Duindorp verwarmt met zeewater

09.03.2021 Joyce Beuken

Duindorp verwarmt met zeewater

In de Haagse wijk Duindorp is de nieuwe Zeewater-WKO-installatie (ZWKO) in gebruik genomen. Deze nieuwe warmtecentrale met warmtekoudeopslag vervangt de zeewaterwarmtecentrale, die niet naar behoren functioneerde.

In 2006 werd de innovatieve zeewaterwarmtecentrale geprezen. Deze centrale onttrok warmte aan zeewater dat op vijf meter diepte werd aangezogen. Het afgekoelde zeewater ging daarna terug naar de zee en het verwarmde water werd overgedragen aan het warmtedistributienet, dat anderhalve meter onder de openbare weg liep en bijna 800 woningen van warm water voorzag.

Uitdaging

In de praktijk werkte het systeem echter onvoldoende, waarna woningcorporatie Vestia besloot om de bestaande zeewaterwarmtecentrale om te bouwen naar een wko-centrale. ENGIE was de enige partij die de uitdaging aandurfde, aldus Harm Hogendoorn en Monika Manios van Vestia. “We zijn toen een één-op-één-samenwerking aangegaan, waarin ENGIE het voortouw genomen heeft in het compleet krijgen van het ontwerp.”

In het project werkte ENGIE samen met een consortium van Haijtema en De Ruiter (verantwoordelijk voor de warmte- en koudebronnen) en Visser & Smit Hanab (voor de aanleg van het terreinleidingnet). ENGIE realiseerde de werktuigkundige, elektrotechnische en regeltechnische installaties en droeg tevens zorg voor de inbraakbeveiliging en de brandmeldinstallatie. “Het project is eigenlijk vlekkeloos verlopen, wat opmerkelijk is, want het is best een uniek project”, vertelt Hogendoorn. 

Eind in zicht

ENGIE is inmiddels begonnen met de ontmanteling van de oude centrale. In de loop van dit jaar gaat de bouw van een regeneratiecentrale van start. Manios: “Het is nodig om binnen twee jaar die tweede fase af te ronden, anders raken de WKO-bronnen uitgeput. Gelukkig zitten we daarvoor prima op koers: in het derde kwartaal van 2021 beginnen we met de tweede fase.” De oplevering van de complete ZWKO-installatie wordt in het voorjaar van 2022 verwacht.