Buurt Bouwdoos Warmtetransitie gaat Utrecht van het gas afhalen

12.04.2021 Joyce Beuken

Buurt Bouwdoos Warmtetransitie gaat Utrecht van het gas afhalen

Het project Buurt Bouwdoos Warmtetransitie is van start gegaan in Utrecht. Bewoners hebben voor dit project zelf de regie in handen over hun woning en de benodigde verduurzamingsslag.

Voor 2030 wil gemeente Utrecht zo’n veertigduizend bestaande woningen van het gas afhalen. Middels het project Expeditie verzamelde de gemeente diverse ideeën om de woningen niet in de kou te hoeven laten zitten. Door verschillende marktpartijen aan buurten en wijken te koppelen, zijn er in samenspraak verschillende uitvoerbare plannen ontwikkeld voor duurzame warmte.

Visie woningeigenaar

Buurt Bouwdoos Warmtetransitie werd ontwikkeld door internationaal adviesbureau WSP en Ennatuurlijk. De jury van Expeditie Warmte zag hier veel potentie in en een samenwerking met buurtinitiatief Warm Tuindorp volgde. Barry Scholten, key accountmanager bij Ennatuurlijk, helpt mee met de ontwikkeling. Scholten stelde hemzelf en anderen de vraag hoe zij zelf als woningeigenaren tegen de warmtetransitie aankijken. “Zouden wij zelf bijvoorbeeld blij zijn als de overheid of een marktpartij langskomt met een warmteplan waar we zelf geen invloed op hebben gehad. En waar je wél voor moet betalen?”

Lage temperatuur biedt meer kansen

Buurt Bouwdoos Warmtetransitie begint bij de bewoners en hun woningen. Bewoners maken zelf de woning geschikter voor lage temperatuur-verwarming. Hierdoor neemt de keuzevrijheid rondom systemen toe. Woningen die niet heel intensief moeten worden verwarmd zijn geschikt voor een breed scala aan oplossingen.

Draagvlak

Bewoners kunnen via een enquête, de zogeheten ‘woningconfigurator’, achterhalen waar hun woning staat als het gaat om de transitie. Door te kijken naar de aanwezigheid van bijvoorbeeld zonnepanelen en isolatie, wordt er inzicht gegeven in wat er mogelijk is. Door buurtbewoners te betrekken bij de verduurzaming en hen kennis te laten maken met het verhaal wordt het draagvlak groter.

Rioolwater

In het Utrechtse Tuindorp ligt er al een concreet plan klaar. “Een warmtenet met duurzame warmte is een realistisch verduurzamingsscenario voor Tuindorp in Utrecht. Daarbij wordt onder andere gebruikgemaakt van de warmte uit het rioolgemaal in de wijk en een centrale warmtepomp. De benodigde aanpassingen aan de woningen blijven in dit scenario beperkt en de maandlasten ten opzichte van verwarmen met een gasketel zijn vergelijkbaar. Het is echter aan de buurt zelf om nader onderzoek te doen en uiteindelijk een keuze te maken”, deelt Scholten.

Noodzaak

Wegens het succes gaat WSP en Ennatuurlijk Buurt Bouwdoos Warmtetransitie verder ontwikkelen en uitrollen naar andere wijken en wellicht ook gemeenten. Ennatuurlijk-CEO Ernst Japikse beaamt de noodzaak: “Het lukt alleen om de energietransitie te versnellen als we er in slagen de burgers méér te betrekken. We verwachten dat door de Buurt Bouwdoos veel meer mensen begrijpen dat er écht wat te kiezen valt.”