Actie, actie, actie

16.11.2021 | Column Peter Jan Cool

Actie, actie, actie

Dat Mark Rutte ook als actievoerder kan overkomen bleek duidelijk toen hij vorige week tijdens de klimaatconferentie in Glasgow opriep tot "actie, actie, actie". Door sommigen werd er lacherig over gedaan, maar hij meende het wel degelijk.

Een week na deze speech, zette hij zijn handtekening onder de verklaring om niet meer te investeren in bedrijven die zich bezighouden met fossiele energie. Een verklaring die sectoren in Nederland, met name op het gebied van exportkredietverzekeringen, flink zal raken. Bepaald geen klein besluit voor een demissionair kabinet. De Britten waren onder de indruk: “He puts his money where his mouth is."

Actie in de gebouwde omgeving
Ook op microniveau is actie nodig. Dit bleek vooral uit de Klimaat en Energieverkenning (KEV) die 28 oktober aan de Tweede Kamer werd aangeboden. Uit deze jaarlijkse ‘staat van het Nederlandse energiebeleid’, bleek dat met name de gebouwde omgeving flink achterloopt op de doelen uit het Klimaatakkoord. Het aandeel CO2-emissies van de gebouwde omgeving is de afgelopen vijf jaar gelijk gebleven. Volgens de KEV stevent Nederland af op een CO2-emissiereductie van 38 procent tot 48 procent. Het ambitieniveau van 55 procent is bepaald nog niet in zicht.

Reden voor deze vertraging is helder. Het Programma Aardgasvrije Wijken levert nauwelijks resultaten op. Er zijn pas een paar honderd huizen aardgasvrij gemaakt via dit programma. Bovendien verloopt de wijkaanpak, waarbij tegelijk hele wijken van het aardgas gehaald zouden moeten worden, zeer stroef. Het draagvlak ontbreekt en de wetgeving is vertraagd.

Stapsgewijze verduurzaming
Om tot meer actie in de gebouwde omgeving te komen, zal het kabinet in moeten zetten op individuele, stapsgewijze verduurzaming. Staatssecretaris Yesilgöz-Zegerius is daar inmiddels van doordrongen. Tegelijk met de publicatie van de KEV, liet zij weten binnenkort met een actieplan voor de hybride-warmtepomp te komen.

Het kabinet kiest voor meer subsidie voor hybride warmtepompen, een publiekscampagne en een uitfasering van mono cv-ketels. De Nederlandse Verwarmingsindustrie liet recent al zien dat de klimaatdoelen ruimschoots gehaald kunnen worden door het aantal hybride-warmtepompen flink op te schalen.

Door te kiezen voor de ‘hybride route’, kiest het kabinet voor de meest eenvoudige en meest haalbare route naar succes. Geen ingewikkelde draagvlakprocedures, geen verplichte afsluiting van het aardgas en geen verplichte isolatie tot energielabel A. Met het installeren van een hybride warmtepomp kun je een aardgasreductie realiseren van 70 procent. Direct, zonder grote aanpassingen aan je huis. Dat is nog eens actie, actie, en nog eens, actie.

Peter CoolIntergasKlimaatconferentie van Glasgowgebouwde omgevingCO2-emissiewarmtepompenhybride warmtepompactieplan Hybride Warmtepomp

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Uptempo! Lunchwebinar Innovatieve warmtenetten haalbaarder en betaalbaarder

5 december 2022
Online

Topsector Energie

Lees verder

Event: Kom naar het Warmte Congrestival op 8 december!

Logo Stichting Warmtenetwerk
8 december 2022
Van 09.00 tot 18.00 uur
Hart van Holland,

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Event: Kick-off event: Human Capital Agenda Energietransitie

9 december 2022
De Zalen van Zeven

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Warmte in Wijken: Inspirerende innovaties & trends voor warmtenetten

12 december 2022
15:00-16:30
Online

Topsector Energie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu