Consumentenorganisatie: ‘Elektrische warmtepomp wordt goedkoopste oplossing’

01.12.2021 Jan de Wit

Consumentenorganisatie: ‘Elektrische warmtepomp wordt goedkoopste oplossing’
©Milieu Centraal

Uit een nieuwe studie, in opdracht van The European Consumer Organisation (BEUC), blijkt dat warmtepompen de meest goedkope groene verwarmingsoptie zal worden voor consumenten. Meer betaalbaar en geschikt dan oplossingen met waterstof.

In de studie Goodbye gas: why your next boiler should be a heat pump is gekeken naar de kosten van het verwarmen van huizen en appartementen (de twee meest voorkomende type woningen) in Italië, Tsjechië, Polen en Spanje met elektrische warmtepompen, hybride elektrische warmtepompen, waterstof warmtepompen en boilers op waterstof.

Elektrische warmtepompen kwamen naar voren als de goedkoopste groene verwarmingsoptie in alle vier de landen. Hierbij werd gekeken naar de total cost of ownership, oftewel de totale eigendomskosten waarbij ook rekening wordt gehouden met zaken als levensduur. Voor stedelijke gebieden met een hoge dichtheid bleken warmtepompen op stadsverwarming een goede optie.

“Ons onderzoek laat zien dat elektrificatie, in combinatie met verbeteringen op het gebied van energie-efficiëntie, veel goedkoper en handiger zal zijn voor Europese consumenten dan waterstof”, stelt Monique Goyens, CEO van BEUC.

“Door huizen energiezuiniger te maken, kunnen consumenten aanzienlijk besparen. Bovendien zullen consumenten meer stabiliteit en voorspelbaarheid krijgen in hun energierekening wanneer zij afstappen van de gasprijzen.”

‘Investeer in bewezen technologieën’
Boilers op waterstof en hybride waterstof warmtepompen worden volgens het onderzoek de duurste opties, omdat waterstof volgens de onderzoekers voorlopig nog een duur product lijkt te blijven, zeker in vergelijking met gas.

Smart heating – goedkoper verwarmen buiten piekmomenten – met warmtepompen kan volgens de onderzoekers 25 procent extra schelen in verwarmingskosten ten opzichte van verwarmen met aardgas. Ook omdat dit eventuele investeringskosten in het elektriciteitsnet kan schelen.

“Het is van cruciaal belang dat de overheid financiële steun verleent om consumenten in staat te stellen in een warmtepomp te investeren en de energie-efficiëntie van hun huizen te verbeteren”, ziet Goyens. “Autoriteiten moeten meer publiek geld toewijzen aan bewezen technologieën in plaats van overhypte en onbewezen technologieën.”

De Vereniging Warmtepompen wijst daarbij op de Nederlandse stimuleringsmaatregelen zoals de ISDE-subsidie. Vanaf 2022 zal deze gedurende drie jaar 30 procent van de totale investeringskosten bedragen. Deze subsidie geldt voor zowel hybride als all-electric warmtepompen.