Nieuws

Vraag naar cv-ketels daalt met 4%

30.04.2021 | Nieuws

Vorig jaar zijn er 4% minder cv-ketels verkocht dan in 2019. Dat is af te lezen uit cijfers van de Nederlandse Verwarmingsindustrie (NVI). Hoewel de daling in gang is gezet, verloopt hij niet vlot genoeg om de klimaatdoelstellingen te halen.

Energielabel zegt niets over werkelijk gasverbruik

30.04.2021 | Innovatie

In de jaren ’80 speelde verduurzaming nog lang niet zo’n grote rol binnen het Nederlandse woninglandschap als nu het geval is. Tóch was dat de tijd dat Ton Willemsen inzag dat vloerisolatie cruciaal is.

Flexibele inzet van warmtepompen gaat geld opleveren

29.04.2021 | Nieuws

Uit onderzoek blijkt dat binnen vijf à tien jaar het slim aansturen van warmtepompen financieel interessant is om pieken en onbalans op het elektriciteitsnet te voorkomen, zo valt te lezen in een artikel van Topsector Energie.

Dutch Data Center Association:

29.04.2021 | Innovatie

Er wordt kritisch naar datacenters gekeken. Je kunt de krant niet openslaan of er staat een artikel over het opkopen van enorme hoeveelheden duurzame energie, restwarmte die verloren zou gaan en zorgen over exorbitant watergebruik.

Geit in de tuin: Maurice Baars van Panflex

29.04.2021 | 't Hoekje

Pas toen een van onze collega's al jaren bij Solar Solutions International had gewerkt, ontdekten wij dat zij een geit in haar kleine Amsterdamse stadstuin had lopen.

Kassen willen gebruik maken van warmte en CO2 afvalcentrale

28.04.2021 | Nieuws

Bij afvalenergiecentrale SUEZ ReEnergy vliegt de warmte en CO2 zo de lucht in. Warmte en CO2 die nodig zijn bij de glastuinbouw. Bij het project Osiris bundelen de tuinders van het Agro Food Cluster (AFC) en de centrale hun krachten.

Waar gaat de meterruimte naartoe?

28.04.2021 | Interview

De discussie woedt al enige tijd hoe de meterruimte van de toekomst eruit moet gaan zien. Kan de meterruimte verdwijnen of moet hij juist groter worden? Jan Willem van de Groep, onder andere innovator en oprichter van Factory Zero, pleit voor een moderne, brede blik op het traditionele concept van de meterruimte.

Warmtepompen, 50 tinten groen

27.04.2021 | Column

Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw is ons land een aardgasland geworden. Sla je nu de kranten open dan kun je nog maar één conclusie trekken: we nemen afscheid van die periode en de toekomst lijkt elektrisch.

Verplicht hernieuwbare energie opwekken bij ingrijpende renovaties, wat betekent dat?

27.04.2021 | Interview

Per 30 juni 2021 is het de bedoeling om een verplichting in te voeren voor het opwekken van hernieuwbare energie bij een ingrijpende renovatie. Dat maakte minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren onlangs bekend.

Isolatie stoot warmtepomp van subsidietroon

26.04.2021 | Nieuws

In het eerste kwartaal van 2021 is er gretig gebruikgemaakt van het feit dat isolatiemateriaal nu ook gesubsidieerd kan worden. Er wordt verreweg de meeste subsidie aangevraagd voor isolatiemateriaal.

Obstakels draagvlak Smart Energy: Discriminatie en data

26.04.2021 | Actueel

Op 20 april organiseerden TKI Urban Energy en Flexible Alliance Power Network (FAN) een webinar over de rol van Smart Energy in de hedendaagse samenleving. Verschillende sprekers vertelden meer over projecten die met behulp van kunstmatige intelligentie ons energieverbruik optimaliseren en een duurzaam klimaat kunnen realiseren.

Biomassa kan klimaatdoelen stimuleren

23.04.2021 | Nieuws

Een proefschrift heeft aangetoond dat biomassacentrales voor een aantal types brandstof de minst slechte optie zijn als er gekeken wordt naar de uitstoot van CO2.

Zelflerende software maakt installaties efficiënter

23.04.2021 | Innovatie

Met behulp van kunstmatige intelligentie is het mogelijk om klimaatinstallaties in ­utiliteitsgebouwen efficiënter aan te sturen. Centraal in dit concept staat de digital twin; een digitale kopie van het gebouw met alle HVAC-componenten en aangesloten energiebronnen.

Pleidooi voor 100.000 hybride warmtepompen per jaar

22.04.2021 | Nieuws

Per 2024 moeten we minstens 100.000 hybride warmtepompen installeren per jaar. Dat stelt een brede coalitie van maatschappelijke organisaties. Techniek Nederland, Natuur & Milieu en Netbeheer Nederland streven naar een budget van 600 miljoen dat het nieuwe kabinet hiervoor zal moeten vrijmaken.

Fluisterstille ventilatie-warmtepomp zonder buitenunit

22.04.2021 | Innovatie

De Combi SH van Nilan is een ventilatie-warmtepomp zonder buitenunit en dus zonder bijbehorende geluidsproblematiek. Dit gecombineerd met gezonde binnenlucht en een optimale luchtvochtigheid zorgde voor een prijswinnend ontwerp.

Dagboek van een installateur

22.04.2021 | 't Hoekje

Als ervaren installateur krijg je regelmatig te maken met leerlingen. Zij kunnen meelopen en afkijken van de oude rotten en zo de kneepjes van het vak leren. De meesten zijn ijverig en leergierig, gedreven om een goede indruk te maken, maar er zitten ook mindere goden tussen.

EU stemt voor halvering CO2-uitstoot in 2030

21.04.2021 | Nieuws

De EU-landen hebben er vanmorgen mee ingestemd de CO2-uitstoot in 2030 met minstens 55 procent te verlagen. Tevens werd vastgelegd dat de EU in 2050 klimaatneutraal moet zijn en dus geen broeikasgassen mag uitstoten noch die uitstoot compenseren, schrijft de Volkskrant.

HVC Alkmaar op termijn over op aardwarmte?

21.04.2021 | Nieuws

De Huisvuilcentrale (HVC) Alkmaar heeft haar plannen al klaar als de Tweede Kamer de subsidie op verbranding van biomassa stop wil zetten. Het warmtenet in de regio Alkmaar, dat verwarmd wordt met de warmte uit verbranding uit de ovens, zal niet in gevaar komen, meldt Alkmaar Centraal.

Energieverbruikmanager geeft inzicht in besparing

21.04.2021 | Nieuws

Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft onderzocht of zogeheten energieverbruikmanagers, in combinatie met de zeven miljoen slimme meters die in Nederlandse woningen hangen, de bewoners helpen met bezuinigen op het energieverbruik.

Alle kantoren energielabel C per 2023: “Wie het wil, kan dat halen”

21.04.2021 | Analyse

Per 2023 moeten alle kantoren energielabel C of hoger hebben, anders riskeren ze dat het pand niet meer als kantoor mag worden gebruikt. Co de Smalen werkt als adviseur bij Omgevingsdienst Noord-Holland Noord.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu