De warmtepomp is de onbetwiste opvolger van de hr-ketel

15.03.2022 | Column Rob Spoelman

De warmtepomp is de onbetwiste opvolger van de hr-ketel

Sinds 1 juli 2018 mogen nieuwbouwwoningen niet meer op het gasnet worden aangesloten. Dat was aanvankelijk even wennen, maar uiteindelijk heeft de warmtepomp in de nieuwbouwsector de gasgestookte hr-ketel toch betrekkelijk snel en geruisloos opgevolgd.

Deze relatief snelle acceptatie van de warmtepomp in nieuwbouw beïnvloedt ook de bestaande woningvoorraad. Of het nu komt door de verhoging van de ISDE-subsidie, de explosief gestegen gasprijs of de positieve ervaringen van warmtepompgebruikers: feit is dat de warmtepomp in de bestaande bouw aan een gestage opmars bezig is.

Stapsgewijs met hybride of in één keer naar all-electric
Sommige woningeigenaren kiezen voor stapsgewijze verduurzaming met een hybride installatie, andere maken de overstap naar gasloos in één keer met een all-electric installatie. Dat laatste is de duurzaamste keuze, want een warmtepomp maakt optimaal gebruik van warmte uit de omgeving. Veel warmtepompen halen met 1 kilowatt elektrische hulpenergie bijvoorbeeld 4 kilowatt of méér aan gratis duurzame warmte uit de omgeving, zoals de bodem of de buitenlucht.

De praktijk bewijst dat veel bestaande woningen zónder aanvullende isolatie of aanpassing van het afgiftesysteem bij een buitentemperatuur van -5 of zelfs -10 graden Celsius comfortabel kunnen worden verwarmd met een cv-aanvoertemperatuur van circa 45 tot 55 graden Celsius.

Dit kan bovendien vaak zelfs al met een warmtepomp van 6 of 8 kilowatt. Inmiddels zijn er al lucht/water warmtepompen beschikbaar die – mocht dat nodig zijn – cv-aanvoertemperaturen tot wel 75 graden Celsius kunnen leveren.

Kies een warmtepomp die all-electric ready is
Twijfel je of een warmtepomp zelfstandig het gewenste comfort kan leveren? Of wil je een woning stapsgewijs verduurzamen? Dan kun je de warmtepomp eerst nog een tijd in een hybride opstelling laten samenwerken met de cv-ketel. Wél is het verstandig om dan te kiezen voor een warmtepomp die all-electric ready is.

Ofwel: kies een warmtepomp met voldoende vermogen die geschikt is om op termijn te combineren met een warmwaterboiler, zodat de overstap naar all-electric eenvoudig kan worden gemaakt. Vaak kan een klein (2 tot 4 kilowatt) elektrisch element de bijverwarming van de gasketel (voor het geval het buiten nog eens -10 graden Celsius wordt) probleemloos vervangen.

Wie vandaag de dag een warmtepomp wil kopen, heeft bovendien keuze uit diverse hoogwaardige producten die een hoge COP koppelen aan een hoog comfortniveau en – voor nog meer energie- en kostenbesparingen – beschikken over interessante features zoals Smart Grid Ready, Smart Price Adaption, optimalisatie van gebruik van zelfopgewekte PV-stroom én Smart Home sensoren. Kortom: wat de warmtepompbranche betreft, niets staat een snelle(re) verduurzaming van de bestaande woningvoorraad in de weg.

Rob SpoelmanNIBEwarmtepompenhybride warmtepompall-electric warmtepomp

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Event: Open Energiedag

17 september 2022
09:00 - 17:00
Verschillende locaties

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met vijf branche-organisaties: NWEA (windenergie), Holland Solar (zonne-energie), EnergieSamen (energiecoöperaties), Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie.

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu