De thuisklusser

18.03.2021 Simone Tresoor

De thuisklusser

Vaak hoor je dat het huis van de schilder niet altijd goed in de verf staat en de aannemer zijn eigen woning laat versloffen. Deze vooroordelen zijn zeker niet van toepassing op de hoofdpersoon uit de rubriek ‘de thuisklusser’. Bevlogen op het gebied van duurzaamheid passen zij de technieken uit hun werkzame leven toe op hun eigen woning.

Cees Besseling (voormalig directeur Besseling Installatie) is een pionier op allerlei vlakken. Maar als je hem vraagt wat hij het leukste vindt om te doen, dan heeft dat te maken met het verduurzamen van een huis of kantoor. “Ik ga door tot het lukt, ook al zeggen ze allemaal dat het niet kan”, aldus de thuisklusser.

Besseling Installatie is 25 jaar regionaal toonaangevend geweest op het gebied van duurzame energie. Ze installeerden zonnepanelen, zonneboilers, windmolens, warmtepompen en ventilatie- en koelingssystemen. Dit betekent dat er maximaal gebruik gemaakt werd van zon, wind en aarde. In 2001 ontwierp en ontwikkelde Cees hun nieuwe bedrijfspand in Alkmaar met als doel het meest energiezuinige bedrijfspand van Nederland neer te zetten. Met succes: het pand heeft van 2001 tot en met 2012 op de eerste plek gestaan als meest energiezuinige kantoorpand van Nederland en staat momenteel nog steeds op de tweede plek, wat na al die jaren een prestatie op zich is.

"Het waaide onder de vloer harder dan buiten"

Sinds 1970 is hij samen met zijn Rietje en in 1974 kochten zij een oude boerderij in Nibbixwoud die ze sloopten en waar ze hun nieuwe woning opbouwden. “Een heerlijke  plek en dat vond onze zoon ook. Hij had al aangegeven dat als we kleiner wilden wonen hij het graag overnam. Dus toen in 2016 het huis naast ons te koop kwam, hebben we het gekocht en is mijn zoon met zijn gezin in ons oude huis getrokken”, vertelt Cees.

Hij haalde als eerste de vloer eruit. “Het waaide onder de vloer harder dan buiten en de zeven centimeter hoge plint was niet meer zichtbaar door alle lagen vloerbedekking. Ik heb in 2009 een soort noppenplaat voor ventilatie uitgevonden en die heb ik hier ook gebruikt. Hij is ideaal bij vloerverwarming want de lucht gaat er dan mooi onderdoor.”

"Ik bezuinig absoluut niet op materiaal"

Al zijn duurzame ideeën kon Besseling in het huis kwijt. En uiteraard deed hij alles zelf. “Dat scheelt zo’n 50 euro per uur en dat komt goed uit, want ik bezuinig absoluut niet op materiaal. Ik heb het hele huis sterk geïsoleerd, inclusief akoestische demping bij de tussenmuur naar de buren, dan kan ik de muziek wat harder zetten. Onder de vloer ligt 30 centimeter EPS (piepschuim) en op het dak van de aanbouw ligt Kingspan (sandwichpaneel) van 20 centimeter dik.”

Uiteraard zijn er zonnepanelen gemonteerd. 24 stuks op het huis en 6 op de schuur. Zij voeden onder andere de lucht-warmtepomp die hij op het platte dak van de slaapkamer heeft gezet. “Hij staat er nu een jaar of vier en ik ga hem binnenkort vervangen. Ik kocht hem destijds met subsidie, maar ik vind hem wat aan de luidruchtige kant. Dat is opgelost door er een schakelaar tussen te zetten zodat we hem ’s nachts uit kunnen zetten.”

De oude warmtepomp gaat naar het lokale zwembad

Besseling gaat binnenkort een grondgebonden warmtepomp plaatsen. De oude warmtepomp krijgt een nieuwe plek, die gaat naar het lokale zwembad waar de klusser hoofd verduurzaming is. “Ik vind het een sport om daar met behulp van zonnepanelen, warmtepompen en allerlei andere trucen het energie- en gasverbruik naar een absoluut minimum te krijgen”, grinnikt hij.

Ook legde hij een slim ventilatiesysteem aan waarbij een WTW (warmteterugwinning) buitenlucht aanzuigt die de vloer verwarmd in de winter en koelt in de zomer. Al met al is hij twaalf maanden bezig geweest met de grootste verbouwing, maar zoals een echt klusser betaamt is het nooit af.  “Ik ben nu  nog bezig met de isolatie van de slaapkamers op de eerste verdieping.”

Wat het grootste voordeel is van al dat geklus? “Ik krijg iedere maand 26 euro terug op mijn energierekening. Ik betaal dus geen cent stroom. En dat is dan weer een leuke aanvulling op mijn AOW en pensioen”, aldus de thuisklusser.