BAM neemt revolutionaire stap industrialisatie woonbouw

16.11.2021 Joyce Beuken

BAM neemt revolutionaire stap industrialisatie woonbouw

Bouwconcern BAM zegt zijn betonnen woonconcept gedag en maakt een overstap naar houten woningen die uitzonderlijk duurzaam geïsoleerd worden. Dat vertelt directeur Willem Otter in een interview met Cobouw.

Duurzaamheid en circulariteit zijn de uitgangspunten. “Voor alle materialen willen we een circulaire variant hebben, waardoor alle materialen in de toekomst weer herbruikbaar zijn en op hetzelfde niveau in de keten kunnen terugkeren”, legt Otter uit.

Klant behoudt keuze
Klanten krijgen de keuze uit een breed aanbod duurzame isolatiemateiralen, zoals hennep, vlas en lisdodde. Er kan zelfs nog altijd gekozen worden voor het aanzienlijk minder duurzame, maar goedkopere steenwol.

De verduurzaming heeft een prijskaartje, wat Otter een spanningsveld benoemt. “Technisch gezien kan er al een hele hoop. Maar de prijzen van duurzame producten liggen substantieel hoger dan de huidige materialen. Maar we zijn wel heel druk aan het kijken hoe we dat kunnen oplossen.”

Houten woonskeletten
In een tijd waarin circulariteit en duurzaamheid een fundamentele rol spelen in de vraag, kiest BAM er in ieder geval voor om na 27 jaar het betonnen huis los te laten. “De wereld is aan het veranderen en BAM gaat hier actief in mee”, stelt Otter.

In Oudkarspel wordt momenteel een fabriek gebouwd die honderden houten woningskeletten per jaar moet gaan leveren. Per 2023 moet de fabriek operationeel zijn.