Comfort Heating over infrarood verwarmen: Schoon, eenvoudig en eerlijk

14.07.2022 Kenneth Nwosu

Comfort Heating over infrarood verwarmen: Schoon, eenvoudig en eerlijk

Eerlijke cijfers voor een eerlijk advies over wat wel en niet kan met infrarood verwarmen. Voor Pim van der Linde van Comfort Heating valt er nog veel te winnen in het bieden van onderbouwing van de voordelen en effectiviteit van verschillende infraroodproducten. 

“We zijn al langer dan 20 jaar actief met infraroodverwarming. In het verleden maakten we panelen van glas met aluminiumomlijsting. Inmiddels doen we dat niet meer omdat die techniek niet meer past in de huidige opties qua effectiviteit. We zijn de laatste jaren qua ontwikkelen steeds meer gericht op simplistische producten. Producten die materialen bevatten die overal ter wereld beschikbaar zijn en daarmee goed en eerlijk te produceren zijn. 

Het is een schone en eenvoudige productie die makkelijk opgeschaald kan worden. Er is veel geïnvesteerd om die eenvoud te bereiken. Het functioneel verwarmen is onze core business. De producten zijn eerder ontworpen om niet op te vallen in de ruimte, dan dat het pronkstukken zijn.”

Lange golf infrarood
"Lange golf infrarood is, net als UV-straling, een natuurverschijnsel. Het is overal om ons heen. Het is de balans tussen warmte en kou. Lange golf infrarood werkt heel eenvoudig. Met onze panelen worden de lange golven infrarood in de ruimte afgestraald, op de vloer, wanden en objecten. Daarnaast heb je de directe straling op de mens. Die directe straling kan je voelen, maar het gaat er uiteindelijk om dat je de ruimte in balans brengt. Door de vloer en wanden aan te stralen gaan deze acclimatiseren, accumuleren en terugstralen. Zoals ook de buitentemperatuur gemeten wordt, zo wordt feitelijk ook de terugstraling door de aarde gemeten."

Strijd met andere warmteoplossingen
"In samenwerking met een universiteit proberen wij nu aan te tonen wat onze infraroodpanelen verbruiken in kilowattuur op jaarbasis per vierkante meter. Uiteindelijk willen we ze daar ook op laten keuren. Die data hebben we voor zowel woningen als industriële panden. 

In de bouw werken ze aan een paspoort voor circulariteit en recycling. Wij willen per product een informatiesheet mee kunnen leveren waardoor mensen kunnen zien welk verbruik ze kunnen verwachten onder welke omstandigheden. Daarmee kan een weloverwogen keuze gemaakt worden. We kijken niet alleen op apparaat-niveau, maar ook naar de omgeving. 

We kijken ten eerste naar de stralingsfactor. Hoeveel straling wordt er afgegeven? Bij een half-convector is bijvoorbeeld sprake van 50 procent straling en 50 procent convectie. Daarmee kan je een woning niet met infraroodstraling verwarmen. Daarvoor is de efficiëntie te laag, want er is al snel een stralingsfactor nodig van 70 á 80 procent.

Daarnaast kijken we naar de indeling van de ruimte. De vloer is heel belangrijk. Het is een groot oppervlak dat direct wordt aangestraald. PVC is vaak behandeld met een beschermende coating die tot reflectie leidt. Daardoor kan er minder stralingswarmte in gebundeld worden, wordt de ruimte minder snel verwarmd en is dus meer energie nodig voor dezelfde temperatuur. Laminaat en vloerbedekking zijn efficiënter voor infrarood. Dat verschil geven wij weer met een Energie Prestatie Gebruik (EPG).

