Nieuws

Zelflerende software maakt installaties efficiënter

23.04.2021 | Innovatie

Met behulp van kunstmatige intelligentie is het mogelijk om klimaatinstallaties in ­utiliteitsgebouwen efficiënter aan te sturen. Centraal in dit concept staat de digital twin; een digitale kopie van het gebouw met alle HVAC-componenten en aangesloten energiebronnen.

Pleidooi voor 100.000 hybride warmtepompen per jaar

22.04.2021 | Nieuws

Per 2024 moeten we minstens 100.000 hybride warmtepompen installeren per jaar. Dat stelt een brede coalitie van maatschappelijke organisaties. Techniek Nederland, Natuur & Milieu en Netbeheer Nederland streven naar een budget van 600 miljoen dat het nieuwe kabinet hiervoor zal moeten vrijmaken.

Fluisterstille ventilatie-warmtepomp zonder buitenunit

22.04.2021 | Innovatie

De Combi SH van Nilan is een ventilatie-warmtepomp zonder buitenunit en dus zonder bijbehorende geluidsproblematiek. Dit gecombineerd met gezonde binnenlucht en een optimale luchtvochtigheid zorgde voor een prijswinnend ontwerp.

Dagboek van een installateur

22.04.2021 | 't Hoekje

Als ervaren installateur krijg je regelmatig te maken met leerlingen. Zij kunnen meelopen en afkijken van de oude rotten en zo de kneepjes van het vak leren. De meesten zijn ijverig en leergierig, gedreven om een goede indruk te maken, maar er zitten ook mindere goden tussen.

EU stemt voor halvering CO2-uitstoot in 2030

21.04.2021 | Nieuws

De EU-landen hebben er vanmorgen mee ingestemd de CO2-uitstoot in 2030 met minstens 55 procent te verlagen. Tevens werd vastgelegd dat de EU in 2050 klimaatneutraal moet zijn en dus geen broeikasgassen mag uitstoten noch die uitstoot compenseren, schrijft de Volkskrant.

HVC Alkmaar op termijn over op aardwarmte?

21.04.2021 | Nieuws

De Huisvuilcentrale (HVC) Alkmaar heeft haar plannen al klaar als de Tweede Kamer de subsidie op verbranding van biomassa stop wil zetten. Het warmtenet in de regio Alkmaar, dat verwarmd wordt met de warmte uit verbranding uit de ovens, zal niet in gevaar komen, meldt Alkmaar Centraal.

Energieverbruikmanager geeft inzicht in besparing

21.04.2021 | Nieuws

Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft onderzocht of zogeheten energieverbruikmanagers, in combinatie met de zeven miljoen slimme meters die in Nederlandse woningen hangen, de bewoners helpen met bezuinigen op het energieverbruik.

Alle kantoren energielabel C per 2023: “Wie het wil, kan dat halen”

21.04.2021 | Analyse

Per 2023 moeten alle kantoren energielabel C of hoger hebben, anders riskeren ze dat het pand niet meer als kantoor mag worden gebruikt. Co de Smalen werkt als adviseur bij Omgevingsdienst Noord-Holland Noord.

Volg Warmte365 op LinkedIn en WIN!

20.04.2021 | Nieuws

Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws rondom de duurzame warmtesector? Volg Warmte365 op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de branche.

Nog ruim 100 miljoen euro aan warmtesubsidie beschikbaar

20.04.2021 | Nieuws

De investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) heeft voor heel 2021 een budget van 124 miljoen, maar in het eerste kwartaal is op slechts 12,6 procent aanspraak gemaakt.

Waarom Tata Steel IJmuiden tot de meest energie-efficiënte staalfabrieken in de wereld behoort

20.04.2021 | Actueel

Om staal te maken heb je flink wat warmte nodig. Dat weten ze in IJmuiden als geen ander. Nu we steeds meer verschillende vormen van  ‘toevallige’ warmte willen benutten, lijken er kansen te liggen in de hoogovens.

En we bengen door....

20.04.2021 | Column

Sinds januari 2021 kunnen we er in de ontwerp-, ontwikkel- bouw- en installatiesector niet meer omheen: de NTA8800. Maar wat betekent dit voor een fabrikant van lucht/lucht - en lucht/waterwarmtepompen en hoe kunnen wij de krachten bundelen met de hiervoor genoemde partijen of hoe kunnen we ze helpen? Zoals inmiddels bekend wordt de energieprestatie uitgedrukt met 3 indicatoren, te weten: BENG 1: De energiebehoefte van het gebouw.

Megaklimaatplan: TU Delft wordt levend laboratorium

19.04.2021 | Nieuws

De komende tien jaar gaat de TU in Delft miljoenen investeren in onderzoek naar klimaatactie en in het klimaatneutraal maken van de campus. Zo kunnen studenten en medewerkers oplossingen voor klimaatvraagstukken in de praktijk brengen.

Makkelijker hypotheek verhogen voor woningverduurzaming

19.04.2021 | Nieuws

De kennis- en ervaringstoets voor huiseigenaren die een extra hypotheek wilden afsluiten voor het verduurzamen van hun woning zonder financieel advies is per 1 april afgeschaft.

‘Onze installateurs zijn even belangrijk als de directeur’

19.04.2021 | Interview

econic timmert hard aan de weg met hun verschillende e-homeservices. Hierbij hoeft een consument niet zelf te investeren in een duurzaam huis, maar kan hij ook huren.

CHT combineert warmtepomp en ventilatie in zelfde behuizing

16.04.2021 | Nieuws

Het van oorsprong Duitse Wolf Energiesystemen lanceert een combinatiemodule waarbinnen woonhuisventilatie en warmtepomp samenwerken. Het CHT-monoblock is volgens Wolf een compacte oplossing voor nieuwbouwwoningen.

Ventilatie lijkt de kans op coronaverspreiding te halveren

16.04.2021 | Actueel

Een studie van de University of Central Florida laat zien dat mondkapjes en ventilatie de verspreiding van COVID-19 beter tegengaan dan afstand houden, dat meldt SciTechDaily.

Rijksmuseum gaat gebruikmaken van restwarmte

15.04.2021 | Nieuws

Het Rijksmuseum gaat omliggende gebouwen verwarmen met restwarmte. In het hoofdgebouw bevindt zich reeds een warmte-koudeopslag (wko). Deze wordt gekoppeld aan onder meer het nabijgelegen restauratieatelier, zodat de restwarmte uit de wko-installatie deze ruimtes op temperatuur kan houden.

Wie draait er op voor risico’s bij warmteprojecten?

15.04.2021 | Actueel

In de jaren zestig ging Nederland over van kolen op gas. Terugkijkend lijkt dat zonder al te veel hobbels te zijn gegaan. Inmiddels wordt er in heel Nederland hard gewerkt aan de overgang op duurzame bronnen en dat lijkt veel meer voeten in aarde te hebben.

Hugo Vermeulen: Vreemde Eend bij Solarus

15.04.2021 | 't Hoekje

In de snelgroeiende duurzaamheidssector werken veel mensen die uit andere bedrijfstakken afkomstig zijn. In de rubriek 'Vreemde eend in de bijt' portretteren wij hen.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu