Coronacrisis voor grote bedrijven uitgelezen kans om te verduurzamen

29.01.2021 Joyce Beuken

Coronacrisis voor grote bedrijven uitgelezen kans om te verduurzamen

Een onderzoek, uitgevoerd door de ING bank, heeft aangetoond dat grotere MKB-bedrijven dit jaar ondanks de crisis verduurzaming hoog op de agenda hebben staan. Dat meldt de NOS. Van de ruim 250 ondervraagde bedrijven vindt meer dan de helft verduurzamen steeds belangrijker.

Een deel van de bedrijven bevindt zich financieel in zwaar weer, maar er is ook een deel dat dit jaar extra geld heeft uitgetrokken voor verduurzaming van het bedrijf. Voor Annemein Kolk, directeur Zakelijk bij ING, komt de uitkomst als een verrassing. "We zagen dat het afgelopen jaar de vraag naar financiering van duurzame investeringen is toegenomen. Door de coronacrisis lijkt de noodzaak van verduurzaming groter geworden voor bedrijven."

Meer wegen naar Rome

Steeds meer bedrijven steken meer tijd en energie in verduurzamingsmaatregelen als recyclen en afval scheiden. Maar er worden ook grotere verduurzamingsmaatregelen genomen, als het integreren van goede isolatie, duurzame warmtesystemen en het plaatsen van zonnestroominstallaties. Het gaat de bedrijven bij grote investeringen naar enkel om het milieu, maar uiteraard ook om de kostenbesparing op langere termijn.

Kostenbesparing

Het onderzoek laat zien dat de meeste bedrijven ervan uitgaan dat hun investeringen een terugverdientijd hebben van tussen de vijf en tien jaar. Hoewel er gebruik wordt gemaakt van subsidies en leningen, wordt er ook veel zelf gefinancierd. Bij warmtepompen is de terugverdientijd gemiddeld aan de lange kant, als je deze bijvoorbeeld vergelijkt met de terugverdientijd van zonnepanelen. Dit is echter wel afhankelijk van het gekozen verwarmingssysteem.

Boete voorkomen

Een andere reden dat bedrijven zoveel investeren in verduurzaming, is dat alle kantoorpanden per 1 januari 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Pandeigenaren die tegen die tijd niet aan de eisen voldoen staat een boete te wachten.