Aedes: ‘draai tijdelijk stopzetting RVV voor verduurzaming terug’

08.09.2021 Jan de Wit

Aedes: ‘draai tijdelijk stopzetting RVV voor verduurzaming terug’

In een recent verstuurde Kamerbrief aan de Tweede Kamer heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken aangekondigd dat de Regeling Vermindering Verhuurderheffing (RVV) voor verduurzaming per 1 oktober sluit. Op 1 januari 2022 zal de RVV weer opengaan. Aedes stelt ‘verbijsterd’ te zijn.

De regeling was na een eerdere sluiting, weer geopend op 1 juli van dit jaar om woningcorporaties te ondersteunen bij hun verduurzamingsopgave. “Het zwalkende beleid van uit-aan-uit dan ook niet te volgen, zeker niet in relatie tot de uitgelekte Prinsjesdagplannen waarin miljarden worden vrijgemaakt voor verduurzaming en het klimaat”, aldus Aedes.

Martin van Rijn, voorzitter van Aedes, laat weten het ‘onbegrijpelijk’ te vinden dat de korting weer tijdelijk verdwijnt. “Woningcorporaties hebben voor hun verduurzamingsopgave continuïteit nodig in de maatregelen. Nu al hebben corporaties te weinig middelen voor al hun opgaven, dus de korting is hard nodig en onmisbaar. Dit druist in tegen de doelen om aan het Klimaatakkoord te voldoen.”

Voor de RVV voor verduurzaming is in 2021 een bedrag van 150 miljoen euro beschikbaar gesteld. Een woning moet minimaal drie labelstappen zetten en minimaal label B bereiken om in aanmerking te komen voor de RVV. Woningcorporaties hebben in totaal drie jaar om de woningen daadwerkelijk te verduurzamen. Aedes raadt aan om alsnog versneld een aanvraag in te dienen.

“Het ministerie had aangekondigd dat de regeling voortijdig kon worden gesloten bij de dreiging tot overtekening, maar volgens onze informatie is slechts 10 procent benut. De dreiging tot overtekening is dus totaal niet aan de orde”, zo besluit Van Rijn.