Nieuws

FNV presenteert groene toekomstschets voor Tata Steel

14.05.2021 | Nieuws

Om een kleine 40.000 banen én de staalindustrie voor de Nederlandse economie te behouden heeft FNV een verduurzamingsplan voor Tata Steel gepresenteerd, dat meldt NRC.

Natuurlijke koudemiddelen in warmtepompen afhankelijk van situatie

14.05.2021 | Actueel

De warmtepomp speelt een grote rol binnen de transitie naar duurzame energie. Maar zelfs deze pomp heeft nog terrein te winnen op het gebied van verduurzaming. Met welke natuurlijke koudemiddelen kan het apparaat goed functioneren en tegelijkertijd de ecologische voetafdruk verder verminderen? Tijdens een webinar over het gebruik van natuurlijke koudemiddelen zijn de belangrijkste bevindingen uit het rapport over dit onderwerp gepresenteerd door partijen die eraan mee hebben gewerkt.

Geen jeuk bij installeren Master ISO AKS Demper

13.05.2021 | Innovatie

Viel ventilatie voorheen nog wel eens onder de afdeling ‘sluitpost’, sinds corona wordt het uitermate serieus genomen. Henry Kale, accountmanager bij Panflex, specialist in flexibele rookafvoersystemen en ventilatieslangen, vertelt dat ontwikkelingen een enorme vlucht hebben genomen.

Dagboek van een installateur

13.05.2021 | 't Hoekje

Zo nu en dan tref je als installateur dingen aan die een soort plaatsvervangende schaamte opwekken. In een klein cafétje moest ik een paar dingen inspecteren.

Prefab integraalvloer moet woningbouw versnellen

12.05.2021 | Nieuws

We moeten sneller bouwen maar hebben te weinig handjes om dat voor elkaar te krijgen. VBI, producent van vloersystemen, ontwikkelde een prefab-vloeroplossing waar de technische installaties al in zitten om de bouw van seriematige, grondgebonden woningen te versnellen.

Met geld EU groeifonds en herstelfonds zijn doelen te halen

12.05.2021 | Nieuws

Al vaker kwam De Nederlandsche Bank (DNB) met ongevraagd advies richting Den Haag. Naar aanleiding van een onderzoek dat vandaag verschijnt, meldt de NRC hun visie op het klimaatbeleid: “Nederland loopt achter bij de gestelde klimaatdoelen.

Duitsland scherpt klimaatdoelen aan, wat doet Nederland?

12.05.2021 | Analyse

De hoogste rechtelijke macht in Duitsland besloot dat het land zijn klimaatdoelstellingen scherper moet stellen. Nog geen week later had de Duitse regering dit gerealiseerd.

Bodemenergie risico voor kwaliteit drinkwater

11.05.2021 | Nieuws

Door boringen voor bodemenergie loopt het diepe grondwater in Nederland, waar op veel plaatsen drinkwater uit wordt gewonnen, loopt het risico vervuild te raken.

DDA: “Datacenters draaien 80 à 85% op luchtkoeling”

11.05.2021 | Analyse

Datacenters staan volop in de belangstelling. Je kunt de krant niet openslaan of er staat een artikel over het opkopen van enorme hoeveelheden duurzame energie, restwarmte die verloren zou gaan en zorgen over exorbitant watergebruik.

‘Baas in Eigen Huis’ – De energietransitie op zijn Hollands

11.05.2021 | Column

Eind maart werd bekend dat Nederland weer een plekje is gestegen op de ranglijst van landen met de meest gelukkige inwoners, het World Happiness Report. Nederland bezet inmiddels de vijfde plek en moet alleen nog vier Scandinavische landen voor zich dulden.

EnergieCoalitie brengt technisch personeel naar warmtesector

10.05.2021 | Nieuws

De groeiende behoefte aan technisch personeel in de duurzame warmtesector heeft geleid tot de gloednieuwe EnergieCoalitie. Deze stichting gaat de instroom van professionals bevorderen.

Vertraagt verwendheid Nederlander de energietransitie?

10.05.2021 | Interview

Sinds begin dit jaar is Ernst Japikse voorzitter van de Stichting Warmtenetwerk. Maar de afgelopen jaren draaide hij al warm in deze sector. Hij legt uit waarom het niet erg is dat de overgang op duurzame warmte nog financieel onaantrekkelijk lijkt.

Nieuwe cv gereed voor pure waterstof

07.05.2021 | Nieuws

De eerste generatie waterstofketels zijn over een paar jaar al aan te schaffen als het aan Remeha ligt. Ook is het voor bestaande ketels al goed mogelijk om een verduurzamingsslag te maken zonder enige aanpassing: in de toekomst zou er tot 20 procent waterstof bij het gas kunnen worden gemengd, zonder dat de ketel hieronder leidt.

Infographic: Wat is aquathermie?

07.05.2021 | Actueel

Aquathermie is warmte onttrokken aan oppervlaktewater (TEO), afvalwater (TEA) en drinkwater (TED). Thermische energie uit water kan direct benut worden middels een warmtewisselaar of gecombineerd worden met een vorm van (seizoens)opslag zoals warmte-koudeopslag (WKO) of buffervaten.

Duitsland scherpt klimaatdoelen fors aan

06.05.2021 | Nieuws

De Duitse regering wil in 2030 de uitstoot van klimaatgassen met 65% hebben terug gedrongen, fors meer dan de eerdere doelstelling van 55%. De aankondiging komt nadat de hoogste Duitse rechtbank vorige week uitsprak dat de bondsregering beter moest uitleggen hoe het de klimaatdoelstellingen gaat halen.

Gezocht: Kandidaten voor toffe rubrieken

06.05.2021 | 't Hoekje

Op Warmte365 schrijven we naast informatieve en actuele stukken ook een luchtiger artikel waarin we bedrijven en personen van een andere kant laten zien. Hieronder vind je een overzicht van de rubrieken die we hebben.

Leeuwarden begint met boring voor aardwarmteproject

06.05.2021 | Nieuws

Op wat nu nog een anoniem stuk grasland is aan de rand van Leeuwarden, starten vanaf 10 mei de werkzaamheden van een groot aardwarmteproject. Bert Wassink, wethouder voor energie en duurzaamheid van de gemeente Leeuwarden kijkt uit naar deze technologische doorbraak in zijn gemeente: “Wat zou het mooi zijn als aardwarmte juist in Leeuwarden een reëel alternatief voor aardgas kan worden bij het verwarmen van onze woningen en bedrijven.

Vraag HAAS aan je baas

06.05.2021 | Innovatie

Stel je voor: je laat een hybride-warmtepomp plaatsen en dit kost je verder niks. Het kan via een slimme fiscale constructie. Herbert Silderhuis van HAAS legt uit dat het verrassend eenvoudig werkt.

De thuisklusser: Edwin en Marinka Meester

06.05.2021 | 't Hoekje

Omdat het nog even zal duren voor hun perfecte woning bewoonbaar is, verblijven ze momenteel in een stacaravan, vanuit waar ze hun nieuwe stek kunnen zien. Het jonge stel Marinka en Edwin Meester maken er ondertussen een sport van om een woning voor henzelf te creëren met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

Hybride warmtepomp soms best haalbare definitieve oplossing

05.05.2021 | Nieuws

De hybride warmtepomp is geschikt als tussenstap op weg naar volledig aardgasvrije woningen en wijken. Voor woningen die lastig te verduurzamen zijn, kan de hybride warmtepomp ook de best haalbare definitieve oplossing zijn, staat te lezen als conclusie in een studie van onderzoeksbureau Ecorys in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, schrijft Techniek Nederland vandaag.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu