Nieuws

Gaan de opkomende technieken helpen om te versnellen?

16.08.2022 | Column

We zitten nu op 25 procent CO2-reductie ten opzichte van 1990. Duidelijk is dat er echt megastappen gezet moeten worden om de doelstellingen van 55 procent reductie in 2030 te halen.

Driekwart bedrijven heeft last van materiaaltekort

15.08.2022 | Nieuws

Drie op de vier bedrijven in de duurzame energie worden geconfronteerd met materiaaltekorten. Ze kunnen de sterk gestegen vraag naar zonnepanelen, isolatie en warmtepompen steeds moeilijker bijbenen, schrijft de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Verdubbeling ISDE-aanvragen verwacht

15.08.2022 | Nieuws

De RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) verwacht een verdubbeling van subsidieaanvragen binnen de ISDE voor isolatie, zonneboilers en warmtepompen. Ten opzichte van vorig jaar zal het aantal aanvragen naar verwacht verdubbelen naar ruim 80.

Ruim 30 procent gasbesparing in ons land, maar klopt dat wel?

15.08.2022 | Analyse

Opvallende berichtgeving over de besparing op gas in ons land. Volgens de laatste berekeningen zou het de afgelopen maanden om dik dertig procent gaan. Dit terwijl de Europese Commissie vraagt om vijftien procent te besparen.

Elektrische kachels vliegen Duitse winkels uit door angst voor gascrisis

12.08.2022 | Nieuws

Door angst voor gastekorten deze winter is de verkoop van elektrische kachels in Duitsland sterk toegenomen. Experts wijzen op de hogere kosten en mogelijke overbelasting van het stroomnet.

CE Delft:

12.08.2022 | Actueel

Sinds eind 2021 zijn de energieprijzen sterk toegenomen en de oorlog in Oekraïne heeft dit probleem nog verder vergroot. Op dit moment staat de overheid onder druk om met maatregelen te komen om huishoudens opnieuw te compenseren, maar op de vorige maatregelen ontstond veel kritiek.

CE Delft: ‘Zes maatregelen mogelijk om huishoudens te compenseren voor hoge energieprijzen’

11.08.2022 | Nieuws

De komende twee weken proberen de regeringspartijen een oplossing te vinden om de koopkracht van miljoenen Nederlanders te verbeteren. De huidige inflatie wordt voornamelijk aangewakkerd door stijgende voedsel- en energieprijzen.

Sinds 2007 niet meer zoveel bedrijfsopheffingen geweest

11.08.2022 | Nieuws

In het eerste halfjaar van 2022 zijn 76.000 bedrijven opgeheven, dat meldt het CBS. Sinds 2007 was dit aantal niet eerder zo hoog. In dezelfde periode vorig jaar ging het nog om bijna 52.

CO2 afvangen en blauwe waterstof produceren met SEWGS

11.08.2022 | Actueel

SEWG staat voor Sorption Enhanced Water Gas Shift, een systeem werkt middels cilinders die zich in verschillende fases van absorptie en afgifte bevinden.

Word fit, warm en genereer energie door thuis te trainen

11.08.2022 | 't Hoekje

Hardlopen op een loopband en daarmee energie opslaan voor het huishouden. Met de cardiotoestellen van SportsArts verander je calorieën, suiker en vetten in kilowatturen.

Vanaf begin 2023 staat de grootste warmteopslag in Berlijn

10.08.2022 | Nieuws

Begin volgend jaar is het de bedoeling dat hij in gebruik wordt genomen: de warmteopslag op het Vattenfall-terrein bij de warmtecentrale Reuter West in Berlijn.

Hoe staat de groene industriepolitiek ervoor?

10.08.2022 | Analyse

Het is alweer enige tijd geleden, maar uit de presentatie van het regeerakkoord bleek dat het kabinet in wilde gaan zetten op groene industriepolitiek. Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat, heeft dit inmiddels uitgewerkt tot een visie en uitvoeringsagenda voor strategisch en groen industriebeleid.

Nederlanders betalen één na hoogste gasprijs van Europa

09.08.2022 | Nieuws

Vergeleken met een groot deel van Europa betalen Nederlandse consumenten beduidend meer voor hun energie. De gemiddelde prijs van gas in Europa is ongeveer twee keer zo laag als wat er in Nederland wordt uitgegeven.

Hoe houden we het hoofd koel?

09.08.2022 | Column

Ook deze zomer worden we weer ‘getrakteerd’ op warme zomerdagen. Het wordt vaker steeds warmer in Nederland. Hoe houden we de hittestress buiten de deur en het hoofd koel? We verstaan onder oververhitting dat het in huis langere tijd te warm is en het lastig koel is te houden.

Bereken de kansen van warmteopslag in de bodem

09.08.2022 | Innovatie

Tijdens het Nationaal Congres Bodemenergie was er een volledige ochtend ingeruimd voor sprekers die vertelden over de mogelijkheden van HT-ATES (High Temperature Aquifer Thermal Energy Storage).

2,98 miljard euro voor stadsverwarming in Duitsland

08.08.2022 | Nieuws

De Europese Commissie heeft onlangs een projectvoorstel van 2,98 miljard euro goedgekeurd om groene stadsverwarming op basis van hernieuwbare energie en restwarmte in Duitsland te bevorderen, zo bericht Agriland.

LNG-terminal Eemshaven ‘uitverkocht’

05.08.2022 | Nieuws

Gasunie-dochter EemsEnergyTerminal heeft ook de laatste 1 miljard kubieke meter (bcm) aardgascapaciteit in de LNG-terminal in de Eemshaven verkocht. Na eerdere contracten met het Tsjechische ČEZ en Shell Western LNG heeft ENGIE SA de resterende capaciteit gekocht.

Wat gaat het Actieplan Groene en Digitale Banen voor het technisch personeelstekort betekenen?

04.08.2022 | Analyse

Om het grote tekort aan technisch personeel – en ICT’ers – aan te pakken komt het kabinet met het zogeheten Actieplan Groene en Digitale Banen.

Maxima-centrale Lelystad van opwek uit aardgas naar waterstof

03.08.2022 | Nieuws

Om voor de helft op waterstof te kunnen draaien, wordt volgend jaar een van de turbines van de Maxima-centrale in Lelystad omgebouwd. De investering bedraagt tientallen miljoenen.

Vestia op de vingers getikt om warmtenet Duindorp

01.08.2022 | Nieuws

Woningbouwcorporatie Stichting Vestia en de daaraan gelieerde warmteleverancier Vestia Energie moeten ervoor zorgen dat het warmtenet van bijna achthonderd huizen in de Haagse wijk Duindorp goed werkt.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu