Nieuws

De jeugd heeft de toekomst, hoe zien ze die zelf?

03.10.2022 | Analyse

Recent presenteerde de Jonge Klimaatbeweging haar Jonge Klimaatagenda 3.0, een toekomstvisie hoe jongeren willen dat Nederland er in 2040 uitziet. Aan de hand van zeven thema’s geeft de organisatie een integrale visie op een duurzaam leven.

PBL-proefschrift legt lacunes klimaatinspanningen bloot van steden, regio’s en bedrijven

30.09.2022 | Nieuws

Uit onderzoek van promovendus Mark Roelfsema, tevens werkzaam bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), blijkt dat de inspanningen van steden, regio’s en bedrijven om het Akkoord van Parijs te halen tegenvallen.

Tariefwijzigingen moeten altijd dertig dagen voor inwerkingtreding worden gecommuniceerd

30.09.2022 | Nieuws

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een brief gestuurd aan energieleveranciers over de termijn voor het communiceren van tariefwijzigingen. Zij moeten tariefwijzigingen minimaal dertig dagen voor inwerkingtreding aan de kleinverbruikers communiceren.

Waste Transformers maken energie van voedselafval

30.09.2022 | Innovatie

Voeding omzetten in energie: dat laten we elke dag aan ons lichaam over, maar The Waste Transformers gaan nog een stapje verder. Het bedrijf ontwikkelt containers waarmee bedrijven en instanties zelf voedselafval kunnen omzetten in groene energie.

Politieke steun voor technisch haalbare publieke warmtenetten

29.09.2022 | Nieuws

Ter voorbereiding op de nieuwe Wet Collectieve Warmtevoorziening (WCW) heeft Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, aan Netbeheer Nederland gevraagd in hoeverre publieke netwerkbedrijven de aanleg van warmtenetten op zich kunnen nemen.

FIXbrigade gaat fors uitbreiden

29.09.2022 | Nieuws

De FIXbrigade gaat het aantal lokale FIXbrigades in Amsterdam en omgeving fors uitbreiden en de komende maanden tienduizenden huishoudens helpen met energiebesparende maatregelen.

Minister Jetten:

29.09.2022 | Nieuws

Tijdens een debat van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat heeft Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, aangegeven dat de grote lekkages van Nord Stream 1 en 2 het gevolg is van sabotage.

Thermostaat lager op Twitter

29.09.2022 | 't Hoekje

Het is nog maar net herfst. Toch worden de media al maandenlang gedomineerd door één thema: hoe ga ik mijn energienota betalen en hoe houd ik het warm.

BDH: ‘Nederlandse warmtepompprijzen internationaal passend en concurrerend’

29.09.2022 | Analyse

Onlangs presenteerde adviesbureau BDH zijn onderzoek naar kostprijsdalingen van verschillende typen warmtepompen in een webinar. In opdracht van TKI Urban Energy onderzocht BDH hoe de productie- en installatiekosten zich ontwikkelen, omdat een kostprijsdaling noodzakelijk is voor een versnelde uitrol van warmtepompen.

Transitiegrondstoffen flink in prijs gedaald

28.09.2022 | Nieuws

Veel basismetaalprijzen, maar ook de prijzen van veel ‘minor metals’ – zoals zeldzame aardmetalen, lithium, kobalt, vanadium, molybdeen en mangaan – maken een vrije val vanaf mei 2022, dat meldt ABN AMRO in zijn Sustainaweekly.

De meeste Nederlandse huishoudens verbruiken meer dan prijsplafond

28.09.2022 | Nieuws

65 procent van de Nederlandse huishoudens verbruikt meer gas dan het prijsplafond dat het kabinet heeft voorgesteld. En 77 procent van de huishoudens verbruikt meer elektriciteit dan het prijsplafond.

Deze fout maken nog écht teveel mensen

28.09.2022 | Analyse

Voor wie in de branche werkt is heel veel technische jargon gesneden koek. Maar wat een kenner daardoor nog wel eens vergeet, is dat al die verschillende termen nog best wat vraagtekens kunnen geven bij de consument.

Nieuwe HYBRIT-testinstallatie brengt fossielvrij staal een stapje dichterbij

27.09.2022 | Nieuws

Momenteel is de staalindustrie verantwoordelijk voor zo’n 7 procent van de totale mondiale CO2-uitstoot. Een nieuwe opslagfaciliteit van een samenwerkingsverband van SSAB, LKAB en Vattenfall brengt daar op termijn wellicht verandering in.

Voorlopers geothermieprojecten in nood

27.09.2022 | Column

Het zijn bijzondere tijden, voor iedereen. In deze energiecrisis telt iedere kuub aardgas die we niet van Rusland hoeven afnemen. Ruim baan dus voor alle alternatieven om kassen en woningen te verwarmen.

Nederlands zonnewarmteproject afgetroefd om European Sustainable Energy award

27.09.2022 | Actueel

Het ENVISION-project, gecoördineerd door TNO, was één van de genomineerde projecten voor de prestigieuze European Sustainable Energy award van de Europese Commissie.

Recente raming PBL voorspelt mislopen 55 procent reductiedoel

26.09.2022 | Nieuws

Hoewel het kabinet in het Coalitieakkoord van 2021 heeft vastgesteld haar ambitieniveau voor het klimaatbeleid heeft aangescherpt, blijkt uit de meest recente raming van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat deze ambities met de plannen die nu op tafel liggen niet gehaald zullen worden.

10 miljoen euro voor Omscholingsregeling

26.09.2022 | Nieuws

Bedrijven die medewerkers of nieuwe medewerkers willen laten omscholen naar een beroep in de techniek kunnen een beroep doen op de Omscholingsregeling. Deze regeling is weer geopend tot en met donderdag 1 december 2022 en heeft een budget van 10 miljoen euro.

Kabinet sloeg vroege waarschuwingen in de wind en heeft nu prijsplafond niet af

26.09.2022 | Analyse

Eén van de meest controversiële maatregelen is het prijsplafond voor energie, want hoe kan een plan dat “half af” is, zoals SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen het noemde, worden beoordeeld? Door te reconstrueren vanaf begin juni.

Opleiding in huis en eerstelijnsvraagbaak

23.09.2022 | Interview

De leveranciers van de benodigde producten voor de energietransitie hebben het zonder campagnes druk. Zo ook Wasco, leverancier van klimaattechniek, meent CEO Herold van den Belt.

Grote warmtenetten in 2021: weer minder uitstoot en warmteverlies, meer hernieuwbare energie

23.09.2022 | Nieuws

Sinds 2021 is het voor warmtebedrijven verplicht om te rapporteren over de duurzaamheid van hun warmtenetten. Expertise Centrum Warmte heeft de duurzaamheidsrapportages van warmtebedrijven opgevraagd en geanalyseerd.

« 5678917»  van 66

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu