Bijna 70 procent Nederlanders heeft geen bezwaar tegen warmtenetaansluiting

06.10.2022 Max Muller

Bijna 70 procent Nederlanders heeft geen bezwaar tegen warmtenetaansluiting
©Expertise Centrum Warmte

Uit onderzoek van Energie Beheer Nederland (EBN) blijkt dat nagenoeg 70 procent van de Nederlandse bevolking geen moeite zou hebben met een aansluiting van hun woning op een warmtenet. Daarnaast gaven de respondenten aan zich onvoldoende betrokken te voelen bij de warmtetransitie, en vinden ze dat de overheid een grotere rol zou moeten innemen om deze transitie te realiseren.

Volgens Herman Exalto, programmamanager geo-energie bij EBN, bieden de uitkomsten van het onderzoek perspectieven om de betrokkenheid bij de energietransitie op lokaal niveau te vergroten. “Juist het verduurzamen van de warmtevraag gaat in de wijken, straten en de eigen woning gebeuren. Uit ons onderzoek blijkt dat het draagvlak voor de energie- en daarmee de warmtetransitie er is. Het is nu zaak om bewoners tijdig en voldoende te betrekken en aan de slag te gaan.”

Volgens het 221 pagina’s tellende rapport vindt 71,6 procent van de respondenten dat de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van warmtenetten bij zowel de centrale als decentrale overheden zou moeten liggen. Ook geeft 55 procent van de respondenten aan dat de productie en verkoop van warmte onder de verantwoordelijkheid van de overheid moet vallen. Aan de andere kant is ruim 30 procent van de ondervraagden van mening dat de productie en verkoop moet worden uitgevoerd door commerciële of publiek-private bedrijven.

Opvallend is tot slot dat, hoewel een meerderheid van de respondenten aangeeft de klimaatdoelen belangrijk te vinden, slechts een kwart van hen denkt dat deze doelen voor 2050 zullen worden.