Betere isolatie vereist ook betere ventilatie

10.02.2022 Nina Groot

Betere isolatie vereist ook betere ventilatie
©Wasco

De eisen voor het energiegebruik van woningen worden steeds verder aangescherpt. Door deze eisen zijn gebouwen beter geïsoleerd en luchtdichter, waardoor de natuurlijke ventilatie in huis afneemt. Daarom is het belangrijk dat installateurs op de hoogte blijven van de nieuwste technieken om het binnenklimaat te verbeteren.

“Een gezond binnenklimaat is een eerste levensbehoefte”, vertelt Ingmar Tennekes, opleider bij groothandel Wasco. “Lucht moet regelmatig ververst worden om optimaal te blijven. Zeker in deze tijden, met corona, is ventileren extra belangrijk. Wij geven hier bij ons WasCollege specifiek opleiding in. In de eendaagse opleiding Gezond binnenklimaat leggen we niet alleen uit hoeveel debieten er geventileerd moeten worden, maar benadrukken we ook nieuwe technieken die er op de markt beschikbaar zijn.” Luchtdebiet staat voor de hoeveelheid lucht dat in een bepaalde tijdseenheid verplaatst wordt.

Ventilatietrends
Wasco volgt, door het nauwe contact met leveranciers, de ontwikkelingen van fabrikanten en hun producten op de voet. “Als er nieuwe producten worden uitgebracht, bijvoorbeeld een nieuw type WTW-unit ofwel warmteterugwinning-unit, kijken wij meteen hoe we onze klanten hiermee kunnen helpen en of wij iets moeten toevoegen aan ons opleidingsaanbod.”

Op dit moment valt het Tennekes, speciaal in de nieuwbouw, op dat er verschuiving mechanische ventilatie naar WTW gaande is. En in het kader van de nieuwe BENG-eisen voor een nieuw te bouwen woning, is warmteterugwinning bijna niet meer weg te denken.

“Een nieuwe trend is, het vraag gestuurd ventileren per vertrek ‘zoneren’. Dit wil zeggen: het ventileren van ruimtes waar mensen zijn. De ruimtes zijn voorzien van een CO2-meter, en zolang er geen mensen binnen zijn hoef je minder te ventileren. Dit scheelt enorm in je energierekening.”

Nog een nieuwe trend, is luchtreiniging. “Met luchtreiniging kun je, zeker in deze tijd, veel bereiken. Luchtreinigers kunnen in het ventilatiesysteem geïntegreerd worden of als losstaande unit in de ruimte Met behulp van een plasmafilter of ionisatiefilter kun je de aerosolen uit de lucht halen. Hier valt, zeker in deze pandemie, nog veel winst te halen.”

WasCollege
WasCollege, het opleidingsinstituut van Wasco, biedt verschillende (landelijk erkende) opleidingen voor installateurs. “Binnen het WasCollege geven wij opleidingen over diverse installatie technieken en regelgeving. In deze opleidingen komen de nieuwste trends en ontwikkelingen ruimschoots aan bod.”

Door de grote vraag vanuit installateurs, adviseurs en midden en kleine bedrijven, hebben zij vorig jaar november een nieuwe locatie geopend in Rotterdam Noord.

“Oorspronkelijk gaven we de opleidingen met twee vaste opleiders en vier technisch adviseurs van Wasco. Maar nu is de vraag zó groot dat we nog een opleider hebben aangenomen.”

Persoonlijke begeleiding
Naast het aanbieden van kwalitatieve theorie, hecht Wasco veel waarde aan persoonlijke begeleiding, cursisten werken daarom in kleine groepjes. “Installateurs krijgen mijn 06-nummer en mogen altijd bellen voor vragen. De cursist moet naar buiten lopen met het idee: hier heb ik wat aan gehad en dit kan ik goed gebruiken in mijn werk.”

Wanneer we Tennekes vragen over het personeelstekort in de branche bevestigt hij dit. “Ondanks dat er in de markt veel werkgelegenheid is, merken veel van onze cursisten het grote tekort aan technisch personeel. En door dit tekort is het van extra belang dat installateurs die al werkzaam zijn in de branche de juiste kennis op zak hebben.“

Opleidingen binnen het WasCollege
Er zijn twee opleidingen die op dit moment het meest populair zijn: over de F-gassen en over de Gasketelwet. “De F-gassenopleiding is belangrijk omdat er ongelofelijk veel behoefte is aan installateurs die splitsystemen mogen aansluiten. En daar heb je een F-gassendiploma voor nodig.”

Tennekes wijdt de populariteit specifiek aan het grote aantal hybride warmtepompen dat moet worden geplaatst om de klimaatdoelstellingen te halen. En deze hybride warmtepompen moeten door een gecertificeerd monteur worden geïnstalleerd.

De tweede opleiding die zeer populair is, gaat over de gasketelwet. “Elke installateur die aan gastoestellen werkt is vanaf 1 januari 2023 verplicht om CO-gecertificeerd te zijn. Deze opleiding wordt dus door veel installateurs gevolgd.”

Benieuwd naar de andere opleidingen die het WasCollege aanbiedt? Je kunt het gehele aanbod terugvinden op de site.