Broeikasgassen 9 procent lager in tweede kwartaal 2022

14.09.2022 Jan de Wit

Broeikasgassen 9 procent lager in tweede kwartaal 2022

In het tweede kwartaal van 2022 was de uitstoot van broeikasgassen 9 procent lager ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2021. Vooral door minder aardgasverbruik in de industrie, landbouw en de gebouwde omgeving. De uitstoot van de elektriciteitssector en mobiliteit bleef gelijk. Dit melden het CBS en RIVM Emissieregistratie op basis van de voorlopige kwartaalcijfers over de broeikasgassenuitstoot conform de richtlijnen van de IPCC.

Door de hoge aardgasprijzen en het relatief zachte en zonnige voorjaar is er minder aardgas verbruikt door vrijwel de gehele economie en maatschappij. Dat zorgde voor een forse vermindering van de broeikasgassenuitstoot in de industrie, landbouw en gebouwde omgeving. In deze sectoren heeft het aardgasverbruik namelijk een relatief groot aandeel in het energieverbruik.

Nederlandse economische activiteiten waren daardoor verantwoordelijk voor 6,4 procent minder CO2-uitstoot in het tweede kwartaal van 2022, ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Tegelijk groeide het bruto binnenlands product wel met 5,3 procent.

Ook de emissies in de industrie, delfstoffenwinning en bouwnijverheid daalde (met 19 procent) terwijl de toegevoegde waarde groeide (met 4 procent). De transportsector stootte daarentegen wel 22 procent meer CO2 uit vanwege het gedeeltelijke herstel van de luchtvaart, die waren 61 procent hoger.

De elektriciteitssector heeft ruim 4 procent meer CO2 geproduceerd dan in het tweede kwartaal van 2021. Door de veranderde energiemix is de uitstoot van CO2 echter vrijwel gelijk gebleven. Normaalgesproken verbruikt de elektriciteitssector relatief veel aardgas, maar door de hoge aardgasprijzen is dit nu minder het geval.

De relatief lage prijzen voor steenkool, zelfs bij de gestegen CO2-prijs, zorgt ervoor dat er meer kolen zijn ingezet voor de elektriciteitsproductie. Daarnaast ziet het CBS de groeiende inzet van hernieuwbare energiedragers als een belangrijke pijler voor de verminderde uitstoot van broeikasgassen.