Aandeel 'groen gas' met 30 procent toegenomen

27.01.2021 Redactie

Aandeel

Nederland is in 2020 fors meer gebruik gaan maken van zogenaamd groen gas, zo meldt Netbeheer Nederland. Het aandeel van deze duurzame variant van aardgas bedroeg vorig jaar 196 miljoen kubieke meter (gelijk aan 1.915 gigawattuur). In 2019 was dat nog 148 miljoen kuub. Een stijging van ruim 30 procent. Groen gas is een oplossing voor het duurzaam verwarmen van woningen.

Groen gas is  een term die gebruikt wordt voor een meer duurzame variant van aardgas. Het wordt geproduceerd uit organisch restmateriaal zoals slib, GFT-afval en dierlijke restproducten zoals koeienmest. Na vergisting ontstaat biogas, dat na een aantal bewerkingen (zuiveren, toevoegen van geur) als groen gas kan worden ingevoed op het reguliere gasnet. Consumenten merken geen verschil tussen aardgas en duurzaam groen gas en in huis zijn geen aanpassingen nodig.

Toename producenten
Het aandeel groen gas is nog bescheiden, maar groeit flink. Met de hoeveelheid groen gas die in 2020 werd geproduceerd, kunnen  150.000 huishoudens een jaar lang van duurzaam gas worden voorzien (bij een gemiddeld gebruik van 1.300 kuub per jaar). In Nederland zijn nu 57 producenten van groen gas actief. Dit zijn bijvoorbeeld agrariërs, die via vergisting mest omzetten in duurzame energie, maar ook grote voedsel verwerkende partijen waarbij afvalresten vergist worden tot groen gas.

Controversieel
De Nederlandse netbeheerders zien een belangrijke rol voor duurzame gasvormige energiedragers, zoals groen gas en waterstof. Net als het gebruik van biomassa is 'groen gas' wel een controversieel concept, omdat er nog steeds verbranding plaats vindt en er broeikasgassen in de atmosfeer terecht komen.