Deense handelsmissie: ‘Begin met de infrastructuur en maak warmte betaalbaar’

23.06.2022 Jan de Wit

Deense handelsmissie: ‘Begin met de infrastructuur en maak warmte betaalbaar’
©Stichting Warmtenetwerk

Het rondetafelgesprek met Deense en Nederlandse warmteorganisaties was een onderdeel van het tweedaagse programma District Heating & Energy Efficiency, waar experts van Nederlandse en Deense organisaties bijeenkwamen om kennis en inzichten uit te wisselen rondom een aardgasvrije gebouwde omgeving. Ook bestuurslid Detlef Meijer nam namens Stichting Warmtenetwerk deel aan de ontmoeting.

Tijdens het rondetafelgesprek stonden twee thema’s centraal. Robert Jan van Egmond, programmamanager duurzame warmte en koude bij TKI Urban Energy, leidde de discussie rond de vraag: Wat zijn de trends, ontwikkelingen en uitdagingen gericht op de diverse soorten energiebronnen?

Lees ook: Deense kroonprins en -prinses in Nederland voor District Heating & Energy Efficiency

Annelies Huygen, bijzonder hoogleraar Ordening van energiemarkten aan de Universiteit Utrecht en werkzaam bij TNO, besprak de haalbaarheid en prestaties van warmtenetten. Denemarken is daarbij een interessant voorbeeld, 68 procent van alle woningen is aangesloten op een warmtenet.

Het belangrijkste volgens de Denen is om de infrastructuur aan te leggen en te beginnen bij de bron en ervoor te zorgen dat warmte betaalbaar wordt, waardoor klanten graag bereid zijn aan te sluiten. Daarbij drukten zij de Nederlanders op het hart niet de illusie te hebben dat het warmtesysteem dat je aanlegt dertig jaar lang hetzelfde blijft. “Het ontwikkelt zich en je weet vooraf niet precies hoe.”

Daarnaast pleitten zij ervoor om bij de infrastructuur te beginnen en daarna de warmtebron(nen) te verduurzamen, het temperatuurregime over de jaren heen naar beneden te brengen en kleine boilers toe te passen in de woningen om lokaal de warmte te verhogen in plaats van het hele systeem op een hoger temperatuurregime te brengen.