De bestgelezen artikelen van 2021

23.12.2021 Joyce Beuken

De bestgelezen artikelen van 2021

Van superbatterijen tot een tripje naar Zweden: deze artikelen trokken de meeste aandacht tijdens het eerste jaar van Warmte365.

1. Consumentenorganisatie: ‘Elektrische warmtepomp wordt goedkoopste oplossing’
Een studie van de European Consumer Organisation laat zien dat de elektrische warmtepomp de goedkoopste groene verwarmingsoptie in meerdere landen. Hierbij werd gekeken naar de total cost of ownership, oftewel de totale eigendomskosten waarbij ook rekening wordt gehouden met zaken als levensduur. Boilers op waterstof en hybride waterstof warmtepompen worden volgens het onderzoek de duurste opties, omdat waterstof volgens de onderzoekers voorlopig nog een duur product lijkt te blijven, zeker in vergelijking met gas.

2. Waarom de warmtepomp zo populair is in Zweden
Eind november reisde de redactie virtueel af aar Zweden. De Scandinaviërs, die over het algemeen aanzienlijk koudere winters te verduren hebben dan wij in Nederland, maken al circa dertig jaar op grote schaal gebruik van warmtepompen. Wat kunnen wij daar in Nederland van opsteken?

3. Waarom Tata Steel IJmuiden tot de meest energie-efficiënte staalfabrieken in de wereld behoort
Bij de productie van staal komt veel warmte vrij. Tata Steel heeft verschillende creatieve manieren gevonden om deze warmte elders in hun fabriek te gebruiken om processen te verduurzamen. Manager Peter Hoppesteyn vertelt alles over de manier waarop het bedrijf de uitstoot terug weet te dringen door het afvangen en hergebruiken van warmte.

4. Van het gas af: Welk duurzaam warmtesysteem is de meest logische zet?
Met de rap gestegen gasprijzen van het najaar lijkt de juiste impuls om te verduurzamen gevonden. Is het Nederlandse stroomnet wel klaar voor een impuls van warmtepompen, of moeten we eerst de middenweg – de hybride warmtepomp – een kans geven? Absoluut niet, meent Jacques Robeerst, CEO van ACR Klimaat. “Met het oog op de toekomst van onze planeet moeten we zo snel mogelijk de gaskraan dichtdraaien.”

5. Superbatterij met basalt werkt als straalkachel
Basalt, metaal en steenwol: dat heeft de 77-jarige uitvinder Cees van Nimwegen nodig om een zeer rendabele warmtebatterij te ontwikkelen. Na een VPRO Tegenlicht-uitzending is er veel belangstelling voor zijn vinding, bijvoorbeeld vanuit de agrarische sector voor het warmhouden van kippen of kalveren of het drogen van bloembollen, hooi of mest.

Maar ook van mensen die hun eigen huis bouwen en van grote partijen die zonneweides bouwen en met de basaltbatterij hun netwerkcongestieprobleem willen oplossen. “Ik ben uiteraard trots een zo eenvoudig en betaalbaar systeem op de markt te kunnen brengen dat eigenlijk net zo werkt als een straalkachel.”

De komende twee weken worden er minder artikelen gepubliceerd vanwege de winterstop. Vanaf maandag 4 januari vind je weer dagelijks de laatste nieuwtjes op onze site, naast uitgebreide analyses, interviews, innovaties en meer. Fijne Feestdagen!