De hybride warmtepomp en waterstof: twee schakels in de energietransitie

17.02.2020

De hybride warmtepomp en waterstof: twee schakels in de energietransitie


“De Nederlandse markt biedt veel kansen op het gebied van duurzaamheid. Verschillende situaties behoeven echter verschillende oplossingen. Wij willen ons dan ook niet fixeren op één energiedrager,” vertelt Sjoerd Langereis, accountmanager midden-Nederland bij Remeha. Dit bedrijf heeft als een van de grootste partijen op wereldniveau voor klimaat- en warmwateroplossingen een duidelijke visie op de energietransitie: Er zijn meerdere wegen die leiden naar duurzaamheid.

Daarom verzorgt Langereis op vakbeurs Duurzaam Verwarmd twee gratis seminars over twee onderwerpen: de hybride warmtepomp en waterstof. “Remeha is overtuigd van het belang van en de kansen voor hybride systemen. Vanuit het Klimaatakkoord van Parijs hebben wij in Nederland een aantal zeer ambitieuze doelen te behalen ten aanzien van de reductie van CO2-uitstoot. Daarbij is het belangrijk te realiseren dat wij dit binnen de gebouwde omgeving met name met bestaande panden moeten doen. 85% van de panden die in 2050 verduurzaamd moeten worden staan er nu al.” 

“De hybride warmtepomp is juist in de bestaande bouw een oplossing die vrijwel altijd past, dit in tegenstelling tot de all-electric warmtepomp welke met name in nieuwbouwsituaties de meest logische oplossing is.” Remeha ziet de hybride warmtepomp daarom als zeer belangrijke schakel in de energietransitie.

Zoals eerder benoemd is Remeha ervan overtuigd dat er meerdere wegen naar duurzaam zijn. Dus naast de hierboven omschreven elektrische oplossingen zijn er meerdere zeer kansrijke mogelijkheden. Jaren geleden is Remeha daarom begonnen met onderzoek naar de mogelijkheden van groene waterstof. Dit heeft geresulteerd in een aantal unieke producten en mijlpalen zoals de Remeha Hydra-ketel (100 procent waterstof) en het als eerste behalen van het felbegeerde Kiwa-certificaat voor bijmengen van waterstof in bestaande cv ketels. 

“Tijdens de presentatie laten wij de mogelijkheden en voordelen van waterstof in de energie transitie zien en geven wij een eerlijk en realistisch beeld. Zelfs met een gasnetwerk als in Nederland zijn er toch nog diverse uitdagingen in relatie tot grootschalige toepassing van groene waterstof.” Remeha focust zich dus niet op één energiedrager en dit geldt ook voor het type bezoekers dat Langereis wenst te bereiken met de seminars. “Duurzaam Verwarmd is een goede mix van verschillende doelgroepen: installateurs, adviseurs, vastgoedeigenaren, woningcorporaties. Wij streven ernaar dat de presentaties zinvol zijn voor iedereen, wie er ook zit.”

Het eerste seminar over de hybride warmtepomp in de bestaande bouw vindt plaats op dinsdag 17 maart om 12:15 uur. Op woensdag 18 maart vertelt Langereis om 12:15 uur over de unieke kansen voor waterstof in de gebouwde omgeving. Tijdens Duurzaam Verwarmd is Remeha te vinden in stand S4, waar volgens Langereis bezoekers de visie ‘meerdere wegen leiden naar duurzaamheid’ kunnen herkennen.