De thuisklusser: Martijn van Kralingen en zijn pijpenlaatje uit 1907

24.06.2021 Joyce Beuken

De thuisklusser: Martijn van Kralingen en zijn pijpenlaatje uit 1907

Wie duurzaam wilt wonen, kijkt al gauw naar een toekomstbestendig nieuwbouwhuis. Installateur Martijn van Kralingen zag echter potentie in een zogeheten pijpenlaatje met een respectabele leeftijd van 100 jaar. “Onze woning was ten tijde van aankoop sterk gedateerd. Het was zelfs ongeïsoleerd en van enkel glas voorzien.” Van Kralingen maakte dan ook een fikse verduurzamingsslag.

VINEX-locaties zijn erg in trek. Doordat de huizenprijs in het algemeen rap stijgt, waren de enige betaalbare woningen in Amersfoort oude arbeiderswoningen. Van Kralingen streek daar dan ook neer. “Ik woon in een rijtjeshuis op de voormalige wagenwerkplaats in Amersfoort, het Soesterkwartier. Het ontstond in 1904, de locatie was toen een knooppunt van allerlei spoorlijnen. Op die werkplaats werden ook treinen gerepareerd en de leidinggevenden woonden voor het gemak in de buurt.” De woning werd in 1907 gebouwd.


Het huis van Van Kralingen is boven de100 jaar.  // Bron: TiSob

Isolatie combinatie
Alle woningen in Nederland moeten uiteindelijk verduurzamen, zo ook het ‘pijpenlaatje’ van Van Kralingen. “Vaak wordt dat gedaan door een aannemer. Maar als je ergens langer van plan bent om te wonen, kun je ook zelf investeren.” Zo geschiedde het.

Hij plaatste over het bestaande dak een prefab dakopbouw. “Ik ontwierp en tekende deze zelf voor het verkrijgen van de omgevingsvergunning.” Door verschillende isolatiesoorten te combineren werd een Rc waarde van 10,5 behaald.

Binnenklimaat
Omdat het pand monumentale waarde heeft, kon er aan de buitenzijde vrijwel niets worden gedaan aan isolatie. In de rest van de woning werd het box-in-box principe toegepast. Enkelglas werd akoestisch isolatieglas en iedere verdieping kreeg een eigen technische ruimte. 

Vakman zijnde weet Van Kralingen wel dat een warmtepomp niet altijd gepaard kan gaan met isolatie. “Een warmtepomp gift af. Een woning die te fijn geïsoleerd is kan minder goed ventileren, waardoor de warmte misschien beter blijft hangen, maar het binnenklimaat niet gezond blijft.”

Geluidsarm
Ook in zijn eigen huis werden kieren en gaten in de buitenschil van de woning gedicht waardoor de natuurlijke ventilatie ophield. Maar met een hoogrendement warmte-terug-win unit is dit opgelost. “De aanzuig- en uitblaas roosters per vertrek zijn geplaatst in het plafond. De custommade gemaakte plenumbakken welke de roosters verbinden met het kanaalwerk zijn inwendig akoestisch geïsoleerd. Het resultaat is een duurzame, geluidsarme en comfortabele balansventilatie in huis.”


Elke verdieping heeft een eigen technische ruimte. // Bron: TiSob

Geen PV
Van Kralingen heeft bewust geen zonnepanelen. Voor zelfvoorziening middels panelen is er op het dak simpelweg te weinig ruimte. “Voor mij heeft dat zonder batterij geen zin. Het zou dan 12 jaar kunnen duren voordat ik de investering eruit heb, mits er geen paneel of omvormer stukgaat.” Waar Van Kralingen overdag buitenshuis aan het werk is, zou hij een batterij moeten aanschaffen om het rendabel te krijgen. “Dat is te duur. Misschien zou ik een of twee panelen kunnen nemen voor sluipkosten, als de koelkast aanspringt bijvoorbeeld. Maar het is de investering voor nu niet waard.”

Een zonneboiler ziet hij wel zitten. “We wonen hier met zijn vijven, er wordt veel gedoucht. Warmte in het water van de boiler blijft ook langer hangen. We zullen met de aankomende twee tapwater (boiler)vaten van in totaal 500 liter 9 maanden per jaar gratis verwarmd water hebben.”

Trillingvrij
Over het geluid van zijn warmtepomp maakt hij zich geen zorgen. “Ja, in een nieuwbouwwijk met dikke betonnen muren zal het makkelijker gaan. Maar hier in mijn rijtjeshuis gaat het ook goed. De pomp draait nooit vollast. Hij staat op het dak op 9 meter hoogte. Niemand hoort of ziet hem.”  Dit komt mede doordat hij een constructie onder de pomp heeft gebouwd die trilling dempt. “Van goede materialen zoals hardhout. Zo’n apparaat moet je niet op een paar balken zetten nee, dan trilt je hele huis.”

Op zijn website deelt Martijn meer over zijn duurzame project. Via de site van TeamWarmtepompen kun je zakelijk contact met hem opnemen.