Nieuws

Vertraagt verwendheid Nederlander de energietransitie?

10.05.2021 | Interview

Sinds begin dit jaar is Ernst Japikse voorzitter van de Stichting Warmtenetwerk. Maar de afgelopen jaren draaide hij al warm in deze sector. Hij legt uit waarom het niet erg is dat de overgang op duurzame warmte nog financieel onaantrekkelijk lijkt.

Nieuwe cv gereed voor pure waterstof

07.05.2021 | Nieuws

De eerste generatie waterstofketels zijn over een paar jaar al aan te schaffen als het aan Remeha ligt. Ook is het voor bestaande ketels al goed mogelijk om een verduurzamingsslag te maken zonder enige aanpassing: in de toekomst zou er tot 20 procent waterstof bij het gas kunnen worden gemengd, zonder dat de ketel hieronder leidt.

Infographic: Wat is aquathermie?

07.05.2021 | Actueel

Aquathermie is warmte onttrokken aan oppervlaktewater (TEO), afvalwater (TEA) en drinkwater (TED). Thermische energie uit water kan direct benut worden middels een warmtewisselaar of gecombineerd worden met een vorm van (seizoens)opslag zoals warmte-koudeopslag (WKO) of buffervaten.

Duitsland scherpt klimaatdoelen fors aan

06.05.2021 | Nieuws

De Duitse regering wil in 2030 de uitstoot van klimaatgassen met 65% hebben terug gedrongen, fors meer dan de eerdere doelstelling van 55%. De aankondiging komt nadat de hoogste Duitse rechtbank vorige week uitsprak dat de bondsregering beter moest uitleggen hoe het de klimaatdoelstellingen gaat halen.

Gezocht: Kandidaten voor toffe rubrieken

06.05.2021 | 't Hoekje

Op Warmte365 schrijven we naast informatieve en actuele stukken ook een luchtiger artikel waarin we bedrijven en personen van een andere kant laten zien. Hieronder vind je een overzicht van de rubrieken die we hebben.

Leeuwarden begint met boring voor aardwarmteproject

06.05.2021 | Nieuws

Op wat nu nog een anoniem stuk grasland is aan de rand van Leeuwarden, starten vanaf 10 mei de werkzaamheden van een groot aardwarmteproject. Bert Wassink, wethouder voor energie en duurzaamheid van de gemeente Leeuwarden kijkt uit naar deze technologische doorbraak in zijn gemeente: “Wat zou het mooi zijn als aardwarmte juist in Leeuwarden een reëel alternatief voor aardgas kan worden bij het verwarmen van onze woningen en bedrijven.

Vraag HAAS aan je baas

06.05.2021 | Innovatie

Stel je voor: je laat een hybride-warmtepomp plaatsen en dit kost je verder niks. Het kan via een slimme fiscale constructie. Herbert Silderhuis van HAAS legt uit dat het verrassend eenvoudig werkt.

De thuisklusser: Edwin en Marinka Meester

06.05.2021 | 't Hoekje

Omdat het nog even zal duren voor hun perfecte woning bewoonbaar is, verblijven ze momenteel in een stacaravan, vanuit waar ze hun nieuwe stek kunnen zien. Het jonge stel Marinka en Edwin Meester maken er ondertussen een sport van om een woning voor henzelf te creëren met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

Hybride warmtepomp soms best haalbare definitieve oplossing

05.05.2021 | Nieuws

De hybride warmtepomp is geschikt als tussenstap op weg naar volledig aardgasvrije woningen en wijken. Voor woningen die lastig te verduurzamen zijn, kan de hybride warmtepomp ook de best haalbare definitieve oplossing zijn, staat te lezen als conclusie in een studie van onderzoeksbureau Ecorys in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, schrijft Techniek Nederland vandaag.

"Commercie en verduurzaming gaan hier hand in hand"

05.05.2021 | Interview

Ernst Japikse is sinds halverwege februari voorzitter van de Stichting Warmtenetwerk. Waar hij inmiddels welbekend is in de duurzaamheidssector, werd de eerste werkervaring opgedaan in de financiële dienstverlening.

 ISDE verder uitgebreid

04.05.2021 | Nieuws

Het is voor woningeigenaren nu ook mogelijk om Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aan te vragen na het ontvangen van lokale subsidies van gemeenten en provincies.

SDE++ 2022 open voor marktconsultatie

04.05.2021 | Nieuws

De adviezen voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) 2022 zijn gepubliceerd door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Verdubbeling ISDE moet verkoop hybride warmtepomp stimuleren

04.05.2021 | Actueel

Techniek Nederland, Natuur & Milieu en Netbeheer Nederland (de ‘Coalitie HR-Hybride’) willen dat er vanaf 2024 ieder jaar minimaal 100.000 hybride warmtepompen worden geplaatst in woningen en gebouwen.

De sleutel voor een duurzame klantrelatie

04.05.2021 | Column

De interesse van particuliere woningeigenaren voor het verduurzamen van hun woning is in een stroomverstelling gekomen. Met als gevolg dat installateurs het steeds drukker krijgen en moeite hebben om een snelle opvolging te geven en tijdig te communiceren.

Revolutionaire warmtepomp loopt volledig op gas óf waterstof

03.05.2021 | Nieuws

Twee miljoen euro heeft startup Cooll uit Enschede opgehaald bij investeerders en het Energiefonds Overijssel. Dit bedrag is nodig voor het verder ontwikkelen van een revolutionaire warmtepomp die zowel op aardgas als op waterstof kan draaien.

De rol van de gemeentes in de vorige energietransitie

03.05.2021 | Actueel

In zijn nieuwste boek De Nederlandse aardgastransitie zet Sven Ringelberg de transitie van kolen naar aardgas die vorige eeuw plaatsvond uiteen in de hoop dat dat we er iets van opsteken dat bruikbaar is voor de huidige transitie.

Ioniserende luchtreiniging als coronapreventie

30.04.2021 | Nieuws

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ioniserende luchtreiniging de verspreiding van Covid-19 flink kan reduceren. Het werkt zelfs zo goed dat het gebruik van de luchtreiniging een aanvulling zou kunnen zijn op de maatregelen, menen onderzoekers.

Vraag naar cv-ketels daalt met 4%

30.04.2021 | Nieuws

Vorig jaar zijn er 4% minder cv-ketels verkocht dan in 2019. Dat is af te lezen uit cijfers van de Nederlandse Verwarmingsindustrie (NVI). Hoewel de daling in gang is gezet, verloopt hij niet vlot genoeg om de klimaatdoelstellingen te halen.

Energielabel zegt niets over werkelijk gasverbruik

30.04.2021 | Innovatie

In de jaren ’80 speelde verduurzaming nog lang niet zo’n grote rol binnen het Nederlandse woninglandschap als nu het geval is. Tóch was dat de tijd dat Ton Willemsen inzag dat vloerisolatie cruciaal is.

Flexibele inzet van warmtepompen gaat geld opleveren

29.04.2021 | Nieuws

Uit onderzoek blijkt dat binnen vijf à tien jaar het slim aansturen van warmtepompen financieel interessant is om pieken en onbalans op het elektriciteitsnet te voorkomen, zo valt te lezen in een artikel van Topsector Energie.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu