Nieuws

"Commercie en verduurzaming gaan hier hand in hand"

05.05.2021 | Interview

Ernst Japikse is sinds halverwege februari voorzitter van de Stichting Warmtenetwerk. Waar hij inmiddels welbekend is in de duurzaamheidssector, werd de eerste werkervaring opgedaan in de financiële dienstverlening.

 ISDE verder uitgebreid

04.05.2021 | Nieuws

Het is voor woningeigenaren nu ook mogelijk om Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aan te vragen na het ontvangen van lokale subsidies van gemeenten en provincies.

SDE++ 2022 open voor marktconsultatie

04.05.2021 | Nieuws

De adviezen voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) 2022 zijn gepubliceerd door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Verdubbeling ISDE moet verkoop hybride warmtepomp stimuleren

04.05.2021 | Actueel

Techniek Nederland, Natuur & Milieu en Netbeheer Nederland (de ‘Coalitie HR-Hybride’) willen dat er vanaf 2024 ieder jaar minimaal 100.000 hybride warmtepompen worden geplaatst in woningen en gebouwen.

De sleutel voor een duurzame klantrelatie

04.05.2021 | Column

De interesse van particuliere woningeigenaren voor het verduurzamen van hun woning is in een stroomverstelling gekomen. Met als gevolg dat installateurs het steeds drukker krijgen en moeite hebben om een snelle opvolging te geven en tijdig te communiceren.

Revolutionaire warmtepomp loopt volledig op gas óf waterstof

03.05.2021 | Nieuws

Twee miljoen euro heeft startup Cooll uit Enschede opgehaald bij investeerders en het Energiefonds Overijssel. Dit bedrag is nodig voor het verder ontwikkelen van een revolutionaire warmtepomp die zowel op aardgas als op waterstof kan draaien.

De rol van de gemeentes in de vorige energietransitie

03.05.2021 | Actueel

In zijn nieuwste boek De Nederlandse aardgastransitie zet Sven Ringelberg de transitie van kolen naar aardgas die vorige eeuw plaatsvond uiteen in de hoop dat dat we er iets van opsteken dat bruikbaar is voor de huidige transitie.

Ioniserende luchtreiniging als coronapreventie

30.04.2021 | Nieuws

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ioniserende luchtreiniging de verspreiding van Covid-19 flink kan reduceren. Het werkt zelfs zo goed dat het gebruik van de luchtreiniging een aanvulling zou kunnen zijn op de maatregelen, menen onderzoekers.

Vraag naar cv-ketels daalt met 4%

30.04.2021 | Nieuws

Vorig jaar zijn er 4% minder cv-ketels verkocht dan in 2019. Dat is af te lezen uit cijfers van de Nederlandse Verwarmingsindustrie (NVI). Hoewel de daling in gang is gezet, verloopt hij niet vlot genoeg om de klimaatdoelstellingen te halen.

Energielabel zegt niets over werkelijk gasverbruik

30.04.2021 | Innovatie

In de jaren ’80 speelde verduurzaming nog lang niet zo’n grote rol binnen het Nederlandse woninglandschap als nu het geval is. Tóch was dat de tijd dat Ton Willemsen inzag dat vloerisolatie cruciaal is.

Flexibele inzet van warmtepompen gaat geld opleveren

29.04.2021 | Nieuws

Uit onderzoek blijkt dat binnen vijf à tien jaar het slim aansturen van warmtepompen financieel interessant is om pieken en onbalans op het elektriciteitsnet te voorkomen, zo valt te lezen in een artikel van Topsector Energie.

Dutch Data Center Association:

29.04.2021 | Innovatie

Er wordt kritisch naar datacenters gekeken. Je kunt de krant niet openslaan of er staat een artikel over het opkopen van enorme hoeveelheden duurzame energie, restwarmte die verloren zou gaan en zorgen over exorbitant watergebruik.

Geit in de tuin: Maurice Baars van Panflex

29.04.2021 | 't Hoekje

Pas toen een van onze collega's al jaren bij Solar Solutions International had gewerkt, ontdekten wij dat zij een geit in haar kleine Amsterdamse stadstuin had lopen.

Kassen willen gebruik maken van warmte en CO2 afvalcentrale

28.04.2021 | Nieuws

Bij afvalenergiecentrale SUEZ ReEnergy vliegt de warmte en CO2 zo de lucht in. Warmte en CO2 die nodig zijn bij de glastuinbouw. Bij het project Osiris bundelen de tuinders van het Agro Food Cluster (AFC) en de centrale hun krachten.

Waar gaat de meterruimte naartoe?

28.04.2021 | Interview

De discussie woedt al enige tijd hoe de meterruimte van de toekomst eruit moet gaan zien. Kan de meterruimte verdwijnen of moet hij juist groter worden? Jan Willem van de Groep, onder andere innovator en oprichter van Factory Zero, pleit voor een moderne, brede blik op het traditionele concept van de meterruimte.

Warmtepompen, 50 tinten groen

27.04.2021 | Column

Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw is ons land een aardgasland geworden. Sla je nu de kranten open dan kun je nog maar één conclusie trekken: we nemen afscheid van die periode en de toekomst lijkt elektrisch.

Verplicht hernieuwbare energie opwekken bij ingrijpende renovaties, wat betekent dat?

27.04.2021 | Interview

Per 30 juni 2021 is het de bedoeling om een verplichting in te voeren voor het opwekken van hernieuwbare energie bij een ingrijpende renovatie. Dat maakte minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren onlangs bekend.

Isolatie stoot warmtepomp van subsidietroon

26.04.2021 | Nieuws

In het eerste kwartaal van 2021 is er gretig gebruikgemaakt van het feit dat isolatiemateriaal nu ook gesubsidieerd kan worden. Er wordt verreweg de meeste subsidie aangevraagd voor isolatiemateriaal.

Obstakels draagvlak Smart Energy: Discriminatie en data

26.04.2021 | Actueel

Op 20 april organiseerden TKI Urban Energy en Flexible Alliance Power Network (FAN) een webinar over de rol van Smart Energy in de hedendaagse samenleving. Verschillende sprekers vertelden meer over projecten die met behulp van kunstmatige intelligentie ons energieverbruik optimaliseren en een duurzaam klimaat kunnen realiseren.

Biomassa kan klimaatdoelen stimuleren

23.04.2021 | Nieuws

Een proefschrift heeft aangetoond dat biomassacentrales voor een aantal types brandstof de minst slechte optie zijn als er gekeken wordt naar de uitstoot van CO2.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu