Corporatie Alphen aan den Rijn ondanks uitblijven subsidie door met warmtenet

29.03.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Corporatie Alphen aan den Rijn ondanks uitblijven subsidie door met warmtenet

Ondanks het gebrek aan een groot warmtenet in de buurt én het in eerste instantie uitblijven van subsidie, heeft Woonforte in Alphen aan den Rijn de eerste stappen durven zetten voor de aanleg van een warmtenet.

Woningcorporatie Woonforte, de gemeente en een aantal andere partijen hebben de moed verzameld om een warmtenet te realiseren. Het begint klein, maar moet uiteindelijk leiden tot iets groots.

Bronnen

De Planetenbuurt moet van duurzame warmte worden voorzien middels een warmtenet dat onder meer uit aquathermie gevoed wordt. “Maar inmiddels kijken we ook naar andere opties. Aardwarmte zou ook een warmtebron kunnen zijn. En inmiddels is duidelijk dat het ziekenhuis ook veel restwarmte produceert die je zinvol zou kunnen gebruiken. Dat is het mooie van zo’n proces: al doende leer je veel.” Onder meer het Alrijne Ziekenhuis en het Scala College worden straks hiermee verwarmd, net als een flat van de corporatie.

Kosten delen

“De mogelijke samenwerking met partijen die een flinke warmteafname garanderen, trok ons over de drempel", zegt Frank van Nunen, senior adviseur strategie en markt bij Woonforte. "Die massa is erg belangrijk. Als je grote partijen aan boord hebt, is de kans op succes groter. De kosten zijn dan overzichtelijk, zowel voor ons als voor onze huurders. Dan zit er toekomst in, en het wordt extra interessant voor warmteleveranciers.”

Als eerste stap zal de corporatie haar gebouwen zo goed mogelijk isoleren. Initiatiefnemers van het project hoopten dat ze subsidie zouden krijgen vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken, maar visten helaas achter het net. Toch gaat het project door. Ook werd er in september alsnog een EU-subsidie uitgereikt.

Uitbreiding

Hoewel er in eerste instantie slechts een aantal gebouwen en straten worden aangehaakt, liggen er grote plannen in het verschiet. “We beginnen op kleine schaal, maar kijken nu al naar de rest van de wijk. Daar hebben wij veel woningen, maar er zijn ook veel particuliere eigenaren die natuurlijk ook voor de keuze staan hoe zij straks van het aardgas afstappen. Net als de bedrijfsgebouwen in de wijk. Al die eigenaren kunnen desgewenst meedoen”, stelt Van Nunen.

alphen aan den rijnWarmtenetaardwarmteAquathermiesamenwerkingwoningcorporatiessubsidie

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Warmtepomp Business Day

8 september 2021
11:30 - 17:30
Bimhuis Amsterdam

Dutch New Energy Research

Lees verder

Event: Duurzaam Verwarmd

Logo Duurzaam Verwarmd
28 september 2021 - 30 september 2021
9:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Duurzaam Verwarmd

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Urgenda aanpak naar gasloos wonen

29 september 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Blauwgroene daken

6 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu