Dutch Climate Systems’ ICECUBE wint Innovation Award 2021

04.06.2021 Joyce Beuken

Dutch Climate Systems’ ICECUBE wint Innovation Award 2021

Dutch Climate Systems is de winnaar van de XIC Innovation Award 2021. Ze ontvingen de prijs voor hun ICECUBE, een energiezuinige airconditioning die geen gebruik maakt van F-gassen.

Eind mei publiceerden we een interview met een van de uitvinders van de ICECUBE, Arthur van der Lee. Lees meer over de innovatie die in een tijdsbestek van 15 jaar werd ontwikkeld.

Recyclebaar
De ICECUBE-airconditioner koelt en ventileert en is 80 procent energie-efficiënter dan een reguliere module. Daarnaast is het systeem circulair, volledig milieuvriendelijk en vrij van broeikasgassen. Hij gebruikt water voor de koeling en is grotendeels gemaakt van gerecycled plastic.

Na zijn levensduur van ongeveer 20 jaar kan de ICECUBE volledig worden gerecycled om zo weer een nieuw apparaat te kunnen maken. Van der Lee: "Door onze innovatieve hightech productiemethode met robots zorgen we ervoor dat we de productie in Nederland kunnen houden."

Marktrijp
De jury is lovend over het apparaat. Juryvoorzitter Joram Maan van Rabobank MKB Midden Oost Nederland: “De winnaar van de XIC Innovation Award 2021 laat ons zien dat je met veel inzet en vertrouwen in je innovatie ver kan komen. Dutch Climate Systems heeft een unieke innovatie die duurzaam en marktrijp is.”