De thuisklusser: Edwin en Marinka Meester

06.05.2021 Joyce Beuken

De thuisklusser: Edwin en Marinka Meester

Omdat het nog even zal duren voor hun perfecte woning bewoonbaar is, verblijven ze momenteel in een stacaravan, vanuit waar ze hun nieuwe stek kunnen zien. Het jonge stel Marinka en Edwin Meester maken er ondertussen een sport van om een woning voor henzelf te creëren met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

Het plan lag er al, maar het geschikte huis liet op zich wachten. “Toen zagen we een kavel die bestemd was voor een 2-onder-1-kapwoning, in Zuidermeer. We gingen op zoek naar een aannemer die hier met ons een vrijstaand huis wilde realiseren. De conclusie was dat we toch echt veel zelf zouden moeten gaan doen.”

Waar het stel niet over twee linkerhanden beschikt, durfden ze de uitdaging zeker aan. “Samen met de aannemer onderzoeken we steeds wat onze opties ergens voor zijn en wat er binnen ons budget past. We zijn niet alleen zelf handig, we hebben ook een omgeving vol bekwame helpers. Heel fijn!”

Gasloos
Marinka en Edwin wisten vrij zeker dat ze de woning niet op het gas wilden aansluiten. Ze keken naar verschillende bronnen. “Aardwarmte leek ons in eerste instantie een slimme uitkomst. Alleen zouden we daarbij naar een aantal jaar een nieuwe boring moeten faciliteren.” Er werd gezocht naar een geschikte pomp. Er was slechts 1 ding van belang: hij moest zo stil mogelijk zijn.

“We gingen langs bij mijn broer in Noorwegen”, vertelt Marinka. “We ontmoetten toevallig mensen die lyrisch waren over het merk NIBE. Het advies van iemand uit Noorwegen, een ontzettend koud land, moesten we natuurlijk wel serieus nemen.” Het stel dacht dat het bedrijf enkel in die koude omgeving opereerde en belde met NIBE in Noorwegen. “Wat bleek? NIBE zat ook gewoon in Nederland! Ze koppelden ons aan een installateur in de Noordkop.”

Warmtereservoirs
Op het dak komen twintig panelen te liggen, die voldoende stroom leveren om de luchtwater warmtepomp aan te voeren. In de schuur staan straks twee reservoirs die op heel laag rendement warmte generen.

Er komen geen batterijen te pas aan de woning. Het koppel stelt dat de ontwikkeling hiervan nog niet ver genoeg is: “We hebben nog geen indicatie van hoeveel energie we gaan gebruiken en opwekken en weten dus ook helemaal niet zeker of dat voor ons een interessante optie is.”

Toekomstbestendig
Er kunnen later panelen worden bijgelegd, mocht dit nodig zijn. Er is bewust niet gekozen om het dak maximaal volleggen, met name met het oog op het verdwijnen van de salderingsregeling “Als je meer opwekt dan dat je gebruikt, moet je die overtollige stroom als het ware weggeven”, leggen ze uit. 

Naast financiële voordelen werd de keuze om de woning zo energieneutraal mogelijk te maken ook gemaakt met het oog op de toekomst. Mochten Marinka en Edwin de woning uiteindelijk willen verkopen, dan werkt het in hun voordeel dat de woning toekomstgericht is ontwikkeld.

Binnen speelt alles op elkaar in, meent het koppel. “Van de pomp tot de lampjes: alles is op afstand te bedienen.” Hoewel de oplevering nog even op zich laat wachten, krijgt hun toekomstige warme thuis met de dag meer vorm. Gaandeweg verandert er wel het een en ander. “Je tekent een muur, maar pas als hij er daadwerkelijk staat zie je ineens waar je de schakelaars wilt.”