Nieuws

Vertraagde vergunningverlening zit geothermie in de weg

15.03.2022 | Nieuws

De potentie van aardwarmte is groot. Toch bleef de productie van aardwarmte in 2021 nagenoeg gelijk ten opzichte van 2020. Er werd in 2021 6,4 petajoule warmte geproduceerd ten opzichte van 6,2 petajoule in 2020, blijkt uit cijfers van Geothermie Nederland.

De warmtepomp is de onbetwiste opvolger van de hr-ketel

15.03.2022 | Column

Sinds 1 juli 2018 mogen nieuwbouwwoningen niet meer op het gasnet worden aangesloten. Dat was aanvankelijk even wennen, maar uiteindelijk heeft de warmtepomp in de nieuwbouwsector de gasgestookte hr-ketel toch betrekkelijk snel en geruisloos opgevolgd.

Het Friese dorpje Wijnjewoude houdt dapper stand

15.03.2022 | Actueel

Er zijn al verschillende initiatieven in Nederland die dapper voorwaarts gaan om van het aardgas los te komen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Ze lopen allemaal tegen onverwachte zaken aan, soms in de techniek maar vaker bij wet- en regelgeving.

Aanvullende maatregelen kabinet helpen met energierekening

14.03.2022 | Nieuws

Huishoudens met lage en middeninkomens krijgen opnieuw tegemoetkoming voor de stijgende energieprijzen en de aanhoudende inflatie dankzij de aanvullende maatregelen die het kabinet genomen heeft.

De Nederlandse warmtepomp die Vattenfall’s bedrijfsprofiel veranderde

14.03.2022 | Interview

Wouter Wolfswinkel is programmamanager business development bij Vattenfall. Samen met Ramon de Graaff, innovatiemanager bij Feenstra, bedacht en ontwikkelde hij een warmtepompsysteem op hoge temperatuur.

Rijksoverheid selecteert 14 nieuwe gemeentes voor Programma Aardgasvrije Wijken

11.03.2022 | Nieuws

De Rijksoverheid maakt bekend dat er veertien nieuwe gemeenten een rijksbijdrage toegekend hebben gekregen voor het aardgasvrij maken van een dorp, buurt of wijk.

Netbeheerders roepen gemeenten op haast te maken met Transitievisies Warmte

11.03.2022 | Actueel

Stedin en Netbeheer Nederland hebben namens alle Nederlandse netbeheerders de gemeenten opgeroepen om meer vaart te maken met hun Transitievisies Warmte. Om de doelstellingen van 2030 “in zicht te houden”.

Slechts 16 procent van de gemeenten heeft concrete Transitievisie Warmte ingediend

10.03.2022 | Nieuws

Bij monde van Stedin en Netbeheer Nederland pleiten de netbeheerders ervoor dat de warmtetransitie wordt versneld om de doelstellingen van 2030 “in zicht te houden”.

G2 Energy breekt nieuwe markt aan met one-boiler-systeem

10.03.2022 | Innovatie

G2 Energy, fabrikant van zonthermische systemen, kent een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Waar de roots in de agrarische sector liggen, breekt het bedrijf nu na twee decennia een nieuwe markt aan.

Kijktip: VPRO Tegenlicht: Hoe wordt Europa minder afhankelijk van Russisch gas?

10.03.2022 | 't Hoekje

Hoewel we al jaren bezig zijn met een energietransitie, waren we lang niet snel genoeg om hoge gasprijzen voor te zijn als gevolg van het conflict in Oost-Europa voor te zijn.

Amsterdam wil duizenden woningen sneller van het aardgas halen met warmtenetten

09.03.2022 | Nieuws

De Amsterdamse woningcorporaties, de gemeente Amsterdam en warmtebedrijven Vattenfall en Westpoort Warmte gaan de komende jaren samenwerken om duizenden woningen sneller van het aardgas te halen met warmtenetten, dat meldt Warmtenetwerk.

Amerikaanse warmtepompen naar Europa om Rusland te verslaan?

09.03.2022 | Actueel

De Amerikaanse regering overweegt om bedrijven te verplichten om op grote schaal extra warmtepompen te produceren. Deze warmtepompen zouden naar Europa verscheept moeten worden zodat de EU minder afhankelijk wordt van Russisch gas, zo melden bronnen aan de Washington Post.

Europese Commissie:

08.03.2022 | Nieuws

De Europese Commissie presenteert dinsdag een plan om de gasafhankelijkheid van Rusland nog voor 2030 flink af te bouwen. Dat schrijft onder meer de Volkskrant.

Een warmtepomp in bestaande bouw

08.03.2022 | Column

Plotseling is daar de stijging van de energiekosten. Wat gaat dit allemaal nog meer doen? En plotseling is daar een verhoging van de subsidiebedragen. Een warmtepomp in de nieuwbouw is niet meer weg te denken, maar hoe zit dat met de bestaande bouw? Vandaag de dag wil iedereen liefst gister nog een warmtepomp voor zijn bestaande woning.

Stimulering van duurzame warmte

08.03.2022 | Actueel

Met zoveel subsidiemogelijkheden is het soms lastig om in te schatten waar je wel of niet aanspraak op kunt maken, en wat dat voor het kostenplaatje van je systeem betekent.

Aanzienlijk minder aardgas ingezet voor stroom

07.03.2022 | Nieuws

De productie middels hernieuwbare bronnen nam vorig jaar flink toe ten opzichte van het jaar ervoor, terwijl het aandeel van fossiele brandstoffen juist flink daalde, dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Verkoop warmtepompen neemt wereldwijd toe, Nederlander heeft meer voorlichting nodig

07.03.2022 | Analyse

De recente Russische invasie in Oekraïne heeft de al hoge gasprijzen naar recordhoogten gestuwd. Wat voor velen een aanleiding is om meer werk te maken van gasbesparing.

Nieuwe fabriek voor groen gas in Delfzijl

04.03.2022 | Nieuws

Perpetual Next en Gasunie steken de handen ineen om een nieuwe fabriek te openen in Delfzijl waar groen gas kan worden geproduceerd. De fabriek, waar gas wordt geproduceerd op basis van torrefactie van organische rest- en afvalstromen, moet in 2024 in bedrijf genomen worden, schrijft Perpetual Next.

NVDE: ‘Nederland kan binnen een jaar bijna vijf miljard kuub aardgas besparen’

04.03.2022 | Actueel

Nu de urgentie om onafhankelijk te worden van Russisch gas steeds meer toeneemt is er ook meer aandacht voor gasbesparing. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) sprong hierop in en berekende dat Nederland binnen een jaar bijna vijf miljard kuub aardgas kan besparen.

Aardgasverbruik afgelopen jaar 4 procent lager

03.03.2022 | Nieuws

In totaal verbruikte Nederland 40 miljard kubieke meter aardgas in 2021, waar het verbruik in 2020 nog 42 miljard kubieke meter was, dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu