De stille opmars van PVT panelen als bron voor de warmtepomp

16.03.2021 Jeroen Prinsen

De stille opmars van PVT panelen als bron voor de warmtepomp

De interesse vanuit de markt voor PVT-panelen, zowel bij particulieren als projectontwikkelende bouwers en wooncorporaties, is het afgelopen jaar fors toegenomen.

PVT staat voor de combinatie van PhotoVoltaïsch en Thermische energie. Feitelijk dus een zonnepaneel waar een thermische collector aan de onderkant is toegevoegd. Die toegenomen belangstelling is niet zo gek als je bedenkt dat de meest gebruikte all-electric oplossing, de lucht/water warmtepomp, behoorlijk onder druk staat. Opstelruimte van de buiten-unit, geluidsissues en de daarbij komende strengere geluidseisen, plus de zorgen over onderhoud geven te denken.

Extra installatietijd is verwaarloosbaar

Het alternatief, een grondboring, is zeker in de bestaande bouw meestal niet makkelijk of überhaupt niet te realiseren.  Bovendien moet je in beide gevallen toch al het dak op om PV-panelen te plaatsen. De extra installatietijd die je nodig hebt om gelijk de thermische bron aan te leggen is verwaarloosbaar in vergelijking met een standaard PV-installatie en door toenemend installatiegemak kan inmiddels de e-installateur het complete dakzijdige PVT-deel aanleggen. Het dakoppervlak wordt dus direct optimaal benut voor stroom én warmte opwekking.

Klinkt mooi, maar hoe zit het dan met de prestaties? Een PVT-paneel is feitelijk een warmtewisselaar die een groot deel van de energie uit de buitenlucht haalt. De zon voegt daar nog eens 30% extra aan toe. Zodoende is de zogenaamde SCOP waarde bij de PVT-bron een stuk hoger dan bij een lucht/water oplossing en minimaal gelijk of beter dan bij een grondbron. Zeker in combinatie met een modulerende water/water warmtepomp haal je makkelijk SCOP waardes boven de 5,5 voor ruimteverwarming en 3,3 voor tapwaterbereiding.

PVT+warmtepomp krijgt eigen categorie binnen SDE++

Niet alleen voor de woningbouw, maar ook voor bedrijfsdaken, utiliteit, collectieve bronnen en grootschalige toepassingen worden de kaarten voor PVT geschud. Binnen Holland Solar is de PVT werkgroep al enige tijd actief en is aangekondigd dat de PVT+warmtepomp ook een eigen categorie krijgt binnen de SDE++.

Met PVT kan er dus geruisloos duurzame warmte én stroom worden opgewekt. Met het nieuwe Qpanel van de HRsolar groep bijvoorbeeld kan een woning met een warmtevraag van 6 kW met 12 panelen volledig van het gas af. Voor BENG-woningen is dat vaak al mogelijk met 6 panelen voor ruimteverwarming én tapwaterbereiding.  Vooral in de dichtbebouwde omgeving waar ruimte en geluid een issue zijn en in situaties waar een grondbron niet mogelijk is of te kostbaar wordt, is PVT als bron een zeer serieus te nemen alternatief.