Dagboek van een installateur

01.04.2021 Joyce Beuken

Dagboek van een installateur

Als controleur van CV-ketels en andere verwarmingsinstallaties ben ik vaak gekke situaties tegengekomen. Soms om om te lachen, maar helaas nog vaker om te huilen. Want hoewel zich ook vaak genoeg grappige dingen voordoen bij de klant aan huis, kom ik nog eerder terecht in levensgevaarlijke situaties.

Onlangs was ik bij een soort studentenhuis waar drie vrouwen van eind twintig woonden. Het was een vrij oud pand dat beheerd werd door een oud stel. Zij verhuurden drie slaapkamers aan alleenstaande starters die de keuken en de badkamer deelden. Hoewel de vrouwen alle drie fulltime werkten waren ze op veel vlakken nog niet volwassen. Dat wil zeggen, ze waren niet erg technisch ingesteld. Wat niet meehielp was dat hun huurbazen dat absoluut ook niet waren.

Afvoerloze geiser

De dames hadden een dag eerder de brandweer gebeld omdat ze een gaslucht hadden geroken en bang waren voor een lek. De brandweer kwam natuurlijk direct, want een gaslucht in een oud pand, dat kan al snel foute boel betekenen. Al gauw werd ik ingeschakeld, en wat bleek: er was geen gaslek. Er wat gewoon überhaupt geen afvoer vanaf de geiser!

Levensgevaarlijk

Omdat de geiser geen afvoer had, kwam alles wat gefikt werd direct in de keuken. De dames hadden daar gemakkelijk in kunnen stikken. Toen de bewoonsters eenmaal begrepen in wat voor situatie zijn woonden veranderde de angst al snel in woede richting hun huisbaas.

Nalatige huisbaas

Ik weet niet hoe het nu met ze is, maar ik kan me niet voorstellen dat ze daar nog steeds wonen. Wellicht is het pand onbewoonbaar verklaard, en anders zullen ze denk ik niet nog langer bij zo’n onverantwoordelijke huisbaas willen blijven..