Biljart ten onder aan energiecrisis?

03.11.2022 Simone Tresoor

Biljart ten onder aan energiecrisis?

Biljarters weten het zeker: hun ballen rollen beter over een verwarmd laken. Maar sinds Poetin zijn streken toont is niets meer zeker. Ook geen verwarmde biljarttafel. De biljartbond pleit voor verduurzaming van de sport, de veelal oudere beoefenaars schudden meewarig hun hoofd.

In het Delftse biljartcafé van Peter Bron stond voorheen de verwarming onder de biljarttafels vanaf half 11 ’s ochtends tot 1 uur ’s nachts te loeien. Maar sinds zijn energierekening steeg van 1.200 euro naar bijna 5.000 euro per maand, staat die uit. "Ik werd nog net niet gelyncht", zegt eigenaar Peter Bron. "Sommige heren, veelal wat ouder en een tikje stoïcijns, spelen al honderd jaar op verwarmde tafels."

Maar als je weet dat een biljarttafel per jaar gemiddeld net zo veel energie als een driepersoons huishouden verbruikt begrijpt je dat dit voor veel clubs een fikse kostenpost is. Een aantal biljartverenigingen heeft de deuren daardoor al moeten sluiten, andere clubs wringen zich in bochten met aangepaste openingstijden en verhoogde contributie om de kosten te drukken.

Dan de tafelverwarming maar omlaag? Daar moeten veel biljarters niets van weten. En dit terwijl het laken warm stoken met de huidige biljartlakens uit wol en nylon niet meer nodig is.  Een laken warm stoken gebeurt nu dus enkel nog uit onwetendheid en puur comfort.

Roy van Straalen, eigenaar van Biljart-, Snooker- en Poolcentrum Capelle, kan het niet over zijn hart verkrijgen om de biljartverwarming volledig uit te schakelen, hij stookt nu alleen nog als er daadwerkelijk wordt gespeeld. Daarmee hoopt hij het uit te zingen tot de energieprijzen weer dalen. "Ik moet ook mijn leden behouden, biljart is geen sport die veel jongeren aantrekt. Juist omdat de doelgroep ouder is, ligt vereenzaming op de loer."

Met adviezen over verwarming, isolatie en zonnepanelen hoopt de Koninklijke Biljart Bond meer biljartverenigingen te bewegen tot milieubewuste keuzes en zo te voorkomen dat de clubs over de kop gaan, schrijft de Volkskrant.