Nieuws

Wetswijziging moet vergunningaanvraagtraject open bodemenergiesystemen versnellen

26.04.2022 | Nieuws

Na input van haar leden is Branchevereniging Bodemenergie met verschillende betrokken overheidspartijen in gesprek gegaan om de Waterregeling en de Omgevingsregeling gewijzigd te krijgen.

Perspectief

26.04.2022 | Column

In februari van dit jaar heb ik eindelijk toegegeven aan een al langer bestaande behoefte om een time-out te nemen om ‘in de breedte bij te lezen’. Ik lees in mijn werk natuurlijk heel veel teksten, maar te weinig boeken waarin slimme mensen slimme dingen zeggen en die uitvoerig onderbouwen en van discussie voorzien.

‘Er moet minimaal 3,5 keer meer geïnvesteerd worden in hernieuwbare energie’

26.04.2022 | Analyse

Door het internationaliseren van de gasmarkt is deze ook gevoeliger geworden voor geopolitieke omstandigheden. Zolang Nederland en de Europese Unie blijven reageren in plaats van regeren op actuele ontwikkelingen, blijven de EU-lidstaten zeer gevoelig voor prijsschommelingen.

Geen nieuwe subsidies voor lagetemperatuurwarmte uit houtige biogrondstoffen

25.04.2022 | Nieuws

Het kabinet heeft besloten om “onmiddellijk te stoppen” met nieuwe subsidies voor lagetemperatuurwarmte uit houtige biogrondstoffen. Dat schrijven Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, en Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, in een brief aan de Tweede Kamer.

Nederland hoopt eind dit jaar onafhankelijk te zijn van Russisch gas en kolen

25.04.2022 | Nieuws

Nederland wil nog dit jaar volledig onafhankelijk zijn van Russisch gas en kolen. "We zitten midden in een oorlog en we hebben ingegrepen", zo lichtte Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Mijnbouw, na afloop van de ministerraad toe tegenover de NOS.

Iedereen wordt blij van groene muren

25.04.2022 | Interview

Een gezonde werkplek betekent minder ziekteverzuim. En wie kan kiezen tussen een kantoor met een matig binnenklimaat en een ‘gezellig’ systeemplafond of een kantoor met een wand vol luchtzuiverende planten, zal vermoedelijk voor de tweede optie gaan.

Glastuinbouwsector denkt binnen vijf jaar 900 miljoen kuub aardgas te kunnen besparen

22.04.2022 | Nieuws

De glastuinbouwsector doet een aanbod aan politiek, overheid en de maatschappij. Zij stellen het aardgasverbruik binnen vijf jaar met 900 miljoen kubieke meter aardgas te kunnen reduceren, dat schrijft Glastuinbouw Nederland.

Infraroodverwarming levert bijvangst

22.04.2022 | Actueel

Duurzaam verwarmen houdt bij lange na niet op bij warmtepompen. Pim van der Linde, business manager van Comfort Heating, presenteert op vakbeurs Duurzaam Verwarmd een aantal businesscases die gebruikmaken van infraroodverwarming.

Recordkrapte op de arbeidsmarkt bedreigt energietransitie

21.04.2022 | Nieuws

Het historisch grote tekort aan personeel blijkt steeds meer een struikelblok voor het slagen van de energietransitie. Van de vacatures die te maken hebben met de energietransitie is maar liefst 36 procent onvervulbaar, zo berekende het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Earth Day: Vijf manieren om je footprint te verkleinen

21.04.2022 | 't Hoekje

Morgen vieren we de 51e verjaardag van de Earth Day, dé dag waarop we alles vieren dat de aarde te bieden heeft. Ook een dag om ons als mens extra te realiseren hoezeer we de aarde nodig hebben.

Warmtenet blijkt anderhalf keer goedkoper dan cv op aardgas

21.04.2022 | Nieuws

Klanten van warmtenetten zijn op dit moment veel goedkoper uit dan mensen met nieuwe gascontracten. Een nieuw gascontract in maart bleek gemiddeld anderhalf keer zo duur als een warmtecontract, zo analyseerde onderzoeksbureau DWA.

De runner-up van de Duurzaam Verwarmd Innovation Award 2022: Thermaflex

21.04.2022 | Innovatie

Waar Resolar er met zijn O'so Easy zonneboiler vandoor ging met de Best Innovation Award tijdens de vakbeurs Duurzaam Verwarmd, was er ook een zeer geschikte runner-up: de kant-en-klare voorgeïsoleerde buis, inclusief fittingen, voor Monobloc warmtepompen van Thermaflex.

Geen btw-nultarief voor warmtepompen

20.04.2022 | Nieuws

Per 1 januari wordt de btw op zonnepanelen 0 procent. Dit geldt niet voor thuisbatterijen en warmtepompen. Het ministerie van Financiën is een internetconsultatie gestart over het voorstel voor de toepassing van een btw-nultarief op de levering en installatie van zonnepanelen op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen, schrijft Overheid.

Aanzienlijk deel Groeifonds naar klimaatmaatregelen

20.04.2022 | Nieuws

Een groot deel van de 6,3 miljard euro die het kabinet beschikbaar stelt in de tweede ronde van het Nationaal Groeifonds is bestemd voor projecten die relevant zijn voor de afspraken in het Klimaatakkoord.

Europese Commissie wil F-gassen versneld terugfaseren

20.04.2022 | Actueel

Onlangs publiceerde de Europese Commissie zijn voorstel voor de herziening van de F-gassenverordening. Het voorstel bevat verschillende voorstellen om gefluoreerde broeikasgassen in warmtepompen dit decennium te verbieden en ligt nu ter consultatie bij het Europees Parlement en de Raad van Ministers van de Europese Unie.

Ook Metaalunie akkoord met nieuwe cao

19.04.2022 | Nieuws

Werkgevers en vakbonden waren onlangs al tot een akkoord gekomen voor nieuwe cao’s in de sector Metaal & Techniek. De grootste werkgeversorganisatie, de Metaalunie, had zijn handtekening toen nog niet gezet onder het akkoord.

VVD en D66 willen 8 gigawatt groene waterstof in 2030

19.04.2022 | Nieuws

De Tweede Kamerfracties van VVD en D66 hebben zeer ambitieuze groene waterstofplannen voorgelegd aan Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, dat meldt NRC.

Warmtenetten, klaar voor opschaling?

19.04.2022 | Column

Er is alweer een derde ronde proeftuinen van het Programma Aardgasvrije Wijken bekend gemaakt. Fantastisch, met in totaal zo’n zestig proeftuinen zijn we nu echt ‘op stoom’.

Aardgas als politiek instrument, dat vraagt ook om een geopolitieke strategie

19.04.2022 | Analyse

De afgelopen maanden heeft er zich een perfect storm ontwikkeld op de energiemarkt, waardoor de prijzen voor onder andere gas en elektriciteit enorm gestegen zijn.

‘De Amsterdamse BENG-norm is nog een tikje strenger’

18.04.2022 | Interview

Tijdens het congres Duurzaam Bouwen op de beurs Duurzaam Verwarmd sprak Marieke van Doorninck, wethouder ruimtelijke ontwikkeling en duurzaamheid van de gemeente Amsterdam.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu