Nieuws

Cees Besseling: Pionier in van alles

11.03.2021 | 't Hoekje

De pionier zelfst.naamw. (m.) Uitspraak:   [pijoˈnir]: Iemand die als een van de eersten een bepaald gebied betreedt en zijn/haar weg moet vinden zonder gebruik te kunnen maken van de ervaring van anderen.

Overheid moet meer geld beschikbaar stellen voor isolatie

10.03.2021 | Nieuws

Een overgrote meerderheid van de woningeigenaren vindt dat de politiek meer geld beschikbaar moet stellen voor isolatie en dat het in het regeerakkoord moet worden opgenomen.

Is de nieuwe geluidsnorm voor warmtepompen doelmatig?

10.03.2021 | Actueel

Per 1 april wordt een geluidsnorm voor lucht-warmtepompen ingevoerd. De norm komt niet helemaal uit de lucht vallen. Geluidshinder is een veelgehoord argument. Maar hoe erg is de hinder van een buitenunit van een warmtepomp nu eigenlijk echt? Is de norm wellicht overdreven streng? Om te beginnen is de norm wat aan de ingewikkelde kant.

Duindorp verwarmt met zeewater

09.03.2021 | Nieuws

In de Haagse wijk Duindorp is de nieuwe Zeewater-WKO-installatie (ZWKO) in gebruik genomen. Deze nieuwe warmtecentrale met warmtekoudeopslag vervangt de zeewaterwarmtecentrale, die niet naar behoren functioneerde.

Villawijken lopen achter met isolatie

09.03.2021 | Nieuws

Hoewel isolatie niet de meest ingrijpende verduurzamingsmaatregel is, zijn er nog voldoende huizen waar deze verduurzamingsslag kan worden geslagen. Onderzoek toont aan dat er met name in Heemstede, Laten en Bloemendaal veel slecht geïsoleerde huizen worden bewoond.

Hoe gaan we voldoende woningen bouwen en verduurzamen?

09.03.2021 | Column

Het woningtekort is opgelopen tot meer dan 300.000 woningen. Door de grote schaarste stegen prijzen, zowel in de huur- als de koopsector, sterk in grote delen van het land.

De verkiezingen: duurzame technieken

09.03.2021 | Actueel

Over een week mogen we weer stemmen. Wij bespraken daarom met Agnes Mulder (CDA), Matthijs Sienot (D66), Tom van der Lee (GroenLinks), Joris Thijssen (PvdA), Sandra Beckerman (SP) en Mark Harbers (VVD) een aantal duurzame onderwerpen.

Gasunie investeert 7 miljard in infrastructuur duurzame energie

08.03.2021 | Nieuws

Gasunie zal de komende jaren haar infrastructuur aanpassen en hierin maar liefst 7 miljard euro investeren, meldt het bedrijf in het jaarverslag dat onlangs is gepubliceerd.

Infographic: Wat is restwarmte?

08.03.2021 | Analyse

Restwarmte is warmte die vrijkomt bij industriële processen waar geen extra brandstof voor is gebruikt en als nuttige warmte ingezet kan worden. Daarbij worden de negatieve effecten van warmtelozing in de omgeving voorkomen.

Herziening elektriciteitsmarkt zet streep door geothermische projecten in Mexico

05.03.2021 | Nieuws

De door de Mexicaanse Senaat goedgekeurde herziening van de elektriciteitsmarkt maakt in wezen een einde aan investeringen in de ontwikkeling van geothermische en hernieuwbare energie, zo schrijven Mexicaanse journalisten.

Buurblok leaset duurzame woningen aan corporatie

05.03.2021 | Actueel

Bouwgroep Dijkstra Draisma en stichting Wocozon lanceren vandaag Buurblok, een concept waarbij wonen, energievoorziening en vervoer samenkomen. Corporaties kunnen met Buurblok gemakkelijk verduurzamen in de gebouwde omgeving door de woningen en alle toebehorenen te leasen.

Coalitie:

04.03.2021 | Actueel

Een bonte verzameling van energiebedrijven, netbeheerders, milieuorganisaties, provincies, havenbedrijven, grote chemiebedrijven en wetenschappers vraagt het nieuwe kabinet met 2,5 miljard te investeren in de ontwikkeling van waterstof, zo staat te lezen op NU.

Geen afsluitboete meer voor consument

04.03.2021 | Nieuws

Wanneer in een woning geen gas meer wordt gebruikt, moet omwille van de veiligheid de gasaansluiting worden verwijderd. De verwijderkosten werden tot nu toe in rekening gebracht bij de consument maar vanaf 1 maart niet meer.

Warmte powervrouw: Arwen Willemsen

04.03.2021 | 't Hoekje

Arwen Willemsen kreeg duurzaamheid met de paplepel ingegoten, maar was lange tijd niet zeker wat voor baan ze zichzelf zag hebben. Na jaren in verschillende landen uiteenlopende functies te hebben bekleed, streek ze neer in Nederland om omhoog te klimmen bij Tonzon.

Kan warmte uit Brennerpas Innsbruck verwarmen?

03.03.2021 | Nieuws

Het drainagewater van de spoortunnel onder de Brennerpas wordt mogelijk gebruikt voor het verwarmen en koelen van huizen of zelfs hele stadsdelen in Innsbruck. Een onderzoeksteam onder leiding van de Technische Universiteit Graz is de mogelijkheden aan het onderzoeken, zo schrijft Think Geoenergy.

Nijmegen verwarmd met hondenpoep

03.03.2021 | Nieuws

Heb jij je weleens afgevraagd wat er met de hondenpoep die je weggooit in de speciale hondenpoepafvalbakken gebeurt? In de buurt Nijmegen zocht het uit. En wat blijkt? De poep wordt gebruikt om in de regio huizen en bedrijven te verwarmen.

Vijf dingen die installateurs moeten weten over hun klant

03.03.2021 | Analyse

"We weten allemaal dat we moeten meedoen aan de energietransitie, maar mag dat alsjeblieft met zo min mogelijk gedoe?" Zo denken consumenten volgens nieuw onderzoek van Delta-EE, een Europees onderzoeksbureau op het gebied van de energietransitie.

EIB: “Een huis aardgasvrij maken kost 40.000 euro”

02.03.2021 | Nieuws

Volgens een berekening van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) kost het aardgasvrij maken van een woning gemiddeld 40.000 euro. De helft van dit bedrag zou niet terug te verdienen zijn door lagere energiekosten, beweert de Telegraaf.

Een aardgasvrije limerick voor Den Haag

02.03.2021 | Column

De kranten staat er richting de verkiezingen vol mee. De rijksoverheid moet zich meer gaan bemoeien met aardgasvrij en de energietransitie, want anders gaat het hem niet worden.

De verkiezingen: het kostenplaatje en de rol in Europa

02.03.2021 | Actueel

In de aanloop naar de verkiezingen spraken we met Agnes Mulder (CDA), Joris Thijssen (PvdA), Matthijs Sienot (D66), Mark Harbers (VVD), Tom van der Lee (GroenLinks) en Sandra Beckerman (SP) over een aantal duurzame onderwerpen.

« 485657585960»  van 66

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu