District cooling, het diepzeewaterkoelingproject Curaçao

04.07.2022 Kenneth Nwosu

District cooling, het diepzeewaterkoelingproject Curaçao

Van koude meren bij Amsterdam naar het Caribische gebied. District cooling kan in verschillende klimaten worden ingezet. Bij gebruik van zee­wa­ter­koe­ling spreekt men van Sea Wa­ter Air Con­di­ti­o­ning. Warmte365 sprak met Michiel Wildschut van Emmet Green over het Zakito District Cooling project in Willemstad, Curaçao.

Op 21 ja­nu­a­ri 2019 werd in aan­we­zig­heid van pre­mier Rut­te een in­ten­tie­ver­kla­ring on­der­te­kend met het Curaçao Medical Center. Daarmee kon gestart worden met het project. Waar staat het project momenteel?

Om op Curaçao te besparen op koeling en te zorgen voor een reductie in CO2-uitstoot is het Zakito District Cooling project in leven geroepen. In dit project wordt koel water vanuit honderden meters diep uit de oceaan gepompt via een 6 kilometer lange leiding naar de bodem. Dit water wordt vervolgens ingezet voor de koelsystemen van bestaande gebouwen in de buurt van het waterpompstation. 

Klanten zoals het Curaçao Medical Center en het Renaissance Hotel zullen zo kunnen besparen op kosten voor koeling, maar ook op het gebruik van koudemiddelen die een negatief effect op de ozonlaag hebben (HCFC’s en HFC’s).

Het project zou een investering vereisen van 50 miljoen dollar. Het zou een macro-economisch voordeel van 4 miljoen dollar per jaar betekenen dankzij valutakoersen. De werkgelegenheid zou toenemen met vierhonderd tot zeshonderd nieuwe banen. Er zou een direct en indirect economisch voordeel zijn van 100 miljoen dollar per jaar

De koele case
Emmett Green stelde de businesscase op en gaf strategisch advies op economisch, technisch en politiek vlak. Warmte365 vroeg managing director Michiel Wildschut naar de ontwikkelingen. 

“De vergunningen zijn binnen en er is support vanuit de overheid. Er zijn welwillende klanten met verklaringen om de koeling af te willen nemen. Feitelijk is alles klaar om te beginnen, maar er zijn problemen met de financiering. Deze was al helemaal rond voor corona insloeg. Door de lockdowns werd alles stopgezet. Wij zitten nu in het proces om de financiering weer op te starten."

Wat is de rol van Emmett Green in het project?
"Emmett Green richt zich altijd op de driehoek techniek, finance en ondernemerschap. We hebben veel ervaring met duurzame energie. Zelf heb ik ook een technisch achtergrond met een studie aan de TU Delft."

In Amsterdam lopen twee projecten met water dat uit zo’n 40 meter diepte wordt opgepompt, aan de Zuidas en in Amsterdam Zuidoost. In het Zakito project gaan de leidingen twintig keer dieper het water in naar een diepte van 850 meter diep. Waarom zo diep?
“Behalve de temperatuur van 6 graden Celsius is het water ook veel zuiverder op die diepte. Dat maakt het ook geschikt voor gebruik in agricultuur. Hawaii heeft hier veel ervaring mee met het OTEC-systeem (Ocean Thermal Energy Conversion) dat koud water uit de diepte gebruikt voor energie en als vers water voorziening."

Economische baten
Het Zakito project moet volgens Wildschut drie vliegen in een klap slaan:

  1. Zorgen voor meer werkgelegenheid
  2. Een besparing van 95 procent CO2-uitstoot
  3. Economische impact


In Europa krijgt de energietransitie een flinke duw door de invasie in Oekraïne en de stijgende gasprijs. Welk effect hebben de geopolitieke ontwikkelingen op het project?
“Vergelijkbaar. Dankzij de hoge olieprijs verbetert de businesscase aanzienlijk. Als het Nederland was, dan was de financiering al lang gebeurd. Waarom is er geen steun van de overheid voor de overzeese eilanden? Waarom moet het zo lang duren?"

Jeukende handen?
 “Ja, het is frustrerend die angst. Natuurlijk: het is geen klein project, maar grote windparken voor de kust lukt wel. Dit is een simpele casus, er ligt geen moeilijke techniek aan ten grondslag. We staan klaar in de startblokken."

Deep Seawater Industry
Diep zeewater staat momenteel in de belangstelling als belangrijke nieuwe speler in de verduurzaming. Definities van ‘diep water’ verschillen per industrie, maar over het algemeen geldt dat dit water is dat niet bereikt wordt door zonlicht en daardoor bijzondere eigenschappen heeft. Naast de constante, lage temperatuur bevat het water ook veel meer anorganische voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en silicium. Bovendien heeft het water een hogere zuiverheid omdat het verder verwijderd is van de menselijke invloed (vervuiling).