Nieuws

Wie is de monteur van de toekomst?

23.03.2021 | Column

De monteur van de toekomst, deze term roept meteen vragen op. Wie is dat? Waar halen we die vandaan?  En wat moet hij/zij kunnen? Als instructeur installatietechniek bij opleidingsbedrijf IW Noord-Holland stel ik mijzelf die vraag regelmatig.

Welke warmtepompen voldoen aan de geluidsnorm?

23.03.2021 | Actueel

Per 1 april worden de geluidsnormen met betrekking tot buiten opgestelde warmtepompen en airco’s een slag strenger. We gaan in meerdere stukken dieper in op wat de norm inhoudt, de gevolgen voor de markt en de doelmatigheid.

Appartementen verwarmd met ijs

22.03.2021 | Nieuws

Het klinkt onlogisch, je woning verwarmen met ijs. Toch wordt dit de realiteit voor 37 woonzorgappartementen die worden gebouwd in Rosmalen. Zij krijgen een betonnen vat vol met ijs onder hun appartementencomplex om hun woning te verwarmen, meldt het Algemeen Dagblad.

De toekomst van het net volgens Liander

22.03.2021 | Analyse

Voor netbeheerder Liander is het cruciaal om goed in te spelen op de opwek en het verbruik van energie in de toekomst. Helemaal nu er steeds meer vraag ontstaat door bijvoorbeeld het gebruik van warmtepompen.

Prijs nieuwbouwhuizen matig beinvloed door BENG-norm

19.03.2021 | Nieuws

Begin van dit jaar werden er kamervragen ingediend over de kostenstijging die ontstaat door de BENG-norm. De kosten van nieuwbouwwoningen zouden met maar liefst 16% stijgen werd berekend.

TKI Urban Energy: spijtvrije na-isolatie

19.03.2021 | Actueel

TKI Urban Energy heeft op 16 maart een webinar georganiseerd over spijtvrije na-isolatie. Verschillende leveranciers vertellen over de producten die zij aanbieden waarmee woningen een verduurzamingsslag kunnen maken.

Twee wijken gaan

18.03.2021 | Nieuws

Overheden en diverse partijen uit de sector hebben onlangs de afspraak ‘H2-wijken: Naar praktische toepassing van waterstof als warmtevoorziening in woonwijken' gesloten, staat te lezen in een persbericht van de Rijksoverheid.

Delftse startup laat huishouden verwarmen met eigen afvalwater

18.03.2021 | Innovatie

Een startup in Delft wil warm water niet onbenut in het riool laten verdwijnen. De HeatCycle is een warmterugwinsysteem dat warmte onttrekt uit afvalwater. Kleine startups maken er een sport van om alle natuurlijk ontstane warmte te kunnen benutten.

Microwave als nieuw alternatief

18.03.2021 | Nieuws

Heat Wavy, het bedrijf achter de microwave-boiler, ziet deze als een simpele uitstootvrije vervanging van gasboilers. Op dit moment ontwikkelen ze prototypes, die ze in 2022 verwachten te kunnen testen in huishoudens.

De thuisklusser

18.03.2021 | 't Hoekje

Vaak hoor je dat het huis van de schilder niet altijd goed in de verf staat en de aannemer zijn eigen woning laat versloffen. Deze vooroordelen zijn zeker niet van toepassing op de hoofdpersoon uit de rubriek ‘de thuisklusser’.

“Opschalen voor gasvrij vereist andere aanpak”

17.03.2021 | Actueel

Pessimistische geluiden bij de NOS over aardgasvrij Nederland: het zou allemaal te langzaam gaan, doelen worden niet gehaald en het kost de burger teveel geld. Is het echt zo slecht gesteld met het overschakelen naar gasvrij of valt het eigenlijk wel mee? We spraken erover met Maurice van Rees, onderzoeker bij Dutch New Energy Research en Marjan Minnesma van Thuisbaas, een expertisecentrum over duurzaam wonen zonder aardgas.

‘Geef elk huishouden 2000 euro’

16.03.2021 | Nieuws

Natuur & Milieu, Koninklijk Bouwend Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie, Energie-Nederland en de Consumentenbond willen dat er een ‘isolatievoucher’ geïntroduceerd wordt als onderdeel van het Nationaal Isolatie Programma, staat te lezen op www.

De stille opmars van PVT panelen als bron voor de warmtepomp

16.03.2021 | Column

De interesse vanuit de markt voor PVT-panelen, zowel bij particulieren als projectontwikkelende bouwers en wooncorporaties, is het afgelopen jaar fors toegenomen.

De verkiezingen: energielabels en draagvlak

16.03.2021 | Actueel

Tot en met morgen mag er nog gestemd worden. Wij spraken daarom met Tom van der Lee (GroenLinks), Joris Thijssen (PvdA), Agnes Mulder (CDA), Matthijs Sienot (D66), Sandra Beckerman (SP) en Mark Harbers (VVD) over meerdere duurzame onderwerpen.

Geothermieproject Bavaria mogelijk uitgesteld als gevolg verkiezingsuitslag

15.03.2021 | Nieuws

Tijdens het debat tussen lijsttrekkers over Brabant werd de uitvoerbaarheid van aanstaande projecten omtrent aardwarmte in twijfel getrokken. Jesse Klaver van GroenLinks stelt dat de plannen van Bavaria om aardwarmte in te zetten geen doorgang vinden onder leiding van Mark Rutte.

"Installateur, kies een richting"

15.03.2021 | Interview

Hoewel installateurs voortdurend worden gewaarschuwd dat ze zich breder moeten ontwikkelen denkt de directeur van Wij Techniek, Sven Asijee, daar anders over. “Kies een richting”, raadt hij aan.

Warmtepompen veel goedkoper dan waterstof voor verwarming EU-woningen

12.03.2021 | Nieuws

Waterstofboilers zouden EU-huizen dubbel zoveel kosten als warmtepompen, schat het International Council on Clean Transportation. Luchtwarmtepompen zijn bovendien veruit de meest kosteneffectieve, koolstofarme systemen om Europese woningen te verwarmen.

Zandweerd warm met eigen afvalwater

12.03.2021 | Actueel

De rijksoverheid investeert een bedrag van bijna 100 miljoen euro in proeftuinen die 19 gemeenten moeten helpen aardgasvrij te worden. Warmte365 profileert al deze projecten om te zien wat er van geleerd wordt.

BodemenergieNL sluit aan bij onderzoeksteam Noord-Brabant

11.03.2021 | Actueel

BodemenergieNL, de brancheorganisatie van alle bedrijven die aan open en gesloten bodemsystemen werken, heeft zijn zienswijze wat betreft het gebruik van bodemenergie in de provincie Noord-Brabant ingediend, valt te lezen in hun persbericht.

Ventilatiesysteem na 20 jaar aan vervanging toe

11.03.2021 | Nieuws

Woningcorporaties vervangen oudere ventilatiesystemen na een jaar of 20 meestal voor nieuwe zuinige en stille systemen, maar particuliere eigenaren doen dit bijna nooit.

« 475556575859»  van 66

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu