Nieuws

En we bengen door....

20.04.2021 | Column

Sinds januari 2021 kunnen we er in de ontwerp-, ontwikkel- bouw- en installatiesector niet meer omheen: de NTA8800. Maar wat betekent dit voor een fabrikant van lucht/lucht - en lucht/waterwarmtepompen en hoe kunnen wij de krachten bundelen met de hiervoor genoemde partijen of hoe kunnen we ze helpen? Zoals inmiddels bekend wordt de energieprestatie uitgedrukt met 3 indicatoren, te weten: BENG 1: De energiebehoefte van het gebouw.

Megaklimaatplan: TU Delft wordt levend laboratorium

19.04.2021 | Nieuws

De komende tien jaar gaat de TU in Delft miljoenen investeren in onderzoek naar klimaatactie en in het klimaatneutraal maken van de campus. Zo kunnen studenten en medewerkers oplossingen voor klimaatvraagstukken in de praktijk brengen.

Makkelijker hypotheek verhogen voor woningverduurzaming

19.04.2021 | Nieuws

De kennis- en ervaringstoets voor huiseigenaren die een extra hypotheek wilden afsluiten voor het verduurzamen van hun woning zonder financieel advies is per 1 april afgeschaft.

‘Onze installateurs zijn even belangrijk als de directeur’

19.04.2021 | Interview

econic timmert hard aan de weg met hun verschillende e-homeservices. Hierbij hoeft een consument niet zelf te investeren in een duurzaam huis, maar kan hij ook huren.

CHT combineert warmtepomp en ventilatie in zelfde behuizing

16.04.2021 | Nieuws

Het van oorsprong Duitse Wolf Energiesystemen lanceert een combinatiemodule waarbinnen woonhuisventilatie en warmtepomp samenwerken. Het CHT-monoblock is volgens Wolf een compacte oplossing voor nieuwbouwwoningen.

Ventilatie lijkt de kans op coronaverspreiding te halveren

16.04.2021 | Actueel

Een studie van de University of Central Florida laat zien dat mondkapjes en ventilatie de verspreiding van COVID-19 beter tegengaan dan afstand houden, dat meldt SciTechDaily.

Rijksmuseum gaat gebruikmaken van restwarmte

15.04.2021 | Nieuws

Het Rijksmuseum gaat omliggende gebouwen verwarmen met restwarmte. In het hoofdgebouw bevindt zich reeds een warmte-koudeopslag (wko). Deze wordt gekoppeld aan onder meer het nabijgelegen restauratieatelier, zodat de restwarmte uit de wko-installatie deze ruimtes op temperatuur kan houden.

Wie draait er op voor risico’s bij warmteprojecten?

15.04.2021 | Actueel

In de jaren zestig ging Nederland over van kolen op gas. Terugkijkend lijkt dat zonder al te veel hobbels te zijn gegaan. Inmiddels wordt er in heel Nederland hard gewerkt aan de overgang op duurzame bronnen en dat lijkt veel meer voeten in aarde te hebben.

Hugo Vermeulen: Vreemde Eend bij Solarus

15.04.2021 | 't Hoekje

In de snelgroeiende duurzaamheidssector werken veel mensen die uit andere bedrijfstakken afkomstig zijn. In de rubriek 'Vreemde eend in de bijt' portretteren wij hen.

14.04.2021 | Nieuws

Gemeenten stellen dat ‘een wijkgerichte aanpak op basis van louter vrijwilligheid niet haalbaar is’. In een brief aan de Tweede Kamer informeert minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken over de voortgang van het PAW, Programma Aardgasvrije Wijken, ook wel bekend onder de naam ‘proeftuinwijken’.

Duurzaam Verwarmd breidt uit naar Düsseldorf

14.04.2021 | Actueel

Op 1 en 2 december vindt de eerste editie plaats van Solar Solutions Düsseldorf, waar onder de naam Green Heating Solutions ook veel ruimte is voor de duurzame HVAC-sector.

Geothermisch genieten

13.04.2021 | Nieuws

Basalt Architects heeft een nieuw geothermisch project gerealiseerd;  Guðlaug Baths op het strand van Langisandur in IJsland, zo valt te lezen op dezeen.

Het wel en wee van coöperatieve warmtenetten

13.04.2021 | Column

Jarenlang had ‘stadsverwarming’ een ouderwets Oostblok-imago. Nu lijkt iedereen wel een warmtenet te willen. Onze Scandinavische bovenburen hebben al langer begrepen dat warmtenetten ‘hot’ zijn, maar in Nederland komen we slechts mondjesmaat van dat stoffige imago af.

“PVT geeft stille warmte en stroom uit één paneel zonder overlast”

13.04.2021 | Actueel

Dat we met behulp van de zon stroom opwekken is welbekend. Maar we kunnen veel meer met de zonnestralen die ons dagelijks gegund worden. Jeroen Prinsen, Business Development Manager bij de HRsolar groep, vertelt hoe we de  energie van de zon kunnen benutten voor de duurzame warmtesector.

Buurt Bouwdoos Warmtetransitie gaat Utrecht van het gas afhalen

12.04.2021 | Nieuws

Het project Buurt Bouwdoos Warmtetransitie is van start gegaan in Utrecht. Bewoners hebben voor dit project zelf de regie in handen over hun woning en de benodigde verduurzamingsslag.

Effecten warmtenet ondergronds moeten onderzocht worden

12.04.2021 | Actueel

Op dinsdag 6 april vond de webinar ‘Slim samenwerken in de ondergrond’ van Netbeheer Nederland plaats. Dat de transitie bovengronds de huizen langzaamaan betreed is inmiddels welbekend.

Regio Leiden wil zich aansluiten op Rotterdamse restwarmte

09.04.2021 | Nieuws

Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten, Oegstgeest en Katwijk hebben 2 miljoen euro vrijgemaakt om zich aan te sluiten op de restwarmte uit de haven van Rotterdam, dat meldt Nu.

Heeft Nederland al zin in de energietransitie?

09.04.2021 | Analyse

41 procent van de Nederlanders is bewuster bezig met de verschillende mogelijkheden voor aardgasvrije warmte dan vijf jaar geleden. Slechts 14 procent staat negatief tegenover aardgasvrij wonen volgens een onderzoek van Vattenfall.

Plan voor hergebruik booreilanden voor geothermie

08.04.2021 | Nieuws

Een Australisch bedrijf beweert dat het oude booreilanden in de Noordzee kan ombouwen zodat ze niet langer olie en gas oppompen, maar in plaats daarvan aardwarmte.

Pionier: Ton Willemsen

08.04.2021 | 't Hoekje

Ton Willemsen bezit het brein achter de innovatieve thermoskussens van zijn bedrijf Tonzon, die vloerisolatie in Nederland een gigantische impuls hebben gegeven.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu