Duitse Uniper vraagt staatsteun aan vanwege verlaagde Russiche gaslevering

01.07.2022 Kenneth Nwosu

Duitse Uniper vraagt staatsteun aan vanwege verlaagde Russiche gaslevering
©Uniper

De verlaagde Russische gasleveringen hebben grote gevolgen gehad voor de Duitse energiereus Uniper. Het bedrijf heeft inmiddels staatssteun aangevraagd. 

De minister van Economische Zaken en Klimaat, Robert Habeck, heeft gemeld dat gesprekken worden gevoerd met Uniper over zogenaamde stabiliseringsmaatregelen. 

Winstwaarschuwing
Donderdag gaf het bedrijf een winstwaarschuwing af. Om de liquiditeit te garanderen is staatssteun nodig. De optie tot gedeeltelijke nationalisatie ligt op tafel en een lening van miljarden bij de Duitse staatsbank KfW wordt overwogen. 

De leveringen van Russisch gas zijn sinds vorige maand verlaagd tot 40 procent van de overeengekomen hoeveelheid. Als reden werd onderhoud aan de pijpleiding Nord Stream I opgegeven. Het tekort wordt nu opgevuld met gas van andere leveranciers tegen hogere prijzen. Prijzen die niet kunnen worden doorberekend aan de afnemers. 

 Winter is coming
De pijplijn Nord Stream I gaat op 11 juli tien dagen dicht voor onderhoud. Habeck stelt dat het niet zou verassen als de gaslevering hierna niet wordt hervat, zogenaamd om technische reden. Een mogelijkheid waarvoor de Russische ambassadeur in Berlijn eerder al waarschuwde.  

De dreiging van een volledige stop van de leveringen van Russisch gas hangt als een zwaard van Damocles over Europa. Richting de winter ontstaat de zorg dat de wintervoorraden onvoldoende gevuld kunnen worden. De Duitse gasopslagen zijn nu voor 61 procent gevuld in plaats van de gewenste 100 procent. 

 In Duitsland werd vorige week alarmfase 2 van de gascrisis afgekondigd. Net als Nederland richtten onze oosterburen daarvoor hun blik op grotere inzet van kolencentrales.

Economische impact
Uniper trok donderdag de outlook in voor 2022. Het bedrijf verwacht dat in de eerste helft van 2022 zowel de aangepast EBIT als het nettoresultaat “significant” lager zijn uitgevallen dan de eerste helft van 2021, dat jaar jaar respectievelijk 580 en 484 miljoen euro. Op de beurs in Frankfurt verloor het bedrijf hierop  15 procent van de beurswaarde.

De economische gevolgen strekken echter verder dan Uniper. De gevolgen bedreigen ook de gehele Duitse economie met het grootste risico voor overige bedrijven in de energiesector.