Nieuws

08.04.2022 | Actueel

Jaap Brouwers is van de Netbeheer Nederland-werkgroep die zich bezig houdt met nieuwe kleinverbruiktarieven voor elektriciteit. Hij vertelt tijdens zijn seminar op Duurzaam Verwarmd welke stappen de regionale netbeheerders de komende tijd gaan nemen op dat vlak.

Consumentenbond:

07.04.2022 | Nieuws

De Consumentenbond roept het kabinet op om een isolatievoucher toe te voegen aan het Nationaal Isolatieprogramma dat op 2 april werd gepresenteerd. Hiertoe hebben ze eerder opgeroepen, maar nu de voucher het programma niet gehaald heeft, pleiten ze opnieuw voor de oplossing die isoleren laagdrempeliger maakt.

Borrels en meer op Duurzaam Verwarmd

07.04.2022 | 't Hoekje

Op Duurzaam Verwarmd kijken bezoekers hun ogen uit. Met duizenden producten en honderden stands is er overdag genoeg te beleven. Aan het einde van iedere dag kan er gelukkig worden nagepraat en ontladen op een van de vele borrels die bedrijven organiseren.

Van MVO naar DVO

07.04.2022 | Interview

De term MVO – maatschappelijk verantwoord ondernemen – zit al tien jaar in het hoofd van Joop Voogt, algemeen directeur van WARP Systems. Maar wordt het niets een tijd dat we die term gebruiken naast  ‘DVO’? Duurzaam verantwoord ondernemen.

Nederland komt met afbouwplan van Russische fossiele energie

06.04.2022 | Nieuws

In navolging van Duitsland zal Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, eind april met een afbouwplan van Russische fossiele energie komen, dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Teleurstelling in Muiderberg: geen PAW-subsidie voor warmtenet

06.04.2022 | Nieuws

Begin maart maakte Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, bekend welke veertien nieuwe wijken subsidie zullen krijgen in het kader van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW).

‘Techneuten moeten meer betrokken worden bij de besluitvorming’

06.04.2022 | Interview

Het lijkt eindelijk te zijn doorgedrongen; Nederland aardgasvrij krijgen is geen kwestie van one size fits all-oplossingen. Hoe het dan wel zou moeten, daar lijken heel veel gemeenten nog lang niet over uit, zo bleek uit de recente bekendmaking dat slechts 16 procent van de gemeenten een concrete Transitievisie Warmte heeft ingediend.

Duitsland stelt Gazprom Germania onder toezicht

05.04.2022 | Nieuws

De Duitse staat heeft bij monde van Robert Habeck, minister van Economische Zaken en Klimaat, aangekondigd Gazprom Germania onder toezicht te stellen, dat meldt de NOS.

IPCC-rapport: ‘Uitstoot moet nú omlaag’

05.04.2022 | Nieuws

In zijn nieuwste rapport waarschuwt VN-klimaatpanel IPCC dat de uitstoot onmiddellijk omlaag moet om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius, dat meldden verschillende media waaronder NRC.

Eneco neemt het heft in eigen handen en gaat warmtepompen volledig zelf aanbieden

05.04.2022 | Nieuws

Eneco heeft per 1 april Suniverse overgenomen, inclusief het label Energie in Huis. Hiermee wil de energieleverancier zijn klanten voortaan direct helpen met het verduurzamen van de eigen woning.

Komt de lentezon de populariteit van PVT ten goede?

05.04.2022 | Innovatie

De warmte van de zon steekt de kop weer op nu de lente aangebroken is. Komt dat de populariteit van zonnewarmte ook ten goede? Jeroen Prinsen, business developer van de HRsolar groep en voorzitter zonnewarmte bij Holland Solar, spreekt op vakbeurs Duurzaam Verwarmd over de rol van zonnewarmte in de energietransitie.

Meer waarde

05.04.2022 | Column

Het nieuws dat de afgelopen weken de voorpagina’s beheerst is natuurlijk de onbeschaamde Russische inval in Oekraïne. Terwijl de Russische president Vladimir Poetin volhoudt dat er in een klein deel van het land een speciale militaire operatie plaatsvindt om de veiligheid van het grote Rusland te garanderen tegenover het veel kleinere Oekraïne, worstelen honderdduizenden Oekraïense mensen, gewone mannen, vrouwen en kinderen zoals u en ik, voor hun bestaan.

Kabinet wil 2,5 miljoen woningen snel isoleren met Nationaal Isolatieprogramma

04.04.2022 | Nieuws

Zet de knop om, zo luidt de campagne waar de Rijksoverheid op 2 april mee gestart is. Middels de campagne moeten huishoudens en ondernemers op de hoogte worden gebracht van praktische besparingstips die op zeer korte termijn energiebesparing op kunnen leveren.

RVO opent drie regelingen die klimaatdoelen dichterbij moeten halen

04.04.2022 | Nieuws

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft de DEI+-, HER+- en MOOI-regeling opengesteld om de CO2-uitstoot in verschillende situaties te kunnen verminderen.

Wat zijn de obstakels voor het in de markt zetten van een nieuwe warmtepomp?

04.04.2022 | Analyse

Een totaalontwikkelaar en fabrikant voor een comfortabel, gezond en energiezuinig binnenklimaat die een nieuwe warmtepomp ontwikkelt, zal altijd voor de keuze komen te staan: welk koudemiddel gaat er gebruikt worden? Dat was ook het geval bij Itho Daalderop.

Kolen in opmars door gasprijs

01.04.2022 | Nieuws

In de haven van Amsterdam zijn in 2021 aanzienlijk meer kolen verwerkt dan het voorgaande jaar, dat schrijft NOS. Ook elders in het land wordt duidelijk dat kolen als alternatief voor het in prijs gestegen aardgas worden gebruikt.

Circulariteit speelt nog nauwelijks een rol van betekenis in warmteoplossingen

01.04.2022 | Interview

Olaf Oosting is directielid en senior adviseur duurzaamheid en circulariteit bij Valstar Simonis en zal op Duurzaam Verwarmd een seminar geven over circulair installeren.

Minister Dijkgraaf bezoekt ROC van Twente om technisch personeelstekort

31.03.2022 | Nieuws

Afgelopen maandag bezocht Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, onderwijsinstellingen ROC van Twente, Saxion en de Universiteit Twente.

Eneco nieuwe partner in groene waterstof consortium NortH2

31.03.2022 | Nieuws

Eneco zal als investment partner toetreden tot het consortium NortH2. De stap is onderdeel van het One Planet Plan, dat stelt dat Eneco klimaatneutraal wil zijn in 2035.

Kleine beurs, maar hoge energierekening? FIXbrigade schiet te hulp

31.03.2022 | 't Hoekje

De eerste stap naar het verlagen van de energierekening is het isoleren van de woning. Isoleren hoeft over het algemeen niet duur te zijn, maar voor mensen met een kleine beurs is dit vaak toch een grote opgave.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu