Nieuws

Kennisdelen is het toverwoord bij het verduurzamen van bedrijventerreinen

13.07.2022 | Analyse

“We gaan het woord samenwerken niet noemen”, dat was de afspraak bij het webinar Toekomstbestendige Bedrijventerreinen van TKI-Urban Energy. Maar eigenlijk kwamen alle synoniemen wel voorbij: contact leggen, kennisdelen, elkaar opzoeken, belletje trekken en samen kijken naar kansen.

Zitten we straks met een grote hoeveelheid ‘domme’ spijt-warmtepompen?

12.07.2022 | Column

In mijn vorige column voor Warmte365 schreef ik over de beweging om van het gas af te gaan en dan met name met de inzet op warmtepompen. Ook vraag ik me in die column af of ons stroomnet die elektrificatie aan kan.

Iedereen aardgasvrij? ‘Dan moet de warmtetransitie júíst haalbaar en betaalbaar’

12.07.2022 | Actueel

Vanwege de stijgende gasprijzen en de meestijgende kosten van mensen die op een warmtenet zijn aangesloten, heeft het imago van warmtenetten ook een knauw gekregen, zo merkte Stichting Warmtenetwerk.

EBN wilde gasopslag Bergermeer nationaliseren

11.07.2022 | Nieuws

Eind vorig jaar heeft Staatsbedrijf Energiebeheer Nederland (EBN) geprobeerd om de gasopslag Bergermeer volledig in publieke handen te krijgen. Uit een notitie voor de Ministerraad die onlangs vrijkwam blijkt dat de nationalisatie niet tot stand kwam, omdat EB geen toestemming kreeg van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Verwarmen met de Europese infrarood panelen van Redwell

11.07.2022 | Interview

In dit tweede deel van het interview met Joris Santini wordt ingegaan op de Europese productie van het assortiment van Redwell. Naast in te gaan op enkele bijzondere eigenschappen van infrarood verwarmen, werd ook het omstuimige afgelopen jaar besproken en de wijze waarop Redwell hierop heeft gereageerd.

Magnetiet: een mineraal meesterlijk in warmte-opslag

08.07.2022 | Innovatie

Warmte kan in verschillende media worden opgeslagen. Het mineraal magnetiet staat hierdoor in bijzondere belangstelling. Wat maakt dit mineraal bij uitstek geschikt voor warmteopslag? Warmte365 vroeg het aan Martin Rijnen, sales manager voor LKAB minerals.

Gigawatt bordspel: De energietransitie voltooien aan de keukentafel

07.07.2022 | 't Hoekje

Het jaar is 1990 en Europa wordt aangedreven door vervuilende kolen- en gasfabrieken. Klimaatverandering is onvermijdelijk en het is voorbij tijd om de kwestie van energietransitie aan te pakken, met het jaar 2050 als deadline.

Inzet parkmanager succes bij verduurzaming bedrijventerrein

07.07.2022 | Actueel

Er zijn zo’n 3.500 bedrijventerreinen in Nederland die samen goed zijn voor 20 miljard m3 aardgas- en 39 miljard kWh elektriciteitsgebruik. Dit komt grofweg neer op de helft van al het aardgas- en een derde van het elektriciteitsgebruik in ons land.

Grootste warmtepomp van Nederland haalt warmte uit afvalwater

06.07.2022 | Nieuws

Dinsdag startte de bouw van de grootste warmtepomp van Nederland, zo melden Eneco en De Stichtse Rijnlanden. De installatie zal voorzien in 15 procent van de totale warmtevraag van het stadswarmtenet van Utrecht en Nieuwegein Ongeveer 20.

Zonnewarmte afvangen van kunstgras? Aendless Energy doet het al bij SV Zwolle

06.07.2022 | Analyse

Aendless Energy en SV Zwolle zijn een proefproject begonnen met een kunstgras sportveld waarmee zonnewarmte wordt afgevangen op Sportpark Marslanden in Zwolle. Het proefveld werd vrijdag 1 juli geopend door Arjan Spaans, wethouder Duurzame Stadsontwikkeling van de gemeente Zwolle, die met name enthousiast was over het meervoudig ruimtegebruik op het sportpark.

Bijmengverplichting 20 procent groen gas per 2030

05.07.2022 | Nieuws

Minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten, informeerde maandag de Tweede Kamer over de bijmengverplichting groen gas. De ambitie is om per 2030 jaarlijks minstens twee miljard kubieke meter groen gas te produceren in Nederland.

Bedrijven falen volgens Milieudefensie in bereiken klimaatdoelen

05.07.2022 | Nieuws

Het streven naar 60 procent lagere CO2-uitstaat dat voor nog geen derde zal worden bereikt. Een gebrek aan transparantie en geen zicht op de totale uitstoot over de gehele keten.

Energiebesparingsplicht voor grootgebruikers aangescherpt

05.07.2022 | Nieuws

De energiebesparingsplicht is het belangrijkste instrument voor het stimuleren van energiebesparing bij bedrijven. De plicht wordt uitgebreid door ook grote energiegebruikers, inclusief bedrijven die onder het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) vallen, vanaf 2023 te verplichten hun energiegebruik te verduurzamen om zo de CO2-uitstoot te reduceren.

Hoe dan?

05.07.2022 | Column

Ik mag weer een column schrijven voor Warmte365. En dat op het moment dat Rusland de gaskraan ‘verder’ dichtdraait. En gemeenten moeten stoppen met gas te betrekken van Gazprom.

Aansluitkosten warmtenet kunnen nu al met 30 procent omlaag

05.07.2022 | Actueel

De stijgende gasprijzen en de gekoppelde kosten van huishoudens die op een warmtenet zijn aangesloten, heeft het imago van warmtenetten geen goed gedaan, zo merkte Stichting Warmtenetwerk.

Verdeling tweede openstelling SDE++ 2021 bekend

04.07.2022 | Nieuws

Van 5 oktober tot 11 november vond de tweede openstelling van de SDE++ plaats. Er was een verplichtingenbudget beschikbaar van 5 miljard euro. Inmiddels zijn alle aanvragen beoordeeld en zijn de beschikkingen afgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, meldt Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, in een brief aan de Tweede Kamer.

Berlijn vraagt industrie 500.000 warmtepompen per jaar te produceren

04.07.2022 | Nieuws

Om de doelstelling voor 2024 om 500.000 warmtepompen per jaar te produceren te halen, dringt de Duitse regering er bij de industrie op aan om de nodige investeringen te doen.

District cooling, het diepzeewaterkoelingproject Curaçao

04.07.2022 | Innovatie

Van koude meren bij Amsterdam naar het Caribische gebied. District cooling kan in verschillende klimaten worden ingezet. Bij gebruik van zee­wa­ter­koe­ling spreekt men van Sea Wa­ter Air Con­di­ti­o­ning.

Duitse Uniper vraagt staatsteun aan vanwege verlaagde Russiche gaslevering

01.07.2022 | Nieuws

De verlaagde Russische gasleveringen hebben grote gevolgen gehad voor de Duitse energiereus Uniper. Het bedrijf heeft inmiddels staatssteun aangevraagd.

Energielabel C voor kantoren, van dwang naar realiteit

01.07.2022 | Actueel

Tijdens het congres Duurzaam Bouwen op de beurs Duurzaam Verwarmd sprak Joël Franken van Wij Maken Energie over de energielabel C-eis voor kantoren. Franken: “Er is geen goed of fout maar er zijn enkel veel keuzes.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu