Brussel wil aardgas duurzame brandstof noemen

25.03.2021 | Actueel Simone Tresoor

Brussel wil aardgas duurzame brandstof noemen

Terwijl heel Nederland zich moet voorbereiden om van het gas af te gaan meldt de NOS, naar aanleiding van een uitgelekt plan, dat de Europese Commissie overweegt hypermoderne aardgascentrales het stempel ‘groene onderneming’ te geven.

Op die manier wordt het aantrekkelijker gemaakt deze centrales te laten financieren. Verbazing alom bij wetenschappers en milieuorganisaties, die hun beklag doen in een brief ondertekend door meer dan tweehonderd instanties. Zij vinden het plan om aardgas als milieuvriendelijk te bestempelen een verkeerd signaal dat lijnrecht tegen de groene ambities van Europa ingaat.

Verkeerd signaal naar huiseigenaren

“De Nederlandse huiseigenaren, die juist te horen krijgen dat zij van het gas af moeten, krijgen hiermee een compleet verkeerd signaal”, aldus de groeperingen. "Hoewel het plan is om alleen de meest efficiënte gascentrales een groen label te geven, stellen de briefschrijvers dat het echt niet kan om een fossiele brandstof groen te noemen", zegt EU-correspondent Sander van Hoorn in het NOS Radio 1 Journaal.

Het plan zou staan in een ontwerptekst voor een nieuwe regelgeving over wat voor Brussel wel of niet groen is. Het is nog niet zeker of aardgas daadwerkelijk als een duurzame brandstof zal worden  aangeduid. Sommige landen zijn tegen, maar bijvoorbeeld Duitsland en Polen zien wel heil in het idee. Hoogstwaarschijnlijk wordt eind april een definitieve beslissing genomen.

Uitkomst voor Duitsland en Polen

De Europese Commissie wil het voor landen eenvoudiger maken om de afgesproken klimaatdoelstellingen te halen. “Voor Duitsland en Polen, die vervuilende kolencentrales willen vervangen door nieuwe gascentrales, kan het voorstel een uitkomst zijn. Andere landen zullen een stuk minder enthousiast zijn", zegt Sander van Hoorn. De discussie in Brussel moet nog gevoerd worden, maar die op Twitter is al losgebarsten.

NOSEuropaEuropese commissieAardgasaardgasvrijbrusselklimaatdoelen

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Nationaal Congres Bodemenergie 2022

7 juli 2022
09:00 - 17:00
Utrecht Science Park

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu