Berlijn vraagt industrie 500.000 warmtepompen per jaar te produceren

04.07.2022 | Nieuws Simone Tresoor

Berlijn vraagt industrie 500.000 warmtepompen per jaar te produceren

Om de doelstelling voor 2024 om 500.000 warmtepompen per jaar te produceren te halen, dringt de Duitse regering er bij de industrie op aan om de nodige investeringen te doen. Warmtepompen zijn in Duitsland lang niet zo gangbaar als de beleidsmakers willen en cv-ketels blijven de boventoon voeren. Met de oproep probeert de regering de productie van warmtepompen te stimuleren, schrijft Euractiv.com.

"500.000 nieuw geïnstalleerde warmtepompen per jaar vanaf 2024 is een sterk engagement en een sterk signaal dat afkomstig is van de warmtepomptop", zei Robert Habeck, de Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat. “Vanaf 2024 moet elk nieuw geïnstalleerd verwarmingssysteem worden aangedreven door 65 procent hernieuwbare energie. Hiervoor hebben we snel meer warmtepompen nodig."

Wensenlijst fabrikanten
Het doel is duidelijk: Duitse huishoudens installeerden in 2021 ongeveer 630.000 gasketels en 45.000 stookolieketels. Daarentegen werden slechts 154.000 warmtepompen geïnstalleerd.

De fabrikanten van warmtepompen hebben nu een wensenlijst aan de Duitse regering gecommuniceerd: betere prikkels voor het produceren en installeren van warmtepompen en hulp bij het vinden en scholen van werknemers. Er is behoefte aan 100.000 extra installateurs.

Gebrek aan politieke betrouwbaarheid
Om het aantal geïnstalleerde warmtepompen te verdrievoudigen, is massale invoer of een aanzienlijke stijging van de binnenlandse productie nodig. De invoer van warmtepompen in de Europese Unie uit China groeide tot 2020 met 17 procent per jaar, en de eerste gegevens van 2021 laten zien dat de invoer dat jaar verdubbelde.

Duitse fabrikanten hebben al geïnvesteerd. Warmtepompproducent WOLF verdubbelde zijn productiecapaciteit en concurrent Viessmann heeft een investering van 1 miljard euro gedaan. Maar aangezien de steun van de overheid tot nu toe grotendeels uit woorden bestaat, lijkt de industrie op haar hoede. Eerder stortte de Duitse zonne-energie-industrie in en werd overgenomen door de Chinese markt.

Hulp via wetten en subsidiequotum
“Wat hier voor mij belangrijk is, is technologische neutraliteit. Warmtepompen zijn een belangrijk onderdeel bij de ombouw van onze verwarmingssystemen”, legt Klara Geywitz, de minister van Huisvesting, uit.

De diepgewortelde Duitse gasindustrie lijkt niet bereid terrein af te staan ​​aan de ‘nieuwkomers’. Toch geeft Habeck aan vastbesloten te zijn de warmtepompindustrie te gaan helpen via wetten en met een subsidiequotum.

DuitslandwarmtepompindustriewarmtepompenRobert Habeckinvesteringensubsidie

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Event: Open Energiedag

17 september 2022
09:00 - 17:00
Verschillende locaties

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met vijf branche-organisaties: NWEA (windenergie), Holland Solar (zonne-energie), EnergieSamen (energiecoöperaties), Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie.

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu