Dit waren de favoriete artikelen van de redactie

06.01.2022 Redactie

Dit waren de favoriete artikelen van de redactie

Na een jaar vol hete nieuwtjes en geestige verhalen, blikt de redactie terug op hun eigen werk. Welke artikelen zijn het meest blijven hangen bij de schrijvers?

Joyce Beuken

De bioketelbranche stort in, hoe erg is dat?
"Begin dit jaar moest ik een artikel schrijven over de stagnatie van de bioketelindustrie. Een pittige uitdaging, aangezien dit een beladen onderwerp is dat tongen losmaakt, en waar ik destijds nog maar weinig van af wist. Des te meer tevreden was ik met het resultaat, waarin ik het afschaffen van de subsidie voor bioketels vergeleek met zwangere vrouwen in de kroeg.

Na dit artikel zijn er door de maanden heen veel kwartjes gevallen. De middenweg tussen het in één keer goed willen doen en de verduurzaming zo snel mogelijk in gang willen zetten is vaak lastig te vinden. Hetzelfde geldt voor de strijd tussen de hybride warmtepomp en all-electric systemen. Wil je snel of wil je het beste? Het goede antwoord bestaat volgens mij niet helaas.

Het beste wat je kunt doen, is elkaar blijven informeren, vragen stellen en uitdagen om meer kennis op te doen en te verspreiden. Dat is wat ik iedere dag opnieuw met liefde doe op de redactie van Warmte365."

De sponsoring: Tonzon, Yara van Kerkhof en Johan Reekers
"Ik ben een jack of all trades, master of none. Ik heb onnoemelijk veel interesses en hobby’s. Maar sport is daar absoluut geen van. Op af en toe een potje tennis met het kantoor en een fitnessspel op mijn Nintendo Switch na zul je me enkel zien bewegen richting de auto, koelkast of kroeg. Ik kreeg echter de kans om twee topsporters te interviewen, die gesponsord worden door Tonzon, leverancier van een populaire vloerisolatieoplossing.

Yara van Kerkhof en Johan Reekers, beiden oud-deelnemers aan respectievelijk de Olympische en Paralympische spelen, vertelden me openhartig over hun loopbaan, maar ook over hun persoonlijke leven. Het resultaat is een bijzonder, motiverend artikel. Ik zou er haast zelf van gaan sporten. Maar zo ver heb ik het niet laten komen."

Jan de Wit

EU: ‘ETS moet versterkt de laatste fase in’
"Ik ben bij Warmte365 (en Solar365) ermee belast om de politiek met speciale aandacht te volgen. De gebeurtenis die tot en met 2030 de meeste impact gaat hebben op Nederland is de presentatie van Fit for 55, de suggestie van de Europese Commissie.

Deze suggestie zet de Europese reductietargets uiteen voor alle relevante sectoren en geeft daarmee de ambitiesnelheid aan voor alle EU-lidstaten. Het Europese emissiehandelssysteem heeft zich de afgelopen decennia namelijk als een effectief middel bewezen om de Europese CO2-uitstoot te verminderen.

Voor dit artikel waren we er vroeg bij, doordat we het gelekte voorstel in handen hebben weten te krijgen. Hierdoor konden we op de dag van de presentatie al een uitgebreide analyse geven van wat de Europese Commissie precies voorstelde en wat dit voor de verschillende sectoren zou gaan betekenen. Als (politieke) journalist zijn dat de leukste en meest boeiende primeurs."

Simone Tresoor

Passief koelen met een zomernachtventilatieluik
"Ik was meteen geïntrigeerd door het woord ‘zomernachtventilatieluik’. Het dook op in de lijst onderwerpen waarover ik moest schrijven. Het idee is even simpel als doeltreffend: passief koelen door beneden het luik open te zetten en op zolder een dakraam. Het artikel werd enorm goed gelezen en het woord ‘zomernachtventilatieluik’ bleek later de meest gebruikte zoekterm op onze website."

Zijn de klachten over de WKO-systemen terecht?
Soms duikt er nieuws op waarover niet iedereen zin heeft om te praten. Begin dit jaar was er een vernietigende uitzending van televisieprogramma Radar over klachten in bepaalde wijken met een WKO-systeem. Ik ben trots op het artikel dat ik heb geschreven naar aanleiding van mijn gesprekken met een aantal experts.

Nico van Loon

Geit in de tuin: Wouter Steijvers van Wera
"Je hebt het misschien niet door, mar stiekem ben je omringd door waaghalzen, sporthelden, muzikale geniën, meesterbrouwers en andere hoogvliegers. Als je schrijft voor Warmte365 kom je daarachter en mag je ze allemaal vragen stellen.

Mijn interview met Wouter heeft me van alles geleerd over met 200 kilometer per uur ter aarde storten (en je parachute opentrekken) oftewel skydiven. Schijnt dus hartstikke veilig te zijn en Wouter kan het iedereen aanraden, dus geen reden om het niet te proberen. Toch?"

Nina Groot

"Ik heb voor deze terugblik geen artikel, maar een andere publicatie die ik graag wil deze. Voor de eerste editie van Huis & Energie is ervoor gekozen om een levensgroot fysiek duurzaam droomhuis op te bouwen op de beursvloer. Ik had de nobele eer om de constructie van zo’n 20 uur op video vast te leggen. In een winterse tochtige beurshal hield ik mij warm met sjaals van vriendelijke passanten, en liters koffie uit de keet van de werklui.

Met als resultaat: een timelapse van ruim 30 seconden. Mààr dit creatieve offer heeft mij geen windeieren gelegd, want sinds december heb ik een carrière switch gemaakt naar de redactie van Solar365 en Warmte365. Waar ik de lezers volgend jaar, naast artikelen, wellicht ook video-content zal presteren. To be continued."