Buurblok leaset duurzame woningen aan corporatie

05.03.2021 Joyce Beuken

Buurblok leaset duurzame woningen aan corporatie

Bouwgroep Dijkstra Draisma en stichting Wocozon lanceren vandaag Buurblok, een concept waarbij wonen, energievoorziening en vervoer samenkomen. Corporaties kunnen met Buurblok gemakkelijk verduurzamen in de gebouwde omgeving door de woningen en alle toebehorenen te leasen.

Het is een uitdaging om het woningtekort op een duurzame manier op te lossen, ondervonden de betrokken partijen. Door een duurzame woning en een energieplan in één te bieden wordt het voor corporaties makkelijker om te investeren in duurzame huizen.

Lokaal warmtenet

De woningen zijn aangesloten op een buurtwarmtenet dat lokaal wordt aangelegd. Doordat de huizen optimaal geisoleerd zijn, voldoet slechts één warmtepomp per 10 woningen. De woningen worden voorzien van zonnepanelen die naast stroom ook warmte opwekken. Om ervoor te zorgen dat er slim met de duurzaam opgewekte elektriciteit wordt omgegaan, zijn de woningen voorzien van innovatieve techniek (smart grid en batterij), die zorgt dat de energie alleen gebruikt wordt waarvoor en wanneer het nodig is.

Leaseconcept

Doordat woningcorporaties te maken krijgen met veel heffingen moest er volgens de initiatiefnemers iets anders bedacht worden om de impasse van ‘te dure woningen’ te doorbreken. Hieruit is hun leaseconcept ontstaan waarbij de sociale verhuurder alleen een maandelijks bedrag betaalt. De huurder van de woning betaalt daarnaast weer zelf huur aan de corporatie.

Fabriek produceert

Het innovatieve droogstapelsysteem is dé woningbouwoplossing van Dijkstra Draisma, die de woningen fabriceert. De zogeheten prefabwoningen zijn gasloos, circulair en worden in een fabriek geproduceerd. De opdrachtgever zit aan de knoppen voor het ontwerp, de woningen zijn geheel naar wens in te vullen. De huizen zijn heel geschikt voor seriematige woningbouw en zijn tevens te demonteren, zodat ze in de toekomst herplaatsbaar zijn of de materialen kunnen worden hergebruikt in dezelfde keten.

Nederland breed

De woningen kunnen door heel Nederland worden geplaatst. De eerste Buurblokwijk zal deze maand ontstaan in Techum, Leeuwarden. Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder bij WoonFriesland: “De leaseconstructie van Buurblok is heel aantrekkelijk voor ons. Wij behouden daarmee de eigen middelen om te investeren in nieuwbouw en dat komt het aantal nieuwbouwwoningen ten goede.” Het innovatieve idee en toekomstbestendige karakter van het concept past bij het sociaal verhuurbedrijf. “WoonFriesland is een innovatieve en vooruitstrevende organisatie. We zijn niet bang om nieuwe uitdagingen aan te gaan, als dat betekent dat dit ons woningbezit en daarmee de wereld verduurzaamt, zonder kwaliteit te verliezen,” aldus Hoekstra.