De voordelen van convectoren ten opzichte van vloerverwarming

17.03.2022 Simone Tresoor

De voordelen van convectoren ten opzichte van vloerverwarming

In nieuwbouw wordt in principe altijd vloerverwarming toegepast. Dit gebeurt omdat het prijstechnisch interessant is en omdat het een bepaald comfort geeft. Er kleven echter ook een aantal nadelen aan, vertelt Jan-Willem Plukaard, verkoopleider Nederland bij Radson. Radson verkoopt systemen die zorgen voor een optimaal binnenhuisklimaat bij woningen.

Vloerverwarming reageert trager dan conventionele verwarming. Daarbij vragen de verschillende ruimtes om verschillend comfort. Een slaapkamer heeft een andere comfortvraag dan de woonkamer. Bij vloerverwarming kun je geen snelle reactiesnelheid creëren. Als je een convector gebruikt heb je die snelle reactietijd wel en breng je een ruimte snel op de gewenste temperatuur.

Bij renovatie zijn convectoren een betere optie
Maar convectoren zijn zeker ook aan te bevelen bij renovatiewoningen. Als men daar overschakelt op laag temperatuurverwarming zit men er vaak niet op te wachten de mooie visgraatvloer te moeten verwijderen voor vloerverwarming. Dan is het plaatsen van convectoren een veel betere optie zonder dat er gebroken hoeft te worden.

Woningen worden steeds beter geïsoleerd. Daardoor wordt de warmtevraag steeds minder, maar komt er een steeds grotere vraag naar koeling. En dat is het volgende voordeel van convectoren: je kunt er ook mee koelen.

Veel meer comfort door koelen met convectoren
Nu kan dat met vloerverwarming ook, maar lang niet zo goed als met convectoren. Met vloerverwarming kun je maar rond de drie graden koelen, dat betekent dat het de scherpe randjes van hitte afhaalt. Bij warm weer kun je dus veel meer comfort behalen door snel te koelen met convectoren. Je kunt de temperatuur zelfs terugbrengen naar rond de 18 graden Celsius als dat wenselijk is.

Radson heeft wand-, inbouw- of plafondmodellen. De plafondmodellen worden veel gebruikt bij oude kantoorpanden die worden omgebouwd naar woningen. Daar zijn vaak grote raampartijen waardoor wand- of inbouwmodellen niet passen. Een plafondmodel, eventueel in een industriële look, is dan een goede oplossing.

Geluidsniveau
En hoe zit het met het geluid van convectoren? Plukaard: “Hoe je het geluid ervaart is heel subjectief. Sommige mensen zijn daar gevoelig voor. Speciaal voor hen bestaat de mogelijkheid het geluidsniveau te ervaren bij ons trainingscentrum. Daar is ons systeem aangesloten op een warmtepomp en kun je de warmte- en koelmodus ervaren, maar ook het geluid. Als de convector op de automatische stand staat moduleert hij en varieert het geluidsniveau van 33 tot 51 decibel bij het kleinste model en tot 57 decibel bij het grootste model. Om je een idee te geven: normaal praten is rond de 45 decibel. De convectoren hebben overigens ook een stille modus en nachtmodus.”

Voor de installateur is het goed te weten dat er ook een Plug & Play versie bestaat waarbij de convectoren compleet geleverd worden. Het bedieningspaneel is uiterst eenvoudig af te lezen en kan tot 30 convectoren aansturen.

Je vindt Radson tijdens Duurzaam Verwarmd (12-14 april in Expo Haarlemmermeer) in standnummer F3.