Nieuws

Europese Commissie presenteert definitieve noodinterventie op de energiemarkt

14.09.2022 | Nieuws

“Dit is een oorlog tegen onze energie, een oorlog tegen onze economie, een oorlog tegen onze waarden en een oorlog tegen onze toekomst”, zo zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, in de jaarlijkse State of the Union.

Broeikasgassen 9 procent lager in tweede kwartaal 2022

14.09.2022 | Nieuws

In het tweede kwartaal van 2022 was de uitstoot van broeikasgassen 9 procent lager ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2021. Vooral door minder aardgasverbruik in de industrie, landbouw en de gebouwde omgeving.

De Nederlandse aanpak van de energiecrisis mist vooral visie

14.09.2022 | Actueel

“Kan klimaatbeleid de energiecrisis oplossen”, die vraag stond centraal tijdens een recent webinar van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. Als het tempo van de energietransitie wordt verhoogd zal dat uiteindelijk wel lukken, maar de energiecrisis is nu.

Gasprijs valt terug onder de 200 euro

13.09.2022 | Nieuws

De gasprijs is in minder dan drie weken tijd maar liefst 45 procent gedaald, dat meldt de NOS. Werd er op 26 augustus nog een recordprijs van ruim 346 euro per megawattuur gerekend, dinsdagmiddag stond de koers rond de 190 euro.

42 miljard euro nodig voor verduurzaming scholen

13.09.2022 | Actueel

Voor wie wel eens kinderen naar school heeft gebracht komt dit vast niet als een verrassing: een kwart van het onderwijsvastgoed mét energielabel is energetisch slecht.

Hybride? Ja graag, maar hoe als er geen materiaal is?

13.09.2022 | Column

Gezien de situatie die we momenteel hebben, aardgas tekort en hoge gasprijzen, wil men maar wat graag het gasverbruik in de woning reduceren. Logisch, gezien de inflatie die er momenteel ook nog eens overheen gaat.

Kabinet wil energieafsluitingen voorkomen met noodfonds

12.09.2022 | Nieuws

Het kabinet doet een uiterste poging om huishoudens toch nog dit jaar te helpen met de oplopende energierekening, dat meldt NRC. De overheid en energieproducenten zouden miljoenen euro’s in een noodfonds storten om te voorkomen dat mensen worden afgesloten van energie vanwege acute betalingsproblemen.

Eerste kas zonder gas failliet

12.09.2022 | Nieuws

In 2006 was orchideeënkweker Maurice van der Hoorn een voorloper met zijn duurzame kas, maar door de gestegen energieprijzen is zijn bedrijf nu failliet verklaard.

Netbeheer Nederland waarschuwt voor massale energieafsluitingen

12.09.2022 | Actueel

Hans-Peter Oskam, directeur beleid en energietransitie bij Netbeheer Nederland, schoof vorige week aan bij de technische briefing van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat.

Vattenfall presenteert routekaart richting CO2-vrije warmte in 2040

09.09.2022 | Nieuws

Om warmtenetten met 100 procent fossielvrije warmte te kunnen gebruiken, is een grootschalige overgang naar middentemperatuur essentieel, dat betoogt Vattenfall in zijn whitepaper Samen verder verduurzamen naar 100% fossielvrije warmtenetten.

Wat kan Nederland leren van het Duitse energiebesparingspakket?

09.09.2022 | Analyse

Gezien de huidige oorlog, energiecrisis en problemen met het klimaat is men in heel Europa volop bezig met energiebesparing en verduurzamen. Duitsland is een van Europa’s belangrijkste economieën en daarbij een buurland.

Europese Commissie wil energiecrisis bestrijden met prijsplafond van 200 euro per megawattuur

08.09.2022 | Nieuws

De Europese Commissie heeft een aantal verstrekkende voorstellen bedacht om de crisis op de gas- en elektriciteitsmarkt in te dammen. De maatregelen zijn bedoeld om de energievraag in de Europese Unie te verminderen en huishoudens en bedrijven te compenseren voor astronomische energierekeningen, aldus de NOS.

Britten willen tientallen miljarden investeren om de energierekening te bevriezen

08.09.2022 | Nieuws

De nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk, Liz Truss, trekt de portemonnee om de Britten te ontzien voor hoge energierekeningen. De premier is van plan meer dan 130 miljard pond (151 miljard euro) uit te geven om de last te verlichten, meldt Business News Radio.

Off grid en autarkisch leven met drie generaties

08.09.2022 | 't Hoekje

We schreven al eens eerder over de bijzondere levensstijl van Harm Speksnijder en zijn familie in de rubriek De Thuisklusser. Hij woont, samen met twaalf anderen  (schoonvader en -moeder, hun twee zoons, drie dochters, twee schoonzonen en vier kleinkinderen), op een terrein volledig off-grid.

Hiermee besparen installateurs enorm veel engineeringstijd

08.09.2022 | Innovatie

“Grote en middelgrote installatiebedrijven gaan steeds meer prefabben. Zeker nu, in tijden van personeelstekorten, kunnen zij hun schaarse engineeringscapaciteit efficiënt inzetten met gebruik van de Rensa Revit Add-in”, vertelt Patrick Jansen, hoofd kennis en innovatie bij Rensa Family.

Warmtepompkeuzehulp-module voor consumenten via Kieskeurig

07.09.2022 | Nieuws

Kieskeurig.nl en Warmtepompvergelijker.nl hebben per 1 september een strategisch partnership gesloten. Met de samenwerking bieden deze twee platformen gezamenlijk alles wat de consument nodig heeft om zich op een warmtepomp te oriënteren, schrijft Customersfirst.

Gasopslagen in Nederland ruim 80 procent gevuld, EU-doel behaald

07.09.2022 | Nieuws

De gasopslagen in Nederland zijn nu gemiddeld voor 80 procent gevuld. Daarmee heeft Nederland het EU-doel voor het vullen van de gasopslagen voor komende winter behaald, schrijft de Rijksoverheid.

Duurzame Dinsdag, de Prinsjesdag van de duurzaamheid

07.09.2022 | Actueel

Gisteren was het Duurzame Dinsdag. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten nam de Duurzame Dinsdag-koffer met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van onze samenleving in ontvangst.

Shell en ExxonMobil zetten de NAM te koop

06.09.2022 | Nieuws

Shell en ExxonMobil, die allebei een aandeel van 50 procent in de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) hebben, hopen 1 miljard dollar (1 miljard euro) over te houden aan de verkoop van een deel van haar activiteiten, dat melden Nederlandse media op basis van berichtgeving van het Britse persbureau Reuters.

Rusland sluit Nord Stream 1 zolang westerse sancties van kracht zijn

06.09.2022 | Nieuws

Rusland stelt dat de westerse sancties het onmogelijk maken om de gaspijplijn te repareren, zo citeert NRC Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. Aangenomen wordt echter dat Rusland Nord Stream 1 gebruikt als geopolitiek wapen om chaos op de westerse energiemarkten te zaaien.

« 789101119»  van 66

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu