prominente naam als het gaat om de koeling van datacenters, maar je treft hun systemen ook aan in veel ziekenhuizen, hotels, kantoren, scholen, openbare gebouwen, wijnhuizen, banken, industrieën en ga zo maar door.

De pionier: Jacques Robeerst

20.05.2021 | 't Hoekje

ACR Klimaat is sinds ruim 20 jaar een gevestigde naam in het Nederlandse klimaatlandschap. Oprichter en eigenaar Jacques Robeerst vertelt over het ontstaan van het bedrijf vanuit de puurste interesse in zijn vakgebied.

Problemen met elektrische boiler door stoppen TF-signaal

19.05.2021 | Actueel

Techniek Nederland waarschuwt installateurs voor een mogelijk naderend probleem. Doordat netbeheerders per 1 juli stoppen met het uitzenden van het TF-signaal zullen sommige elektrische boilers niet meer automatisch opstarten.

Motie tegen onderuitputting SDE++ aangenomen

19.05.2021 | Nieuws

De Tweede Kamer wil onderuitputting van de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++) tegengaan en stemde met een ruime meerderheid voor een motie van de Christenunie om hier een eind aan te maken.

RES-regio Flevoland is koploper, hoe komt dat?

19.05.2021 | Analyse

Een blik op de Klimaatmonitor (zie onderstaande afbeelding, het deel van het energieverbruik dat hernieuwbaar is, staat als percentage aangegeven) leert dat Flevoland relatief de meeste hernieuwbare energie opwerkt van alle RES-regio’s.

IEA eist keuzes van internationale gemeenschap

18.05.2021 | Nieuws

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) zegt in zijn nieuwste rapport dat er wereldwijd radicale keuzes gemaakt moeten worden om de klimaatdoelen van Parijs te halen.

De aarde, bron voor betaalbare warmte

18.05.2021 | Column

Je hoeft de radio of TV maar aan te zetten en de discussie gaat over de energietransitie. Gemeenten zijn momenteel hun warmtevisies aan het opstellen, waarin ze ingaan op hoe ze de komende decennia hun burgers en bedrijven duurzaam warm gaan houden.

De vliegende start van SpeedComfort

18.05.2021 | Interview

“Een jongen uit mijn netwerk heeft altijd duizenden ideeën, ik heb er maar eens een opgepakt en uitgewerkt.” Toen Pieter van der Ploeg besloot om de radiatorventilator te bouwen had hij niet durven dromen dat het zo’n succes zou worden.

Winactie april: winnaar bekend

18.05.2021 | Nieuws

April deed wat 'ie wil, en wij dus ook! In april maakten onze LinkedIn-volgers kans op een gepersonaliseerde messenset. De winnaar van deze actie is Erwin Smits geworden.

Nederlandsche Bank pleit voor duidelijker klimaatbeleid vanwege financieringsmogelijkheiden

17.05.2021 | Nieuws

Door een te hoog risico en een te laag rendement wordt er te zuinig geïnvesteerd in duurzame projecten, meent De Nederlandsche Bank (DNB). Hierdoor zouden onze klimaatdoelen weleens in gevaar kunnen komen, is te lezen in een rapport van een onderzoeksbureau.

“Overstap op waterstof is slechtste voor klimaat”

17.05.2021 | Nieuws

Duitse wetenschappers waarschuwen voor de gevolgen van stoken op waterstof. Huizen hebben veel meer baat bij warmtepompen. In zijn column in Trouw behandelt Vincent Dekker het imago van waterstof, dat volgens hem teveel wordt toegejuicht.

Superbatterij met basalt werkt als straalkachel

17.05.2021 | Innovatie

Cees van Nimwegen (77) is uitvinder en slaat energie op in stenen. Zijn systeem valt op door zijn eenvoud. Met basalt, metaal en steenwol als hoofdingrediënten bouwde hij een zeer doeltreffende superbatterij.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu