Bouwen voor het verleden of voor de toekomst?

19.05.2022 Simone Tresoor

Bouwen voor het verleden of voor de toekomst?

Het belang van duurzaamheid bij nieuwbouw en renovatiewoningen is groot. Meer dan ooit nu de energieprijzen door het dak gaan. Projectontwikkelaars, bouwbedrijven en woningcorporaties zijn zich meer en meer bewust dat een groot deel van een geslaagde energietransitie op hun schouders drukt. Dus wordt er druk geïsoleerd en duurzaam gebouwd, maar er is nog veel meer winst te behalen door meer op de lange termijn te denken, zegt Roland Hegener, business development manager bij Nilan.

Het Deense Nilan ontwikkelt en produceert sinds haar oprichting in 1974 energiezuinige ventilatiesystemen, ventilatie-warmtepompen en warmtepompboilers voor woningen, appartementen, scholen, kantoren en overige gebouwen.

Denk verder dan het geldende Bouwbesluit
Hegener zit vaak aan tafel bij projectontwikkelaars, bouwbedrijven en woningcorporaties om mee te denken over ventilatie en warmtepompoplossingen bij nieuwbouw en renovatieprojecten. Er zijn al veel partijen die begrijpen dat je soms verder moet denken dan het geldende Bouwbesluit. Die gaan slimmer om met hun investering of investeren extra om niet te gaan voor de korte klap. Sommigen kiezen niet eens voor een nul-op-de-meter-woning, maar al voor een energiepositief pand.

Maar hij maakt ook vaak genoeg mee dat de budgetten zich daar niet voor lenen en er toch gekozen wordt voor een goedkopere korte termijnoplossing. En dat is zonde. Want dan kan het zomaar gebeuren dat er niet gekozen wordt voor de meest energiezuinige duurzame oplossing voor het meest optimale wooncomfort. In een dergelijk geval kan het zo zijn dat er over een X aantal jaar weer opnieuw moet worden gerenoveerd en dus geïnvesteerd. Of dat nu door de woningcorporatie of de bewoner is.

De kosten gaan voor de baat uit
Een (soms kleine) extra investering nu leidt tot lagere energiekosten straks en daaruit voortvloeiend een lagere TCO (total cost of ownership) voor bewoners en eigenaren. Want we willen optimaal comfort binnen, maar wel tegen een betaalbare prijs.

Er zijn nu al voldoende oplossingen voorhanden om daaraan te voldoen. Isolatie en triple-glas zijn daar een groot onderdeel van, maar ook ventilatie en luchtdichtheid. En denk bij nieuwbouw aan zonneschermen op het oosten of kleinere raampartijen om ook de warmte beter buiten te kunnen houden.

Hegener: “Een of twee stappen extra zetten dan het Bouwbesluit of zelfs energiezuinig bouwen vraagt, kan al zoveel opleveren. En het hoeft niet altijd heel veel extra te kosten. Veel hangt af van het maken van slimme keuzes van te voren. Hoe ga je zo optimaal mogelijk met energie om en hoe maak je een zo goed mogelijke isolatieschil om het energieverbruik zo laag mogelijk te krijgen.”

Compact P en Compact S
Voor appartementen en woningen die goed gebouwd zijn heeft Nilan met de Compact P en Compact S een heel efficiënte installatie die eenvoudig te installeren is en naast ventilatie, verwarming, warm tapwater ook nog eens actief koelt. En dat is met de stijgende temperaturen in onze streken geen overbodige luxe.

“De uitdaging voor projectontwikkelaars die met een bepaald budget moeten bouwen is natuurlijk dat ze toch moeten proberen een paar stappen verder te denken dan de wens van de opdrachtgever. Dat ze bewust kijken wat er beter kan en ook durven aan te geven aan de opdrachtgever dat bepaalde slimme keuzes nu op termijn veel besparingen opleveren. Als ze dat niet doen zal het een hoger energieverbruik voor de bewoners betekenen. Dat gaat dan wel niet uit de zak van de bouwer, maar dat is iets wat we niet zouden moeten willen”, verklaart hij.  

Het Bouwbesluit is eigenlijk een beetje een poldermodel geworden
Het is een stukje overheid, een stukje bouwindustrie en een stukje isolatie-industrie. We weten al dat de huizen die we nu bouwen in 2050 niet meer zullen voldoen aan de strengere normen. Dat betekent eigenlijk dat er nu gebouwd wordt voor het verleden, terwijl we voor de toekomst zouden moeten bouwen.

Hegener besluit: “Hierover nadenken is de verantwoordelijkheid van de hele keten. Met de technologieën en materialen van vandaag is het niet nodig de bewoner met een hoge energierekening op te zadelen. Het begint met het verbruik te minimaliseren en dat kan vooral door de juiste beslissingen te nemen aan het begin van een project. Wij van Nilan denken hier graag mee.”