Appartementen verwarmd met ijs

22.03.2021 Simone Tresoor

Appartementen verwarmd met ijs

Het klinkt onlogisch, je woning verwarmen met ijs. Toch wordt dit de realiteit voor 37 woonzorgappartementen die worden gebouwd in Rosmalen. Zij krijgen een betonnen vat vol met ijs onder hun appartementencomplex om hun woning te verwarmen, meldt het Algemeen Dagblad.

Het ijsbuffersysteem heeft de originele naam het IJs van Columbus gekregen. Het gebruikt de energie die bij de overgang van water naar ijs vrijkomt en maakt tevens gebruik van de warmte van de zon voor het verwarmen van de appartementen en het tapwater. Hier komen dus geen fossiele brandstoffen bij kijken en een ander bijkomend voordeel: het heeft een positief effect op de energierekening van de bewoner.

Complexe techniek

De te bouwen woonzorgappartementen op de voormalige locatie van basisschool ‘t Ven vormt een simpele oplossing voor een moeilijke opgave. Het lijkt een complexe techniek met een netwerk van leidingen en een enorm betonnen vat. Woningcorporatie JOOST uit Rosmalen durfde het aan. Projectleider Niels Vader: “We gebruiken water en ijs. De energie die vrijkomt door water om te zetten naar ijs kunnen we gebruiken om de woningen te verwarmen en omgekeerd door ijs om te zetten naar water kunnen we de woningen koelen.”

10000 euro subsidie per aansluiting

Ieder appartement krijgt een eigen warmtepomp. Het is de eerste keer dat de techniek wordt toegepast met individuele aansluitingen zodat de bewoner zelf de temperatuur kan instellen. Bij een tweede project in Schijndel wordt het IJs van Columbus ook gebruikt, maar daar gaat het om het verwarmen van appartementen in een kerk met een collectieve aansluiting.

Kleven er ook nadelen aan het systeem? Vader: “Het is een traag systeem dus dat betekent dat je bij verwarmen vooruit moet denken omdat het langer duurt om je woning warm te krijgen.” Woningcorporatie JOOST krijgt per aansluiting 10.000 euro SDE++ subsidie.