De staat van de geothermiesector

29.03.2022 Janine Verweij

De staat van de geothermiesector

Het zal niemand ontgaan zijn, de oorlog in Oekraïne heeft er voor gezorgd dat de energiemarkt op hol geslagen is. Dit alles werpt ook een nieuw licht op de energietransitie en op de bronnen die in de energiemix van de toekomst zitten.

Ik ben gewend om aardwarmte (geothermie) aan te bevelen als het duurzame alternatief voor aardgas. Zeker nu het ook  minder zeker is of we kunnen rekenen op energie die van ver moet komen. Bij geothermie wordt de warmte dichtbij de afnemers opgewekt, dat maakt het bij uitstek een lokaal product. De warmte is beschikbaar op ieder tijdstip, in ieder seizoen, bij iedere weersgesteldheid en het vormt niet de inzet van een geopolitiek machtsspel. Op vele manieren betrouwbaar, dus.

Hoe is de staat van de geothermiesector?
Nederland is 31 aardwarmtedoubletten rijk, verspreid over 24 locaties. Aardwarmte levert een besparing op van de hoeveelheid aardgas die een stad met de omvang van Eindhoven gebruikt. Dat betekent alles bij elkaar dus nu al een aanzienlijke besparing van de CO2-uitstoot.

Het goede nieuws is verder dat er nog ruim 70 projecten in de pijplijn zitten. Daarmee staan we nog steeds aan het begin van de sterke groei die geothermie nog kan en moet doormaken. Want er is nog veel meer mogelijk. Ongeveer 25 procent van de hele Nederlandse warmtevraag kan in de toekomst duurzaam ingevuld worden door geothermie, in de glastuinbouw is dit zelfs meer dan 50 procent.

Bij een geothermieproject moet de vraag naar warmte ontwikkeld worden
Gelukkig is er vanuit verschillende hoeken volop steun. Kamerleden roepen de staatssecretaris en de minister op om geothermie op verschillende manieren te steunen. Dat kan door de subsidie voor een geothermieproject beter passend te maken bij de realiteit. Zo moet bijvoorbeeld bij een geothermieproject ook de vraag naar warmte worden ontwikkeld. Om een wijk te kunnen verwarmen moet een warmtenet worden aangelegd. Vergelijk dit eens met de ontwikkeling van een zonnepark, dat kan aansluiten op een net dat er al ligt.

Er kan op veel meer plaatsen veel meer aardwarmte worden gebruikt. Onder de voorwaarden dat de bijbehorende warmtenetten er ook komen en dat afnemers voor aardwarmte gaan. Meer waardering voor het lokale en het betrouwbare karakter van geothermie zal daar zeker bij gaan helpen. De staat van de geothermiesector in 2030? Tien keer het aardgasgebruik van de stad Eindhoven.