Dankzij het actieplan is de koers helder, alle partijen weten nu waar ze aan toe zijn

26.01.2023 Jan de Wit

Dankzij het actieplan is de koers helder, alle partijen weten nu waar ze aan toe zijn
©Techniek Nederland

Vorig jaar zijn er zo’n 400.000 cv-ketels geïnstalleerd, ten opzichte van maximaal 15.000 hybride warmtepompen. Het Actieplan hybride warmtepompen koppelt daarom heel bewust meer kennis onder installateurs van de hybride warmtepomp, aan de wens dat zij het apparaat gaan zien “als een laagdrempelige manier om over te stappen op een duurzame en toekomstbestendige bedrijfsvoering”. Voor installateurs is het daarom vooral belangrijk om in de communicatie het toekomstperspectief van de hybride warmtepomp te schetsen.

Vanaf 2026 is het verplicht, uitzonderingen daar gelaten, om bij vervanging van de gasketel een efficiënter, duurzamer alternatief te nemen. Door de hybride warmtepomp als ondergrens in te stellen gaat het kabinet actief aansturen op een versnelde uitrol. Dit moet 125.000 extra hybride warmtepompen tegen 2024 opleveren.

Het Rijk heeft ook middelen beschikbaar gemaakt voor de beoogde opschaling. Bijvoorbeeld door het totale ISDE-budget te verhogen en de bijdrage aan hybride warmtepompen van 20 naar 30 procent te verhogen.

Ook zijn er prestatieafspraken gemaakt met woningcorporaties. Zij bieden met 2,4 miljoen huurwoningen een significant opschalingspotentieel voor de toepassing van de hybride warmtepomp.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft bijvoorbeeld met vereniging voor woningcorporaties Aedes afgesproken dat de corporaties tot en met 2025 in totaal 500 miljoen euro extra investeren in verduurzaming. In woningen met een energielabel D of beter waar de hr-ketel moet worden vervangen, vervangen de corporaties de hr-ketel in principe voor een duurzamer alternatief, zoals de hybride warmtepomp.

Aedes heeft ook laten weten de hybride warmtepompen een mooie oplossing te vinden om op korte termijn aardgas te besparen, vertelt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland. De hybride warmtepomp zorgt namelijk al tijdens de route richting volledig aardgasvrij voor een lagere energierekening.

“Met het actieplan is de koers helder: vanaf 2026 is de hybride warmtepomp bij vervanging van de cv-ketel de standaard, alléén de cv-ketel vervangen is dan dus verleden tijd. Installateurs, maar ook fabrikanten, woningbezitters en woningcorporaties weten dus waar ze aan toe zijn”, stelt Terpstra.

“Ook Vereniging Eigen Huis vindt de hybride warmtepomp een mooie stap om gas te besparen, maar zien wel graag garanties wat betreft beschikbaarheid en betaalbaarheid.”

Hybride wordt de standaard, ook voor installateurs
Terpstra merkt tegelijk ook dat steeds meer woningbezitters beseffen dat een hybride warmtepomp loont. “Sinds een jaar zien we de belangstelling voor hybride warmtepompen sowieso al enorm toenemen, mede als gevolg van de prijsstijging van gas.”

Natuurlijk krijgt het actieplan ook kritiek en zijn er bezwaren, vanuit installateurs en leveranciers komen er bijvoorbeeld ook vragen over de beschikbaarheid en betaalbaarheid van zoveel extra hybride warmtepompen.

“Reële bezwaren”, vindt Frank Agterberg, voorzitter van de Vereniging Warmtepompen. “Maar de urgentie wordt nu écht gevoeld in de markt. Alle acties in het actieplan richten zich er op om vraag én aanbod op te schalen. Ook wordt er met alle ketenpartners hard gewerkt aan een opleidingsprogramma dat we uiteindelijk landelijk op willen schalen.”

Daarnaast gaat Techniek Nederland ervoor zorgen dat er in elke regio minimaal één trainingslocatie komt voor hybride warmtepompmonteurs. Om meer ruimte te bieden aan zij-instromers is er vanaf dit najaar bovendien een mbo-deelcertificaat voor hybride warmtepomptechniek.

Ondertussen blijft de brancheorganisatie er bij de verantwoordelijke ministers op aandringen dat er structurele maatregelen worden genomen om de instroom in het technisch beroepsonderwijs te vergroten.

Ten slotte merkt Terpstra op dat de fabrikanten hebben aangekondigd dat er nog dit jaar drie extra productielocaties voor warmtepompen worden geopend. “Dus ook dat ziet er goed uit. Wij gaan ervan uit dat dit gaat lukken vóórdat hybride warmtepompen in 2026 de standaard worden bij vervanging van de cv-ketel. We gaan er alles aan doen om deze mijlpaal voor de energietransitie te realiseren.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Warmtepomp Trendrapport 2023, een gezamenlijke uitgave van Warmte365 en Dutch New Energy Research. Wilt u het hele rapport lezen met alle trendanalyses en marktdata? Klik dan hier.