04.07.2022 | Nieuws Simone Tresoor
Om de doelstelling voor 2024 om 500.000 warmtepompen per jaar te produceren te halen, dringt de Duitse regering er bij de industrie op aan om de nodige investeringen te doen. Warmtepompen zijn in Duitsland lang niet zo gangbaar als de beleidsmakers willen en cv-ketels blijven de boventoon voeren. Met de oproep probeert de regering de productie van warmtepompen te stimuleren, schrijft Euractiv.com.
"500.000 nieuw geïnstalleerde warmtepompen per jaar vanaf 2024 is een sterk engagement en een sterk signaal dat afkomstig is van de warmtepomptop", zei Robert Habeck, de Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat. “Vanaf 2024 moet elk nieuw geïnstalleerd verwarmingssysteem worden aangedreven door 65 procent hernieuwbare energie. Hiervoor hebben we snel meer warmtepompen nodig."
Wensenlijst fabrikanten
Het doel is duidelijk: Duitse huishoudens installeerden in 2021 ongeveer 630.000 gasketels en 45.000 stookolieketels. Daarentegen werden slechts 154.000 warmtepompen geïnstalleerd.
De fabrikanten van warmtepompen hebben nu een wensenlijst aan de Duitse regering gecommuniceerd: betere prikkels voor het produceren en installeren van warmtepompen en hulp bij het vinden en scholen van werknemers. Er is behoefte aan 100.000 extra installateurs.
Gebrek aan politieke betrouwbaarheid
Om het aantal geïnstalleerde warmtepompen te verdrievoudigen, is massale invoer of een aanzienlijke stijging van de binnenlandse productie nodig. De invoer van warmtepompen in de Europese Unie uit China groeide tot 2020 met 17 procent per jaar, en de eerste gegevens van 2021 laten zien dat de invoer dat jaar verdubbelde.
Duitse fabrikanten hebben al geïnvesteerd. Warmtepompproducent WOLF verdubbelde zijn productiecapaciteit en concurrent Viessmann heeft een investering van 1 miljard euro gedaan. Maar aangezien de steun van de overheid tot nu toe grotendeels uit woorden bestaat, lijkt de industrie op haar hoede. Eerder stortte de Duitse zonne-energie-industrie in en werd overgenomen door de Chinese markt.
Hulp via wetten en subsidiequotum
“Wat hier voor mij belangrijk is, is technologische neutraliteit. Warmtepompen zijn een belangrijk onderdeel bij de ombouw van onze verwarmingssystemen”, legt Klara Geywitz, de minister van Huisvesting, uit.
De diepgewortelde Duitse gasindustrie lijkt niet bereid terrein af te staan aan de ‘nieuwkomers’. Toch geeft Habeck aan vastbesloten te zijn de warmtepompindustrie te gaan helpen via wetten en met een subsidiequotum.
Elektrische kachels vliegen Duitse winkels uit door angst voor gascrisis
CE Delft: 'Teruggave energiebelasting aan lage inkomens biedt de meeste voordelen'
CE Delft: ‘Zes maatregelen mogelijk om huishoudens te compenseren voor hoge energieprijzen’
Sinds 2007 niet meer zoveel bedrijfsopheffingen geweest
CO2 afvangen en blauwe waterstof produceren met SEWGS
Word fit, warm en genereer energie door thuis te trainen
NVDE
De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met vijf branche-organisaties: NWEA (windenergie), Holland Solar (zonne-energie), EnergieSamen (energiecoöperaties), Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie.
Gebruikersplatform Bodemenergie