De wet en regelgeving houdt rekening met het verwarmen van de lucht. Met infrarood verwarm je de ruimte. Wetgevers laten zich goed informeren, maar hebben daarin wel de juiste adviseurs nodig die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kunnen ondersteunen. Met onze testen willen we de RVO en de overheid van de nodige informatie voorzien. “

Grote projecten en slecht geïsoleerde woningen
"Wij voeren ook veel grootschalige projecten uit, van scheepsloodsen en distributiecentra tot kerken. Daar hangen onze Heatscreen panelen soms op wel 22 meter hoogte. Daar heb je het voordeel dat zo’n grote ruimte erg snel in balans is. Na ongeveer een week is de lange golf infrarood optimaal ingetrokken in de vloer waarmee de installatie nog efficiënter wordt. De vloer en wanden hebben vaak een bepaald vochtgehalte. Een vochtige vloer isoleert slechter. Dat vochtgehalte neemt af met infrarood waardoor je sneller de gewenste gevoelstemperatuur bereikt."

Vierkante meters verwarmen in plaats van kubieke meters
"Denk aan grote distributiecentra met een hoog dak. De lucht verwarmen is dan onbegonnen werk. Helemaal als er ook grote loodsdeuren zijn die steeds de opgewarmde lucht laten ontsnappen. Bij zo’n grote ruimte kan je heel specifiek en lokaal verwarmen. Op de plaatsen waar mensen werken bijvoorbeeld. Bij Volker Wessels hebben wij het zo ingericht dat de locaties waar mallen staan, mensen werken en de plaatsen waar de voertuigen staan, alledrie op verschillende temperaturen worden gebracht. Je kunt dus per zone schakelen. Vanuit de industriële sector krijgen we nu dan ook enorm veel aanvragen gezien het steeds duurder wordt om zulke grote open ruimtes te verwarmen. 

Bij de Katoen Natie hebben we een oppervlak van 3.421 m2 verwarmd met panelen. Daar hebben ze het verbruik gedurende vijf maanden bijgehouden. Per vierkante meter werd er vier euro bespaard ten opzichte van verwarmen met gas. Bovendien kan de benodigde elektriciteit straks zelf worden opgewekt met windturbines.”

Besparing aantonen
"In een normale tussenwoning zien wij een gemiddeld verbruik van 35 tot 45 kilowattuur per vierkante meter op jaarbasis met infraroodverwarming. Om dat aan te tonen zijn we nu aan het testen. 

Daarin zie ik ook een belangrijke missie. We willen aan kunnen tonen wat je als verbruik kunt verwachten. Ons verhaal is gebaseerd op de natuurkunde. Dat sterke verhaal moet nu onderbouwd worden met een cijfermatig verhaal. Dan kunnen klanten een goede afweging maken. Ik zou graag zien dat het RVO hierbij meekijkt. Dat ze daar kennis van nemen en inzicht krijgen in de werking en het verbruik van infrarood in verschillende omstandigheden door vergelijkingen van verschillende infraroodproducten. Dan kan je in kaart brengen welke stralingsfactor in combinatie met welke omgeving tot welke temperatuur leidt om zo een score te kunnen geven die echt iets over het product zegt. Dan wordt snel duidelijk dat sommige producten niet geschikt zijn voor bepaalde doeleinden. 

Eerlijke cijfers waarmee mensen zich goed kunnen laten adviseren zijn belangrijk. Niemand heeft die cijfers en waarden nu. Daar zijn wij hard mee bezig. Juist om dat stukje onderbouwing te kunnen bieden.”

Veranderde mindset
“Vier a vijf jaar geleden werd alles met een stekker nog als vervuilend gezien. Die mindset is nu helemaal aan het veranderen. Men ziet de voordelen en het gebruiksgemak van de panelen. Het kennisniveau is enorm toegenomen. 

Vroeger moest ik iedereen nog naar een referentieproject sturen. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. Tegenwoordig maken veel mensen gewoon de keuze, omdat ze er een goed gevoel bij hebben. 

Bij de zakelijke klant komen we binnen met het industriële Heatscreen voor de grote, hoge ruimten. Op de particuliere en zakelijke markt bieden we een Hollands product voor een hele degelijke prijs, hier in Rijswijk geproduceerd. Men kan hier op locatie komen kijken en ook voor service word je niet doorverbonden met China of Oostenrijk."